Helsevesen

Papirløse migranter får ikke tilstrekkelig helsetilbud

Papirløse migranter får ikke tilstrekkelig helsetilbudJeg gremmes når jeg leser byråd Anniken Hauglies notat til bystyrets finanskomite. Hun skriver bl.a. dette om papirløse migranters sviktende helsetilbud:

"Helsesenteret for papirløse har til Legevakten opplyst at de får avslag på søknad om poliklinisk oppfølging av psykiatriske pasienter i denne gruppen. Dette ligger imidlertid utenfor kommunens ansvar som er å yte øyeblikkelig hjelp."

Ville byrådet overfor noen annen gruppe i denne byen sittet som passiv tilskuer til at sterkt syke og hjelpetrengende ikke får tilstrekkelig helsehjelp?

Byråde skriver også: "Det faktum at Helsesenteret for papirløse finnes, gjør det mulig å sikre oppfølging etter en akutt oppstått tilstand som blir diagnostisert ved Legevakten. Dette gir denne pasientgruppen en
oppfølgingstjeneste de ellers ikke ville fått."

Det er en riktig observasjon, men det er naturlig å legge til: Verken Staten eller Oslo kommune gir ei krone i driftsstøtte til Helsesenteret. Den kommunale Legevakta er altså helt avhengig av et dugnadsdrevet, frivillig organisert, helsetilbud for at hjelpetrengende får et forsvarlig helsetilbud. Det bør derfor være kommunens ansvar å sikre Helsesenteret forsvarlige økonomiske driftsrammer.

Bystyret behandler i morgen, onsdag, Marianne Borgen og mitt forslag vedrørende papirløse migranter.

Les byrådens notat til bystyrets finanskomite