Helsevesen

Rå utskrivningspraksis ved sykehusene?

Rå utskrivningspraksis ved sykehusene?Carl I Hagen (Fr.P) foreslo i bystyret at vi skal få nye retningslinjer for utskrivning fra lokalsykehus.

I den sammenheng sa jeg bl.a.: "Hagen viser til nedgangen i antall liggedøgn: at den enkelte blir værende kortere tid på sykehus enn før. Han omtaler dette som en "rå utskrivningspraksis." Jeg er ikke uten videre sikker på om dette er en riktig beskrivelse. I gamle dager var det slik at sykehuskorridorene var fulle av ferdigbehandlede pasienter fordi kommunene spekulerte i å la ferdigbehandlede pasienter bli liggende i korridorene uten kostnader for kommune, framfor å ta i mot dem på kommunens sykehjem. Korridorer er et særs dårlig tilbud til syke mennesker. Med det kjøp og salgsystemet særlig Fr.P og Høyre slåss for er det også innført høye gebyrer for kommuner som ikke tar i mot sine ferdigbehandlede pasienter for å gi økonomiske incentiver til en offensiv utskrivningspraksis.

Jeg mener det er god helse- og omsorg å sørge for at pasienter raskt kommer videre til riktig omsorgsnivå. Skal man videre til rehabilitering eller sykehjem bør dette skje raskest. Å få pasientene videre til neste ledd i behandlingskjeden er dobbelt bra: pasientene får raskere progresjon i rehabilitering eller etterbehandling, og det frigjøres plass til nye pasienter."

 

Les hele innlegget nedenfor


Oslo bystyre 21. nov. 2012
Ivar Johansen, SV

Sak Privat forslag fra Carl I Hagen (F) Nye retningslinjer for utskrivning fra lokalsykehus

Ordfører;

Det er litt morsomt å se Fr.Ps Carl I Hagen så aktivt engasjerer seg i forhold til en enkeltsak. For går vi et par år tilbake var det jo Fr.P-byråd Sylvi Listhaug som bestyrte dette saksfeltet, og hver gang vi tok opp enkeltsaker var hennes mantra: hun forholdt seg ikke til enkeltsaker. Med Carl I Hagen tilbake i bystyret er det tydeligvis et linjeskifte, og det er bra.

For selvsagt må vi som bystyremedlemmer forholde oss til enkeltsaker. Det er enkeltsakene som er testen på om regelverket har mangler eller om forvaltningen har en uriktig praksis. Hvorvidt det er samsvar mellom de overordnede dokumenter og statistikker vi får, og den virkelighet folk ute i byen møter. Så Hagens initiativ er bra.

Fr. P, slår inn åpne dører: Som byråden forteller i notat til komiteen så har vi allerede de retningslinjer for utskrivningsklare pasienter som Hagen etterlyser. Ja, byråden opplyser endog at disse retningslinjene er strengere i forhold til å ivareta pasientens og kommunens interesser enn det Fr.P her foreslår.

Hagen viser til nedgangen i antall liggedøgn: at den enkelte blir værende kortere tid på sykehus enn før. Han omtaler dette som en "rå utskrivningspraksis." Jeg er ikke uten videre sikker på om dette er en riktig beskrivelse. I gamle dager var det slik at sykehuskorridorene var fulle av ferdigbehandlede pasienter fordi kommunene spekulerte i å la ferdigbehandlede pasienter bli liggende i korridorene uten kostnader for kommune, framfor å ta i mot dem på kommunens sykehjem. Korridorer er et særs dårlig tilbud til syke mennesker. Med det kjøp og salgsystemet særlig Fr.P og Høyre slåss for er det også innført høye gebyrer for kommuner som ikke tar i mot sine ferdigbehandlede pasienter for å gi økonomiske incentiver til en offensiv utskrivningspraksis.

Jeg mener det er god helse- og omsorg å sørge for at pasienter raskt kommer videre til riktig omsorgsnivå. Skal man videre til rehabilitering eller sykehjem bør dette skje raskest. Å få pasientene videre til neste ledd i behandlingskjeden er dobbelt bra: pasientene får raskere progresjon i rehabilitering eller etterbehandling, og det frigjøres plass til nye pasienter.

Det utskrives hundrevis av pasienter ved Oslo-sykehusene hver eneste uke, og pasientene er i all hovedsak kjempefornøyd med den behandlingen de har fått. Også når det gjelder utskrivningsfasen. Som byråden skriver har vi allerede gode retningslinjer, på papiret. Men det skjer feil, og feil skal vi lære av.

Derfor forholder jeg meg som folkevalgt ofte til enkeltsaker, og det er bra at Carl I Hagen også vil det. Bra med engasjementet, men forslaget i denne saken treffer ikke.

Følg meg på Twitter

tilsendt nyhetsbrev