Helsevesen

Hjelpetilbudet til byens prostituerte kuttes, igjen

Hjelpetilbudet til byens prostituerte kuttes, igjen

I et ekstraordinært møte i Medbestemmelsesutvalget i Velferdsetaten i morgen foreslås det at byens kanskje mest utslåtte skal få kutt i helsetilbudet sitt.

I Velferdsetatens budsjett for 2015 legges det opp til at man skal spare bort en sykepleierstilling på Pro Sentret (hjelpetilbudet til byens prostituerte). Fagfolk mener dette er en dårlig beslutning for brukerne av sentret. Helseavdelingens tilbud er en sentral del av grunnen til at brukerne oppsøker Prosenteret. De ser på dette med spesiell bekymring grunnet at man også i fjor valgte å kutte på klientnære stillinger på Pro Sentret.

Pro Sentret er mye i bruk og ble benyttet av 1060 brukere i 2014 hvorav nye brukere utgjorde 454 personer. Av disse brukte 764 brukere helseavdelingen på Pro Sentret og hadde i gjennomsnitt 8,5 antall konsultasjoner per bruker. I løpet av disse siste årene har man sett at spesielt helseavdelingen og Varmestuen (de to lavterskel tilbud på Pro Sentret) får flere og flere brukere. Det vil etter de ansattes mening være umulig å kutte på helseavdelingen uten at det skal få betydning for brukerne. Per i dag har helseavdelingen svært mye å gjøre og det vil ikke være mulig å opprettholde det samme tilbudet hvis man velger å kutte en sykepleierstilling. (se mer under "les mer.")

Byrådet foreslår gjerne at Oslo kommune skal bidra med 42 millioner til TV2s X-Games, mens helsetilbudet til noen av byens mest hjelpetrengende gradvis bygges ned. Det er vel dette som kalles å prioritere.

 

Om bakgrunnen for budsjettkutt Pro Sentret 2015

Nøkkeltall for 2014:

- Totalt antall brukere: 1060 hvorav nye i år er 454

- Antall besøk totalt: 20 990 dvs. omtrent 20 besøk pr. bruker

- Antall brukere varmestua: 794

- Antall besøk varmestua: 7467 dvs. omtrent 9,5 besøk pr. bruker

- Antall brukere helsa: 764

- Antall konsultasjoner helsa: 6546 dvs. omtrent 8,5 konsultasjoner pr. bruker

- Antall brukere i poliklinisk oppfølging: 167

- Antall konsultasjoner poliklinisk oppfølging: 2153 dvs. omtrent 13 konsultasjoner pr. bruker

- Antall henvendelser fra andre (kompetansesenterfunksjonen) 248 hvor den store majoriteten kommer fra andre aktører innen hjelpeapparatet og høgskoler/universitet.

Som et ledd i Velferdsetatens krav til innsparing for budsjettåret 2015 ble det for Pro Sentret vedtatt en rammereduksjon på kr. 500.000,- og en reduksjon i vikarbudsjettet på kr. 383.000,-. Totalt kr. 883.000,-.

Utfra disse tallene ser man at helseavdelingen er et attraktivt tilbud for brukergruppen og blir brukt i svær høy grad. Brukerne på Pro Sentret er en sammensatt gruppe og mange av de er ressurssvake og har omfattende helsebehov både fysisk og psykisk. 

Det jobber per i dag fire sykepleier i henholdsvis 100%, 90%, 80% og 70% stilling+ lege i 52%. Hvis man velger å kutte en stilling her vil det ha store konsekvenser for det klientrettede tilbudet. Helseavd. betjener i dag svært mange av de klientene som kommer til sentret og det er en svært populær tjeneste og ofte gateway inn til f.eks. sosialtjenester. Helse er noe «alle» klienter har et forhold til. Over de siste årene har det vært en markant økning i antall pasienter på Pro Sentret og hvis man velger å kutte en stilling her vil det være vanskelig å forestille seg at det ikke vil gå utover pasienttilbudet.

Hvis man skal ta etatens budskap om å spare klientrettede stillinger på alvor er det svært få steder man kan kutte. Det er kun renhold (vanskelig å kutte på) og lederstillinger som da er mulige.