Helsevesen

HIV/AIDS-situasjonen i Oslo

HIV/AIDS-situasjonen i OsloByrådet har sett på utviklingen i HIV i Oslo og gjennomgått tiltak og virkemidler for å redusere omfanget, og har fremmet en sak til bystyret om HIV/AIDS. Byrådet er bekymret over utviklingen i antall HIV-smittede. Økt kompetanse, bedre informasjon i befolkningen, økt testaktivitet og flere i behandling står sentralt.

Byrådet mener det er en sammenheng mellom hvordan samfunnet oppfatter HIV/AIDS og muligheten til å forebygge smitte og behandle og gi omsorg til smittede. Byrådet mener derfor meldingssystemet bør endres slik at meldinger om smitte ikke lenger skal være anonyme, og at straffeloven samtidig må endres, sier byråd for helse og sosiale tjenester, Anniken Hauglie.

Vi skal nå behandle Byrådets forslag i bystyret, og jeg vil svært gjerne ha innspill fra fagfolk, enten de er ansatt i hjelpeapparatet, selv er HIV-smittet eller berørt på annen måte.

Les Byrådets sak til bystyret her

Påvirk bystyrebehandlingen: ved så sende mail til medlemmer av bystyrets helse- og sosialkomite, skrive en kommentar i kommentarfeltet nedenfor, og/eller sende meg en mail.

Kommentarer   

#1 Tom Ovlien 28-08-2012 12:00
I dag vil alle former for av-anonymiserin g innen de fleste i smitteutsatte grupper bli møtt med enda lavere, ikke høyere testaktivitet.

Det er riktig at vi i Oslo de siste 10 årene har hatt voldsomt økende hivtall. I enkelte sårbare grupper (menn som har sex med menn) har den årlige nysmitten tredoblet seg disse årene.

Den nylig avholdte aidskonferansen i Washington, der jeg deltok, dokumenterte at strategien ”teste og behandle” har fungert i land og regioner som har prøvet den. Et unisont forskningsmiljø og tunge, internasjonale hivorganisasjon er anbefaler derfor ”teste og behandle” som en effektiv vei til for første gang på 30 år å snu hivkurvene. I dag har dette tilslutning fra også WHOs leder, som i Washington annonserte at WHO vil gi sine nye retningslinjer i 2013. Hun sa samtidig at ”vi har ingen innvendinger mot land som vil starte med ”test og behandling” før våre anbefalinger kommer”.

Vi kan og vi bør derfor snu den negative, norske hivkurven nå.

I Oslo har Olafiaklinikken nå gått ut med hurtigtest av hiv som gir et prøvesvar umiddelbart på stedet. Det er et viktig bidrag. Skal dette initiativet fungere sammen med testkampanjer overfor hivutsatte grupper, må vi fjerne alle dagens hindringer for testing og smitteoppsporin g.

I Washington ble det også dokumentert at alle former for kriminalisering av hivpositive er viktige hindringer for test, behandling og nødvendig smitteoppsporin g.

Hiv faller i dag innunder straffeloven. Kriminalisering av hivpositive, slik vi dermed har hatt i Norge de siste mer enn 10 årene, er nå et av de viktigste hindrene for strategien ”test og behandling” og for effektiv smitteoppsoring . Vi vil aldri kunne snu den negative hivkurven i Oslo og resten av landet med dagens straffelovsbest emmelser.

Vi har derimot i dag en smittevernlov som normalt ville fungert svært godt ift. slik smitteoverførin g straffelovens bestemmelse omtaler, fordi den ansvarliggjør helsepersonell og infeksjonsmedis inske avdelinger slik at hivpositive behandles for å fjerne risiko for smitte. Men i dag brukes denne restriktive delen av smittevernloven ikke i hivsammenheng, fordi de ytterst få hivpositive dette kan gjelde i stedet bringes inn for domstoler, bøtelegges og fengsles. Smittevernloven s bestemmelser og helsepersonells inngripen kommer dermed ikke til anvendelse i slike saker, fordi sakene i stedet går rett til domstolene etter straffelovens bestemmelser.

Dermed er smittevernloven s mulighet til å gi helsepersonell myndighet til medisinsk å stanse eventuell smittefarlig atferd hos de ytterst få hivpositive dette gjelder, den muligheten er satt ut av spill. Sakene havner i stedet hos jurister og dommere, ikke hos helsepersonell.

Slik kriminalisering av hivpositive med ytterst alvorlige rettsavgjørelse r, slik vi har sett disse årene etter 2000, gir dermed hver gang klare signaler til de gruppene som er mest sårbare for hiv: Tester du deg og bidrar til smitteoppsporin g kan du straffes.

Dermed hemmes testing, smitteoppsoring og behandling som en avgjørende strategi for å snu hivkurven.

Hvem ville våge teste seg og opplyse personer en kan ha smittet når det kan føre til fengselsstraff?

Vi får dermed stadig økende mørketall av uoppdagete hivsmittede og vi får den stygge hivkurven vi har sett i Oslo disse siste mer enn 10 årene, en periode der straffelovens bestemmelser har vært tatt i bruk i stedet for smittevernloven s bestemmelser ifm smittefarlig atferd.

I dag regnes også hiv som en ”almennfarlig, smittsom sykdom”, trass i at effektive medisiner både gir tilnærmet samme levealder som hos hivnegative (forskjellen er noen måneder, ble det dokumentert i Washington i sommer) og trass i at effektive medisiner er anerkjent for å være mest effektivt for å forhindre smitte. Hivpositive på medisiner kan i praksis ikke smitte, slik all forskning de siste årene har påvist. Dette er også selve grunnlaget for at ”teste og behandle” i land og regioner har vist seg å snu hivkurven sammen med effektiv smitteoppsporin g. Dersom en vil gå i retning av å av-anonymisere hiv, slik det her er foreslått, må de første skrittene i den retningen være først å avkriminalisere hivpositive og dernest å fjerne hiv som en almennfarlig, smittsom sykdom.

Dersom vårt mål er å bedre folkehelsen ved å stanse hiv, må vi snarest mulig ta i bruk den veldokumenterte strategien som vi i dag vet kan snu hivkurven også i Oslo og resten av landet: Teste, behandle og drive effektiv smitteoppsporin g.
#2 AN 29-08-2012 07:01
Vil bare veldig kort si,

- Det kan faktisk virke mot sin hensikt å pålegge informasjon. Det kan nemlig gi utslag i at personen ikke tester seg for HIV i det hele hatt. For å beholde sin anonymitet.

Det en alltid bør ha i bakhodet når det gjelder hiv-forebyggend e tiltak er at straff, tvang etc vil virke mot sin hensikt.

Informasjon om smitteveier er nok det beste.
#3 hiv_pos 29-08-2012 09:16
Det er veldig spesielt at man kan bruke §155 i straffeloven i Norge.
Jeg vil gjerne snakke med den dommeren eller dvokaten som tør å fortsette å bruke den.
I resten av den vestlige verden aksepterer man at medisiner virker og at hiv ikke lenger er en livsforkortende sykdom. Hvis dette er tilfelle i Danmark, skal man være klar over at vi bruker de samme medisinene i Norge og har den samme effekten, men her blir ikke behandlende leger hørt, her skal man i fengsel!
I Norge er det advokater som vet best - og fremdeles skrikes det BRUK KONDOM - det er bevist i resten av verden at disse kampanjene ikke virker - medisinene virker (!) og en hivpositiv på HAARmedisiner kan ikke smitte andre, så da lurer jeg på hvordan en advokat kan bruke §155 for å utsette noen for smitte, som vi ikke kan gjøre - men lovens lange arm har nok strukket seg litt for langt nå........

Se til Danmark og tenk på at vi bruker de samme medisinene og har den samme erfaringen med medisineringen - mer her er vi fremdeles kriminelle?
Denne artikkelen er en munnfull selv for en norsk advokat ;-)
m.b.dk/touch/content.pml?guid=www.b.dk/nationalt/ny-dom-hiv-sex-er-nu-helt-straffrit

Det er DU som SIER du er hivnegativ som smitter og bringer smitten vidre, det er ikke vi som er på medisiner, det er så godt som umulig for oss å smitte andre. Hvorfor tar du ikke en hivtest NÅ! Det er INGEN unskyldning som er god nok for ikke å gjøre det - du sier du ikke har usikker sex - ja det har 60.000.000 (seksti illioner!) sagt før deg, men antallet hivsmittede øker,, med unntak av Botswana, Rowanda og Sør Afrika der man praktiserer test&treat - med en gang man påviser smitte begynner behandlingen sammmen med omfattende testing, som nå kan gjøres på ett minutt (man får svaret med en gang) og her er det dokumentert at det virker. For første gang går antallet hivsmittede ned, men ikke slik i Norge - enda.
Hva skal til for at norske myndigheter vil høre på hva vi sier. Norske myndigheter hører ikke på spesialistene på sykehusene, politikerne bare ser en annen vei og overlater oss til straffeloven og advokatene - noe som har gjort Norge til et av de virkelig dårlige landene i verden der smitten sprer seg raskere enn i andre land.
Hiv er ikke lenger dødlig og diagnosen AIDS er ikke lenger i bruk av spesialistene det er en tilstand som ikke er dødlig og hiv er ikke ensbetydende med en dødsdom Vi kommer til å leve like lenge som alle andre, arbeider like mye og fungerer like bra som alle andre.
Bruker vi den kunnskapen vi nå har kan vi - jeg - bli den siste generasjonen med hiv.
- hva venter vi egentlig på?
Vi har en gylden mulighet til å være med på å gjøre oss til den siste generasjon med hiv - !
Skal vi la den muligheten gå fra oss?
#4 hiv_pos 29-08-2012 09:20
Det er noe feil ed denne siden, men her ligger linken til BT i Danmark og den siste hivdommen -
m.b.dk/.../...

Hva venter vi på i Norge?
#5 hiv_pos 29-08-2012 09:21

You have no rights to post comments