Helsevesen

Er halvparten av sykehusene for små?

Er halvparten av sykehusene for små?

Helseministeren mener det.

"Helseminister Bent Høie slapp katta ut av sekken i sin sykehustale 7. januar. Med utsagnet «halvparten av sykehusene er for små til å drive akuttkirurgi hele døgnet» tilfredsstilte han mange helsebyråkraters våte drøm. Helseministerens tale bekrefter det vi har sett lenge, og som Folkebevegelsen for lokalsykehusene og mange andre har advart mot: En gigantisk sentralisering og et helsevesen for de store folkerike områdene der folk i distrikts-Norge er salderingsposten. En slik dramatisk sentralisering vil ødelegge fagmiljø og kompetanse i distriktene.

Dette er stikk i strid med det en av landets fremste akuttleger, Mads Gilbert, skrev i Dagbladet 28.12. 2010: «Imidlertid er det desentralisering, ikke sentralisering, av akuttfunksjoner som har vist seg å bedre overlevelse og behandlingsresultat når de vanligste tidskritiske tilstander oppstår. Eksempler er primærbehandling og stabilisering av akutt livstruende sykdom i hjerne og hjerte som følge av blodpropp, alvorlige pustevansker og ulykker," skriver Gunnvald Lindset fra Folkebevegelsen for lokalsykehusene blant annet. Les mer nedenfor.

Er halvparten av sykehusene for små?

Av Gunnvald Lindset, Folkebevegelsen for lokalsykehusene

Helseminister Bent Høie slapp katta ut av sekken i sin sykehustale 7. januar. Med utsagnet «halvparten av sykehusene er for små til å drive akuttkirurgi hele døgnet» tilfredsstilte han mange helsebyråkraters våte drøm. Styreleder Bjørn Kaldhol i Helse Nord serverte følgende utilsiktede perle i Dagsrevyen: «Nedleggelsen av akuttkirurgi ved småsykehusene vil skje uansett hva vi måtte tenke eller mene.»

Lege og stuntpoet i Helsetjenesteaksjonen, Støre N, ble så inspirert at han spontant skrev et dikt med utgangspunkt i De Lillos sang «Hjernen er alene». Meldinga er klar: Glem tanker, meninger, diskusjon og demokrati. Helse- Norge er underlagt naturlovene, allmektige helsebyråkrater, økonomer og politikere som er nikkedukker for dem.

Helseministerens utsagn er ikke sugd av eget bryst. I departementets arbeid med nasjonal helse- og sykehusplan har en faggruppe anbefalt at det etableres såkalte «nærsykehus», som erstatning for lokalsykehus. De er uten kirurgisk akuttberedskap, uten fødeavdeling og trolig også uten anestesileger. Det åpnes også for at akuttfunksjonen i indremedisin forsvinner.

Helseministerens tale bekrefter det vi har sett lenge, og som Folkebevegelsen for lokalsykehusene og mange andre har advart mot: En gigantisk sentralisering og et helsevesen for de store folkerike områdene der folk i distrikts-Norge er salderingsposten. En slik dramatisk sentralisering vil ødelegge fagmiljø og kompetanse i distriktene.

Dette er stikk i strid med det en av landets fremste akuttleger, Mads Gilbert, skrev i Dagbladet 28.12. 2010: «Imidlertid er det desentralisering, ikke sentralisering, av akuttfunksjoner som har vist seg å bedre overlevelse og behandlingsresultat når de vanligste tidskritiske tilstander oppstår. Eksempler er primærbehandling og stabilisering av akutt livstruende sykdom i hjerne og hjerte som følge av blodpropp, alvorlige pustevansker og ulykker».

Ingen helseministere griper fatt i hovedproblemet: En bedriftsøkonomisk helseforetaksmodell med ensidig fokus på økonomi som går ut over de ansatte og behandlingen av pasienter. Helseministeren burde ta innover seg bekymringsmeldingen i fjor fra 42 overleger i Tromsø, Narvik og Harstad der de bl.a. skriver: «Over flere år har vi vært vitne til endringer i ledelse og organisering av sykehusene som rammer kvaliteten i pasientbehandlingen og svekker arbeidsmoral og arbeidsglede. Unge kolleger våger ikke ta opp problematiske forhold på arbeidsplassen av frykt for represalier. Samtidig kommuniserer ledelsen at helsetilbudet til befolkningen stadig blir bedre.» Det er dette som er problemet – ikke lokalsykehusene.

Kommentarer   

#1 Sverre Munthe 10-01-2015 09:27
Det skulle vært sykehus/sykestu e mange flere steder. Mer enn 15-30 minutter i ambulanse til nærmeste sted der man kan få utført operasjoner mot livstruende skader og hvor lokalbefolkning en kan få utført de fleste mindre operasjoner burde ikke vært lov. Dette ville jo ikke fungert mange steder, men slike steder burde det være ambulanseheliko pterE tilgjengelig slik at maks reisetid fremdeles kunne holdes under halvtimen.
#2 Jonas Fernhall Venteo 10-01-2015 09:29
Med tanke på geografi och väder kan man inte vara så väldigt trygg på att ambulanshelikop ter kan landa/lyfta när den faktiskt behövs. Detta kan antas bli ett ökande problem i framtiden med ökande extremväder pga klimatförändrin gen. Att då lägga ner lokalsjukhus/ak utfunktioner i närhet till befolkningen är vansinne.
+2 #3 Gunlaug Nordli 10-01-2015 09:31
Stakkars rike Norge... EN mann (uten kompetanse på sitt fagfelt ) skal altså sitte på sin høye hest og forvalte ett helt lands helse. Forstå det den som kan...

Bent Høie slipper nok å føde barn han ...
#4 Tove Skyttemyr 10-01-2015 09:33
Samtidig ser vi og flere steder at også viktige funksjoner som fødetilbud, Barneavdelinger og Intensivavdelin g forsvinner, jeg tenker denne kampen er i høy grad og en kamp for barna, de fortjener nærhet til sitt sykehus når den skremmende situasjonen med sykdom oppstår. Samtidig ville det jo være en tragedie om halve Norge etterhvert fødes langs riksveiene....
#5 Bodil Bjørberg 10-01-2015 09:37
Har selv vært pasient på Kongsvinger. Et trivelig lite sykehus med flinke leger og sykepleiere. Vil heller dit enn på a-hus!
#6 Ivar Christensen 10-01-2015 09:40
Alle skal bo i byene! Hurra! Men ikke alle byene, kun de største. Og dessuten i Molde.
-2 #7 Reimund Vetrhus 10-01-2015 09:42
Vi er for få til å ha spesialisttjene ster ved små sykehus. Det er underlig at Molde og Kristiansund i det hele tatt har sykehus. Det er jo bare noen få som bor der. De KAN fraktes til Trondheim eller Ålesund. Btw: Oslo, SVG! BGO og Trondheim flyplasser er de eneste som er drivverdige i Norge. Alle de andre bør legges ned.
#8 Alex Michael 10-01-2015 09:47
Det er ikke slik at sykehusene er for små - men industriene som lager sykdom og forgiftning er for store.
+1 #9 Beate Ellingsen 10-01-2015 10:13
Mye kan bli bedre, og det må det!!
#10 Sissel Hell 10-01-2015 11:25
Høie sitt problem er stort og alvorlig; Troverdighet!? For å kunne styre og bestemme i helsenorge vil troverdighet være ett krav i forhold til fagmiljøet og en kvalitativ framdrift. Når fagmiljøet`s erfaringer og kunnskap på området blir utradert - da er det faktisk ikke mer tillitt og tro igjen, på vår minister. Da er det som vi trodde; En Markedsliberali st (fra ett annet land?) som styrer skuta. Befolkningen føler seg dolket i ryggen og sviktet.
#11 Eivor Magnusdatter Bergum 10-01-2015 12:18
Nord-Norge består i kvadratkilomete r av halve Norge. Fra russegrensen til Nord-Trøndelag. For å ta denne landsdelen med sitt subarktiske klima, mørketid, enorme avstander med veier som fyker igjen, der det går ras, forekommer flom, samt med et klima som forårsaker vær der helikoptere verken kan lette eller lande, så er det å se døden i hvitøyet og godkjenne den, ved å skulle utelukke akuttmedisin på lokalsykehusene . Når ulykker oppstår i trafikken, enten det gjelder påkjørsel av elg, enorme trailere som velter eller kommer ut av kontroll på glatta, eller når andre kollisjoner skjer, når forlis på havet forekommer, når barn skal fødes, hjerteinfarkt eller hjerneslag oppstår, ved alle typer skader, enten det skjer hjemme eller ute, kort forklart; det er for lange og for rigorøse strekninger i nord til at en kan satse på kun noen få og store sykehus når øyeblikkelig hjelp er helt nødvendig.
#12 Jan Ivar Jansen 10-01-2015 12:38
Jan Ivar Jansen Disse planene om gigantsykehus startet for ca. 20 år siden. Forberedelser til en storstillt privatisering har tatt sin tid. Men dessverre er det nok flere regjeringer som har vært med på dette. Ikke rart at helsefeltet at vært det nest mest prestisjefyllte departementet å bli leder for. Alle "helsedirektive ne" bereder grunnen.
#13 Astrid Rohde 10-01-2015 12:41
Forstår vi er kjempeheldige som bor på Jæren og har lett veg til stort sykehus. Dere bor i en kjempeflott landsdel som vi har besøkt flere ganger. Dere må ha flere sykehus i den langstrakte landsdelen hvor været ofte er slik du beskriver.
#14 Vidar Våde 10-01-2015 13:10
Før var sjukehusene store nok. No er de for små. Det må vel bety at det er noen som har krympet dem?
#15 Jorunn Gulbrandsen 10-01-2015 14:54
Jeg lurer på hva som er det egentlige motiv, men jeg tror vi trenger et godt, spesialisert kompetansesente r på alvorlige, og kroniske sykdommer også kirurgi trenger kompetente fagfolk.
#16 Brit Aas 10-01-2015 16:09
Hvor lenge skal vi tåle en regjering som ødelegger landet vårt ?
#17 Ellen M Andersen 10-01-2015 16:10
Markedsliberali smen og aksjeloven styrer...
#18 Anders W. Olsen 10-01-2015 16:12
Veldig enig med det du skriver her Eivor Magnusdatter Bergum.
#19 Tone Vågbø 10-01-2015 16:14
Vi må IKKE glemme nå, at Høie har vært i USA og lært om sykehusdrift, mye av galskapen han gjør nå, er på bakgrunn av det !
#20 Trond Ruud 10-01-2015 16:26
Men er det noen politisk forskjell i så måte på den forrige banden og blablagjengen? Hørte alt dette fra Jens & Co også, hvilket vel beviser hinsides all rimelig tvil at demokratiet er avviklet og at uansett hva man stemmer og hvem, som vinner valgene, så forblir politikken uforandret. På tide å gå over til direktedemokrat i og folkestyre?
#21 Erlend Helljesen 10-01-2015 16:27
Det holder vel med et kjempestort sykehus i oslo. Da får vi virkelige stordriftsforde ler i vårt lille land med korte avstander....
#22 Anne 10-01-2015 17:38
Ja jeg blir bekymra, som om jeg ikke var det fra før, når jeg leser dette. Faans penger penger penger. Dem tjener ikke folket, dem tjener guden penger....æææææ sssj og blææææh og fytte rakkern!! :(
#23 Vidar L Larsen 10-01-2015 17:47
De kunne vært ærlig før og under valget, så ville alle de som ble lurt sett hva de står for of valgt annerledes!
#24 Terje Stener Pellerud 10-01-2015 18:03
Vi har registrert at folkevilje og forskningsresul tater er uinteressante for denne dogmatiske regjeringen. Likevel kan denne artikkelen være interessant for de mange av oss som har tillit til fornuft og kunnskap, og som ikke står i gjeld til part-sponsorer: www.tv2.no/a/5569244
#25 Gudveig Havstad 10-01-2015 20:28
Det vil si, jeg liker ikke at Høye og byråkratene mener dette, men liker at det bli satt tatt opp at det er slik de tenker.
for lenge siden, sånn 35 år siden hørte planleggerne på fagfolk, og kanskje også på befolkningen og så på deres behov for å kunne komme raskt til behandling, når gjelder det å følge den oppståtte overtro på at større enheter gir rimligere drift, så alt må sentraliseres. Det er ikke nødvendig å dra langt ut distrikt før veien til akuttbehandling tar mye tid.
#26 Gjermund Kristiansen 10-01-2015 21:15
Bare så det er sagt,-helsemini steren bor bare 5 minutter med blålys fra universitetssyk ehuset....
#27 Hanne Eldby 10-01-2015 22:02
Jeg vil opereres av folk som vet hva de gjør. Spiller ingen rolle hvor!
#28 Laila Kongerød 10-01-2015 23:04
Det er helt klart at dersom vi ønsker at det skal bo folk i distriktsnorge, og det ønsker vi jo, så må det også være skole, helse - og brannvensen, politi - og andre viktige ressurser i nærområdet, (max 30 - 40 min) der det er mulig!
Jeg skjønner jo at det ikke kan skje over alt, men dog ...
Nå legges det ene lokalsykehuset etter det andre ned, og politiet blir helt borte i distriktene fordi de må dekke altfor store områder -
Ille!
#29 Bård Langseth 11-01-2015 09:32
Det er en betenkelig utvikling i helsevesenet at ledere der holder en vanvittig streng justis på sine ansatte. De følger ikke arbeidsmiljølov en, infiltrert verneombudet, hovedverneombud et og fortier avvik som sendes til AMU. Stadie omorganiseringe r for endringens skyld demotiverer ansatte og dreper deres kreativitet. Kvaliteten på produktene blir nødvendigvis gradvis dårligere. Når ledere kan gjøre en dårlig jobb får det ringvirkninger. Det må bli slutt på at så mange ledere improviserer kunnskap og tar avgjørelser uten å kommunisere med dem som bærere hele helsenorge på sine skuldre. Slik er det i alle fall på Gjøvik. Nå kan jeg si det for nå er jeg snart pensjonist. Dette er bare tragisk.
#30 Åse M lammethun 11-01-2015 11:48
Siden helsereforma vart sett ut i livet av den forge regjeringa,har det ikkje vore teke hensyn til arbeidsmiljølov a.Den har heller sakte og sikkert vorte tilpassa den nye reforma.Dette ser ut til at LO og arbeidsorganios asjonane etter kvart har teke innover seg, men prossane i helsereforma og andre offentelege tjenester, har alt kommen for langt til å bremsa.Men det er gode grunner til å ha stort fokus på det som no går føre seg i prossane i dei reformane som den forge regjeringa sette i gang utan å ha innsikt og kunnskap om kva konsekvenser det villefå for for vårt land og folk.
#31 Toril Heggen Munk 11-01-2015 14:48
Jeg ser bare ett problem. Hva gjør de som går i fakkeltog for lokalsykehuset sitt hvis de en dag får behov for bistand fra en kirurg som er blitt dyktig på et område fordi vedkommende har mengdekompetans e? Vil de da være lojale overfor lokalsykehuset, eller drar de dit kompetansen er. Jeg tenker at vi som bor i utkanter noen ganger må stikke fingeren i jorda og finne ut hva som er viktigst. Tror vi virkelig det er mulig å ha lokalsykehus som innehar kompetanse på alle områder eller må vi faktisk erkjenne at ikke alle lokalsykehus skal yte alle tjenester - rett og slett fordi det ikke ville være forsvarlig utfra kvalitet?
#32 Merete Sandvig Hoel 11-01-2015 22:12
Skal man la være å gå i tog for lokalsjukehuset fordi man selv kan få bruk for en spesialkompetan se som ikke finnes der ? Er det noen her som har snakket om kompetanse på alle områder ? Akuttkriurgi er rimelig grunnleggende.
#33 Hanne Eldby 11-01-2015 22:19
Jeg vet om folk som har fått feil akuttkirurgi - i Oslo! Du trenger en kirurg som kan operere nærmest hva som helst, og det er det faktisk vanskelig å ha mange steder i et lite land som Norge. Og hvis du sprer det for mye, så risikerer du at de som settes til å gjøre jobben rett og slett får alt for lite erfaring. Bare av den grunn bør akuttkirurgi ikke spres på for mange sykehus.
#34 Merete Sandvig Hoel 11-01-2015 22:31
Ålreit. Jeg syntes bare Toril Heggen munk spurte vel retorisk. For min del synes jeg flere burde argumentere for lokale sykestuer og fødestuer, som avlastning for ting som ikke trenger fullt utstyrte sykehus. Men den biten har visst ingen plass i lokaliseringsde batten ?
#35 Jon-Øivind Storaker 28-02-2015 11:50
Slå sammen, slå sammen! Universalløsnin gen for ethvert problem i samfunnet, enten det gjelder sykehus,høyskol er eller annet.

(NAV-reformen er fortsatt friskt i minnet.)

You have no rights to post comments