Helsevesen

Ventelister, køer og behandlingskapasitet

Ventelister, køer og behandlingskapasitetStatistikk kan brukes til så mangt:

Helsekøene har økt med 275.054 pasienter under den rødgrønne regjeringen, påpeker mangemillionær, eiendomsbaron og Høyrepolitiker Alf Ulven i Dagsavisen nyttårsaften.

I 2012 gjennomføres det +1,7 millioner flere utredninger og behandlinger på norske sykehus enn i 2005, påpeker Arbeiderpartiet. Og minner også om at kvaliteten økes, som at dødeligheten ved hjerteinfarkt er nær halvert og at flere overlever kreft.

Jeg har ved mange sammenhenger påpekt at ventelister er dårlig mål for behov eller kvalitet. Fagfolk og politikere kan ved enkle grep kjapt øke eller redusere en venteliste. Som i siste bystyremøte da kommunens sosialboliger var til diskusjon. Byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti synes det er ubehagelig når ventelistene for kommunal bolig blir for lang. Det logiske svaret ville jo være å øke antallet boliger. Byrådspartienes svar var: selv om du tilfredsstiller alle kritierer kommer du ikke på venteliste dersom det er grunn til å tro at kommunen ikke kan oppfylle behovet innen 6 måneder. Bystyreflertallet sa nei til slik politisk juks med å tildekke behov.

Private helse- og sosialtilbud skal brukes som et supplement til det offentlige. Men det blir selvsagt ikke mer helsekapasitet ved at operasjonslegen stenger det særs kostbare og toppavanserte operasjonsrommet på det offentlige  sykehuset og i stedet tar seg en ekstrajobb på en privat klinikk. Forbedringsmulighetene står i kø i det offentlige helsevesenet, og en av de viktigste utfordringene er å få til en bedre ressursutnyttelse.