Helsevesen

Hjerteinfarkt og blodpropp: Trygghetsalarmselskapet rykket ikke ut

Hjerteinnfark og blodpropp: Trygghetsalarmselskapet; hjemmetjenesten kommer i kveld

Klart ikke godt nok.

En 80-år gammel dame ble sist lørdag alvorlig syk. Hun har trygghetsalarm og brukte denne, men det private firmaet som har vunnet anbudet (SOS International Trygghetssentralen) rykket ikke ut. De ga i stedet beskjed om at hjemmetjenesten ville komme på kvelden. Heldigvis slo hun seg ikke til ro med det. Redningen ble å ringe 113. Akutt sykehusinnleggelse og operasjon. Hun hadde hatt et stort hjerteinfarkt (sitt 5.) og blodpropp i armen.

Noen dager senere skal hun skrives ut fra sykehuset. På sykehuset står en fortvilet sønn som mener hun er for svak, legen på sykehuset mener hun er for svak og pasienten mener det samme.  Hun er svært redd. Men ut skal hun! Bydelens innsatsteam skulle komme på kvelden engang. Sykehuset har brukt mye ressurser for å få til et rehabiliteringstilbud uten hell, men de pårørende opplever at det vi kjenner som samhandlingsreformen ikke fungerer godt nok.

Jeg tar saken opp med byrådet. Under "Les mer" ligger den henvendelsen jeg har fått, samt den svarmail byråden ga til den pårørende. Hva er andres erfaringer? 

Her henvendelsen jeg har fått om saken:

"Min mor er 80 år, har svært dårlig helse (kols og avhengig av tilførsel av oksygen).  Hun er hjemmeboende, men det er så vidt det går.  Lørdag fikk hun et stort hjerteinfarkt (sitt 5.) og blodpropp i armen med sykehusinnleggelse og operasjon som resultat. I ettermiddag skrives hun ut fra Diakonhjemmet for å sendes hjem.  På sykehuset står en fortvilet sønn som mener hun er for svak, legen på sykehuset mener hun er for svak og pasienten mener det samme.  Hun er svært redd. Men ut skal hun! Innsatsteam skal komme i kveld engang.

Sykehuset har brukt mye ressurser for å få til et rehabiliteringstilbud uten hell.  Vi vet at det er ledige plasser på Oslo kommunes rehabilitering på Aker. Men dit kan hun ikke reise direkte fra sykehus. Det finnes visstnok et regelverk som sier at man må henvises fra fastlege til Aker rehabilitering.  Og da kan ikke pasienten overføres fra sykehus. Hun må først få besøk av fastlegen.

Det er ikke første gang min mor skrives ut fra sykehus. For et par år siden etterlyste vi også et tilbud til henne på Aker, men da ville ikke bydelen kjøpe plass, for de hadde allerede kjøpt plasser an block.  Etter at Østlandssendingen viste interesse for dette, ble det besluttet at Oslo kommune skulle betale for plassene.  Men nå er altså Aker på nytt vanskelig tilgjengelig, denne gang på grunn av regelverk.

Som pårørende blir man fortvilet over å være vitne til slik hjerteskjærende behandling av de svakeste. Hun har alarm, men den er ikke til mye hjelp. Da hun ble syk på lørdag, brukte hun alarmen og fikk beskjed om at hjemmetjenesten ville komme til kvelden. 113 ble redningen.  Ikke rart man blir utrygg."

 

Her er byråd Aud Kvalbeins respons til den pårørende. Det er grunn til å merke seg at byråden unnlater å kommentere den manglende utrykning fra trygghetsalarmtjenesten.

"Takk for mail fra deg.

Det er synd å høre at din mor er blitt sendt ut fra sykehuset så fort. Som du sikkert kjenner til er det sykehuset alene som avgjør når en pasient skal skrives ut fra sykehuset. Kommunen/bydelene har ikke noe de skal ha sagt der, men skal ta imot pasienter som sykehuset har definert som utskrivningsklare og sette opp tilbud rundt dem ut fra behovene. Ofte synes også kommunens folk at sykehusene skriver ut for tidlig.

Når det gjelder Aker Rehab, koster ikke disse plassene mer enn andre rehabiliteringsplasser i kommunen. Det er også laget en ordning slik at bydelene kan bytte en en bloc plass som de har kjøpt og heller velge plass på Aker Rehab når det er aktuelt. Østlandssendingen hadde ikke noe å gjøre med denne endringen av ordningen for en bloc-plasser. Bydelene avgjør tilbudene rundt utskrivningsklare pasienter ut fra behovene.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med bydelen din og bestillerkontoret.

Med vennlig hilsen

Aud Kvalbein

Byråd for eldre (KrF)"