Helsevesen

Anbudskommunen: 10 råd til hjelpetrengende

Anbudskommunen: 10 råd til hjelpetrengende- Kom inn i saken tidligst mulig - da er det alltid større muligheter for påvirkning.

- Vær klar over at alle vedtak skal begrunnes. Det betyr at bydelen må forklare hvorfor de har tatt et annet valg enn det du selv ønsker. Det holder ikke å si at firmaet vant anbudsrunden, for det skal også gis en vurdering av helsemessige forhold, for eksempel om det er forsvarlig å flytte vedkommende, eller om dette kan føre til negative konsekvenser som mer bruk av tvang etc.

- Be om innsyn i saksdokumentene dine, slik at du kan se hvilken informasjon bydelen har. Kanskje de mangler noe vesentlig for å se saken fra din side?

- Skaff deg støttespillere! Har du en fastlege, BUP eller andre som kan uttale seg? Skriftlige uttalelser fra disse veier tungt.

4 av 10 kloke råd fra foreldrene som det siste året har brukt mesteparten av sin tid til å sloss for at deres sterkt hjelpetrengende datter skulle få et akseptabelt hjelpetilbud fra bydel Østensjø.

Les alle rådene nedenfor.



TIPS TIL ANDRE:

1)  Kom inn i saken tidligst mulig - da er det alltid større muligheter for påvirkning.

2)   Vær klar over at alle vedtak skal begrunnes. Det betyr at bydelen må forklare hvorfor de har tatt et annet valg enn det du selv ønsker. Det holder ikke å si at firmaet vant anbudsrunden, for det skal også gis en vurdering av helsemessige forhold, for eksempel om det er forsvarlig å flytte vedkommende, eller om dette kan føre til negative konsekvenser som mer bruk av tvang etc.

3)   Be om innsyn i saksdokumentene dine, slik at du kan se hvilken informasjon bydelen har. Kanskje de mangler noe vesentlig for å se saken fra din side?

4)   Skaff deg støttespillere! Har du en fastlege, BUP eller andre som kan uttale seg? Skriftlige uttalelser fra disse veier tungt.

5)   Bruk nettet til å finne informasjon, for eksempel om lignende tilfeller er behandlet i andre bydeler/kommuner. Der kan du også finne retningslinjer for kommuner/helsevesenet som sier hvordan slike saker skal vurderes og forskning som viser hva som er bra/ ikke bra for den syke.

6)   Ikke godta det du er uenig i – bruk klageretten din! Det er ikke sikkert at bydelen er så godt kjent med praktiseringen av regelverket som de gir inntrykk av. Men opptre saklig og ryddig, for da blir du automatisk tatt mer på alvor.

7)   Når du klager kan du be om at vedtaket (for eksempel flyttingen) ikke blir gjennomført før klagen er avgjort av klageinstansen. Dette betyr at vedkommende får fortsette å bo på samme sted inntil det blir endelig avgjort om en flytting er forsvarlig. Dette er en veldig viktig mulighet som bydelen ofte "glemmer" å fortelle deg om.

8)   Prøv å være ryddig og objektiv når klagen skrives. Be eventuelt om hjelp fra noen du kjenner eller fra en interesseorganisasjon, Helse- og sosialombudet eller en advokat. Advokat er dyrt, men du kan få pengene tilbakebetalt hvis du får medhold i klagen din. NB! Ikke alle advokater er like gode på slike saker, så velg med omhu.

9)   Ikke gi opp selv om prosessen tar lang tid. Det kan til tider virke som at bydelen kjører en utmattelsestaktikk med brev, møter og tidsfrister du må forholde deg til.

10) Ta vare på deg selv! Prøv å finne små positive pusterom i hverdagen hvor du tenker på andre ting og samler krefter. Gå tur i skogen, dra på trening, møt venner, gå på restaurant, dra på konsert eller teater, eller det du selv liker å gjøre.