Helsevesen

PMV: HIV-rapportering svekker testing

PMV: HIV-rapportering svekker testing"Primærmedisinsk Verksted i Kirkens Bymisjon har jobbet aktivt med hiv-informasjon og utdanning av HIV -informatører blant særlig unge immigranter gjennom mange år. Vår erfaring er at immigranter i Norge har store utfordringer når det gjelder å være åpne om sin hiv-status. Det er stor grad av stigmatisering, både i egne miljøer og i samfunnet generelt.

Samtidig viser erfaringer og møter med helseapparatet at heller ikke helsefaglig personell er godt nok oppdatert i forhold til kunnskap om hiv. Våre brukere forteller om opplevelser der helsepersonell møter dem med redsel og stigmatiserende holdninger når de blir oppmerksomme på at pasienten lever med hiv. Dette skaper stor grad av mistillit til helseapparatet i Norge," skriver Primærmedisinsk Verksted blant annet om Byrådets forslag til bystyret om Oslos HIV-AIDS-strategi.

Vedrørende Byrådets forslag til Bystyret om HIV/AIDS-strategien  i Oslo 

Innspill fra PMV - senter for helse, dialog og utvikling (Primærmedisinsk verksted), Kirkens Bymisjon 

Vi er enige i forslaget om økt kompetanse, bedre informasjon i befolkningen og økt testaktivitet. Vi er imidlertid uenige i forslaget om endring av meldesystemet, da vi tror at innmelding av hiv-tilfeller med navn og personnummer vil virke mot sin hensikt i forhold til om folk vil la seg teste for hiv. Vi støtter Aksepts innspill i denne saken.
 
PMV har jobbet aktivt med hiv-informasjon og utdanning av hiv-informatører blant særlig unge immigranter gjennom mange år. Vår erfaring er at immigranter i Norge har store utfordringer når det gjelder å være åpne om sin hiv-status. Det er stor grad av stigmatisering, både i egne miljøer og i samfunnet generelt. Samtidig viser erfaringer og møter med helseapparatet at heller ikke helsefaglig personell er godt nok oppdatert i forhold til kunnskap om hiv. Våre brukere forteller om opplevelser der helsepersonell møter dem med redsel og stigmatiserende holdninger når de blir oppmerksomme på at pasienten lever med hiv. Dette skaper stor grad av mistillit til helseapparatet i Norge.
 
Mangel på kunnskap om hiv, hvordan viruset smitter og ikke smitter, rettigheter og plikter samt staffeloven knyttet til overføring av smittsomme sykdommer er også en utfordring. PMV vil foreslå at følgende 3 punkter vektlegges i hiv-strategien;

1.

De fleste immigranter i Norge er knyttet til en menighet/trosamfunn.  Nettverk og miljø i menigheten/trossamfunnet har stor betydning for den enkelte. Religiøse ledere har stor innflytelse og både makt og mulighet til å formidle informasjon om hiv, samt formidle holdninger som sikrer at hivpositive mennesker møter respekt og opplever verdighet.

PMV har erfaring med at mange religiøse ledere i migrasjonsmenigheter (kristne og muslimer) vegrer seg for å ta opp temaer rundt hiv da det forbindes med seksualitet og  ”haram” eller ”synd”, promiskuøs livsstil og homoseksualitet. På den annen side har vi også erfaring med religiøse ledere som aktivt fornekter hiv som en relevant sykdom, og som fordømmer hiv-positive. 

 Vi mener det vil være svært viktig å engasjere og styrke religiøse lederes kunnskap om hiv og det å leve med hiv i Norge. Dette vil ha stor betydning i forhold til hvilken informasjon og hvilke holdninger som formidles til menighetene/trossamfunnet. Dersom religiøse ledere gis mer kunnskap om hiv, stigmatisering og rettigheter for hivpositive i Norge tror vi det vil få ringvirkende effekt ift.: 

· mer og  bedre informasjon om hiv ut i menighetene/trossamfunnene.
· sikrere sex blant medlemmene, reduksjon av nysmitte
· at flere vil teste seg (for eksempel på Aksept)
· mindre stigmatisering og at hivpositive i menighetene blir bedre ivaretatt 

2.      

Mer forskningsbasert kunnskap om hvem som smittes og hvorfor folk vegrer seg for å ta testen. Hva er folk redde for? Hvorfor er Hiv tabu? Hvis det finnes forskningsbasert kunnskap om dette, hvilke grupper har deltatt i undersøkelsene? Vårt inntrykk er at miljøer knyttet til MSM/homofile i særlig grad får fokus i forhold til undersøkelser og tiltak vedrørende hiv. Vi støtter dette, men mener samtidig at det vil være avgjørende å øke fokuset på immigrant-nettverk for å få relevant kunnskap om smitterisiko, tabu og hivtest-praksis. 

3.      

Å bruke ungdom i informasjonsarbeidet er viktig.

Å fokusere på ungdom som informatører for å skape dialog på ulike arenaer kan skape muligheter for samtaler om hiv-smitteveier, forebygging og mulighet for å leve ”uanstrengt” med hiv i sitt lokale miljø. Hiv-informatørene kan holde innlegg i ungdomsgrupper og skole eller snakke med venner om det de har lært og rekruttere deltakere til workshops etc. Når hiv nå ikke framstår som like skremmende som tidligere, har det en utfordrende effekt i forhold til ungdommens livsstil; at de blir uforsiktige og mindre opptatt av smitterisiko. Med hiv-informatører når man enklere ut til ungdom dette gjelder.  

Med vennlig hilsen

Inger Johanne Aas

Dgl.leder, PMV

PMV (Primærmedisinsk Verksted) er et flerkulturelt senter for helse, dialog og utvikling, drevet av Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Oslo. Vi arbeider med flerkulturell dialog samt forebyggende helsearbeid ut fra prinsippene selvhjelp og empowerment. PMV bygger på kompetansen hos kvalifiserte lekfolk med egenerfaring fra migrasjon; naturlige hjelpere, samt fagkonsulenter. De naturlige hjelperne har fått opplæring og veiledning, og muligheten til å bearbeide erfaringer i samarbeid med fagfolk over mange år. De brukes som familierådgivere, meglere i konflikter og bistår brukere i kontakt med offentlige instanser.

Følg Ivar Johansen på Twitter
tilsendt temavise nyheter     

You have no rights to post comments