Helsevesen

Aleris sitt private sykehus selger produkter uten helsemessig effekt

Aleris sitt private sykehus selger produkter uten helsemessig effekt

Aleris sykehus og medisinske senter her i Oslo er et privateid, kommersielt sykehus, hvis formål er å skape maksimal profitt for sine eiere. Aleris eies av det svenske investeringsforetaket Investor, med Wallenbergstiftelsen som hovedeiere. Når du besøker deres sykehus her i Oslo blir du i resepsjonen/venterommet møtt av en stor TV-monitor med rullerende informasjon/reklame. En av tekstene er:

"Regelmessig helsekontroll er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge sykdom og avdekke eventuelle sykdommer i tidlig fase.

Helsekontrollen inkluderer samtale med lege, fysisk undersøkelse og laboratorieprøver. Du vil få tilbakemelding fra legen med status, råd og veiledning.

Dersom din lege finner grunn til ytterligere utredning får du tilbud om utvidete undersøkelser og oppfølging hos våre spesialister."

Det finnes selvsagt ingen dokumentasjon på at "helsesjekk" er noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge sykdom. Det er vel heller omvendt: at en slik generell screening, inkl blodprøver, ofte gir falske  positive funn. Forskning oppsummeres slik i en artikkel i vinter i Tidsskrift for Den norske Legeforening: "Generelle helsekontroller fører ikke til redusert sykelighet eller dødelighet for dem som blir kontrollert, ifølge ny metaanalyse."

Jeg mener det er direkte etisk umoralsk at Aleris spiller på folks frykt og uvitenhet for å skape et forretningsområde på noe som altså som hovedregel har null helsemessig effekt. (og for ordens skyld: Aleris er slett ikke alene om dette)


Kommentarer   

0 #1 Arvid 05-11-2013 09:06
Aleris har endret teksten etter ditt engasjement ser jeg....

aleris.no/.../...
0 #2 Gernot Ernst 05-11-2013 09:27
Jeg er overlege og jobber ofte med pasienter med kreft eller angst for kreft. Støtter ditt innspill. Det er ikke bare Aleris, men også andre private som kommer med slike reklame-utspill . Det finnes omfattende forskning rund forebyggende undersøkelser og det hjelper dessverre ofte ikke, men utløser ved tilfeldige funn av harmløse anatomiske varianter unødvendige inngrep samt angst hos pasienter. Det eksisterer internasjonale og ganske klare retningslinjer for slike undersøkesler, hvor det beskrives indikasjoner, målgruppe, etc.
+1 #3 Gernot Ernst 05-11-2013 09:33
Har lest litt videre. Reklamen bruker skremmende elementer som ("Utvidet grundig hjertesjekk"): "Hjerte- og karsykdommer er den hyppigste dødsårsaken i Norge, og mangehar en eller flere risikofaktorer uten å vite om det. En hjerteundersøke lse vilkunne være avklarende, enten du er frisk, om du må ta forebyggende grep,eller trenger behandling.". Denne undersøkelsen koster 8330 kr.

Helsesjekk kreft: "I tillegg til hjerte- og karsykdom er kreft den vanligste dødsårsaken i Norge. Helsekontroll EKSKLUSIV er en av markedets mest omfattende helsekontroller . Den er spesialdesignet for å avdekke symptomer på de vanligste kreftformer og hjerte- og karsykdom så tidlig som mulig. Et tverrfaglig team av allmennleger og spesialister kartlegger ditt behov og tar deg gjennom undersøkelser tilpasset alder, kjønn og individuelle forhold."
(koster 11900kr)

Dette er en frekhet, en utnyttelse av pasienter med angst i bunnen (oft noen middel- og overklassekvinn er med penger...) som vil soleklart gjennomsnittlig være en ulempe for pasienter, og ikke vil hjelpe. Kreftforebyggel sesundersøkelse r følger nasjonale anbefalinger som er meget fornuftige. Jeg er enig om det og reagerer på det.
+2 #4 Martin Lestberg 26-02-2014 14:14
Min far døde av hjerteinfark for 2 år siden. Han hadde vært til 1. gangs undersøkelse hos fastlege som anbefalte EKG-sjekk på sykehuset. Dette var det 3 mnd ventetid på - i ventetiden døde han, en godt trent 72-åring. Jeg angrer på at jeg ikke anbefalte en privat klinikk som kunne fått dette gjennom litt raskere. 2.500 eller 8.900,- hadde han råd til.

Legg til kommentar