Helsevesen

80-årig dame, utskrevet fra sykehus mot faglige råd, akutt reinnlagt etter et døgn

80-årig dame, utskrevet fra sykehus mot faglige råd, akutt reinnlagt etter et døgn

Dette er uverdig behandling av syke og eldre mennesker.

Jeg skrev i går om en 80-år gammel dame som sist lørdag ble alvorlig syk. Hun har trygghetsalarm og brukte denne, men det private firmaet som har vunnet anbudet (SOS International Trygghetssentralen) rykket ikke ut. De ga i stedet beskjed om at hjemmetjenesten ville komme på kvelden. Heldigvis slo hun seg ikke til ro med det. Redningen ble å ringe 113. Akutt sykehusinnleggelse og operasjon. Hun hadde hatt et stort hjerteinfarkt (sitt 5.) og blodpropp i armen. Torsdag ble hun utskrevet fra sykehuset direkte til hjemmet, mot alle faglige råd.

Datteren skrev i går til meg om hva som så skjedde (se under "les mer".) :

"Jeg reiste hjem til henne etter jobb fredag. Der lå en svært medtatt dame på sofaen. Hjemmesykepleier hadde satt frem en mugge med vann på bordet. Min mor hadde ikke krefter til å løfte mugga.

Hun måtte etterhvert på toalettet. På vei ditt, var det slutt på kreftene da hun kom ut i gangen . Jeg fikk buksert henne i seng. Så kom hjemmesykepleier som jeg trodde kunne hjulpet til. Han konstaterte at her var det behov for dostol, men "nå er det helg", så kanskje til mandag.  Min mor kom hjem torsdag og i går var det fredag, begge hverdager som dostol kunne vært ordnet.

Jeg trodde at når bydelen ikke kan fremskaffe egnet sted å sende en svak pasient, så stiller de opp med personer som kan kartlegge pasientens behov ved ankomst til hjemmet og sørge for at viktige behov blir dekket.

Et nytt forsøk på å komme på toalettet endte på samme måten. Hun ble sittende i gangen å hive etter pusten. Da kunne jeg ikke gjøre annet enn å ringe 113, som kom i løpet av få minutter. De konstaterte at denne pasienten kan vi ikke forlate, men få inn et sted.  De kjørte henne til legevakta på Aker og nå er hun videresendt til sykehus."

Høyre, Venstre, Kr.F. og Fremskrittspartiet har nå styrt denne byen i mange år. Er det en slik eldreomsorg og helsetjeneste byråd Aud Kvalbein mener er tilstrekkelig?

 

Til bydel xxx

Jeg viser til min forrige mail og har behov for å formidle hvordan det gikk.  Jeg reiste hjem til henne etter jobb igår. Der lå en svært medtatt dame på sofaen.

Hjemmesykepleier hadde satt frem en mugge med vann på bordet. Min mor hadde ikke krefter til å løfte mugga. Hun måtte etterhvert på toalettet. På vei ditt, var det slutt på kreftene da hun kom ut i gangen .

Jeg fikk buksert henne i seng. Så kom hjemmesykepleier som jeg trodde kunne hjulpet til. Han konstaterte at her var det behov for dostol, men "nå er det helg", så kanskje til mandag.  Min mor kom hjem torsdag og i går var det fredag, begge hverdager som dostol kunne vært ordnet.

Jeg trodde at når bydelen ikke kan fremskaffe egnet sted å sende en svak pasient, så stiller de opp med personer som kan kartlegge pasientens behov ved ankomst til hjemmet og sørge for at viktige behov blir dekket. Et nytt forsøk på å komme på toalettet endte på samme måten. Hun ble sittende i gangen å hive etter pusten. Da kunne jeg ikke gjøre annet enn å ringe 113, som kom i løpet av få minutter.

De konstaterte at denne pasienten kan vi ikke forlate, men få inn et sted. De kjørte henne til legevakta på Aker og nå er hun videresendt til sykehus.

Den personen i bydelen som besluttet at min mor skulle sendes hjem har åpenbart ikke hatt tilstrekkelig innsikt i min mors sykdomsbilde. Dette til tross for at legen på sykehuset som advarte mot hjemsendelse gjorde gjentatte forsøk på å få bydelen til å forstå situasjonen.

Behandlingen min mor har gjennomgått oppleves veldig uverdig av alle, inkludert helsepersonell jeg har vært i kontakt med det siste døgnet. Pasienten sier "jeg er bare til bry og ingen vet hvor den skal gjøre av meg".

Jeg håper selvsagt at min mor friskner til.  Da forventer jeg en annen holdning til min mors behov når hun skal skrives ut.

Vh


Kommentarer   

0 #11 Tone Bergli Joner 05-03-2015 22:52
Ja, ta dette opp ofte. Kjenner flere som sier de vil stemme på det partiet som prioriterer (snakker høyt og ofte om konkrete ting som må gjøres.) eldre. På sykehjem er det ikke et krav om at de ansatte må beherske norsk meget godt. Eldre hører dårlig. mange eldre slutter derfor å kommunisere på sykehjem. Dette har jeg observert flere ganger.

Legg til kommentar