Helsevesen

Fortvilet mor: Min sønn kan ikke fortsette å bo på sykehjem i en alder av 24 år

Fortvilet mor: Min sønn må bort fra sykehjem. Han kan ikke fortsette å bo på sykehjem i en alder av 24 år

I fjor ble Vetle utsatt for en ulykke.  Han ble første gang etter ulykken plassert på Furuset sykehjem, deretter har han vært flyttet mellom Ahus, Ski sykehus og Solvang helsehus. Dette har pågått i 14 måneder.

Moren og sønnen er fortvilet, og kjenner seg godt igjen i det 21-årige Anita Elisabeth Bjørklund skrev i en tilsvarende situasjon med Asker kommune for noen år siden: "Jeg må bort herfra. Jeg kan ikke fortsette å bo på sykehjem. Jeg skulle aldri havnet her i utgangspunktet, og nå bor jeg her på femte måneden. Jeg har det ikke bra. Panikken brer seg. Tårene renner. Jeg er i ferd med å bli sprø. Vær så snill, ta meg vekk herfra."

Noen vil si at en slik framstilling er ensidig, og selvsagt er den det. Noen vil si at de er urimelige, men en ting er sikkert: Det er den virkelighet som de føler på kroppen hver dag. Og den er reell nok.

I minst 20 år har nasjonale og lokale politikere prinsippielt slått fast at unge ikke skal bo på sykehjem mot sin vilje. Allikevel er det i øyeblikket på nasjonalt nivå mer enn 100 som har langtidsopphold på sykehjem, hvorav flere mot sin vilje. Dette har også svært lenge vært et problem i Oslo, uten at de til enhver tid sittende byråder fra Høyre, Fr.P eller Kr.F. har ryddet opp.

En ny byråd har nå mulighet. Jeg ber om en orientering om hva byråd Inga Marte Thorkildsen vil gjøre for å sikre relevant behandlings- bo- og omsorgstilbud til de som har et omfattende bistandsbehov ut over det som kan gis i eget hjem.

Kommentarer   

+1 #1 Malin Andersson 17-08-2016 06:03
Jeg har selv en venninne i samme situasjon... Vanskelig å forstå hvordan dette stadig skjer i vårt norske velferdssamfunn . Ikke minst med tanke på at unge mennesker er en prioritert målgruppe i andre sammenheng
+1 #2 Isak André Wøien 17-08-2016 06:05
Det finnes ikke skikkelige rutiner for unge menn som har vært utsatt for alvorlig ulykke! Jeg har andre venner som har opplevd det samme. Dette MÅ ta slutt!! Man kan ikke putte unge mennesker på gamlehjem fordi de har fått en skade! Det er UHØRT!
#3 Sølvi iren fladmo 17-08-2016 06:43
I det minste bør politikerne svare. Stakkars gutt og stakkars mor. Dette er uverdig. Hjerte mitt blør av denne hjerteskjærende rop om hjelp. Si meg en ting, er disse politikerne blottet for empati?
#4 Liv Beathe Rodal 17-08-2016 06:47
Mammahjertet mitt flommer over av tårer. Dette kan ikke fortsette for denne unge mannen. Det må finnes andre tilbud for han, hvor trening også inngår . Å leve slik i ung alder er en skam i 2016.
#5 Vigdis Kjær 17-08-2016 07:02
Forferdelig! Håper de som har ansvaret for dette nå rydder opp. Her er det omsorg for et godt liv. Og ikke hva det koster. Sett i gang og vis hjertevarme.
#6 Gunvor Østby 17-08-2016 07:04
Dette er noe av der verste jeg har sett! Man kan da virkelig ikke behandle unge mennesker på dette viset i dagens Norge! Jeg blir rasende!
#7 Tone Berg 17-08-2016 07:08
Bruk media, Vetle vil bli en kasteball i ett helsevesen som ikke har noen konkret plan. Tiden etter skaden er dyrebar, rehabilitering er avgjørende for fremgangen og fremtiden. Kontakt media, alle mulige! Legg press på kommunen, politikerene og ansvarlige for Vetles tilstand. Når man først havner i helsevesenet enten som bruker/pårørend e så er kampen om tilværelsen og menneskeverdet fryktelig slitsomt. Jeg er selv mamma til en sterkt pleietrengende sønn på 29 år, har kjempet som hans"advokat" for den hjelpen han har krav på. Det kuttes stadig i budsjettene så kampen om et best mulig liv for han fortsetter så lenge det er liv i oss.
Ønsker dere all mulig fremgang og hjelp for Vetle ikke gi dere, aldri!
#8 Else Rasmussen 17-08-2016 07:10
Det går ikke an og plassere unge mennesker på et gamlehjem, rike Norge må vel ha andre steder for unge mennesker. Få gutten ut før han bryter totalt sammen
#9 Eli Kvåle Lysne 17-08-2016 07:14
Når jeg leser dette, er jeg tilbake på 70-tallet. Trafikkskadde med tversnittslesjo ner på sykehjem..Den gang var og debatten i gang. Det var enighet om at unge ikke skulle havne på pleiehjem. Et uverdig og trist liv for disse mentalt intakte ungdommene som trengngte stimulering og aktivitet sammen med andre unge..Da ble det også planlagt boenheter for å gi dem et bedre tilbud/liv..At vi i 2016 fortsatt ikke er kommet lengre er en skam. Jeg er redd denne gruppen blir nedprioritert, og andre grupper kommer foran..Det er en kamp om penger og bevilgninger..
-1 #10 Arnhild Utheim 17-08-2016 07:18
Jeg har ikke ord. Velferdsstaten - hvor er den? Det er ikke første gang vi hører om slike forhold og ingen ansvarlig tar tak i problemet. Dette blir ikke løst før noen tar tak i det - hva er den riktige adressen her Helseminister?
#11 Gunn Angelskår 17-08-2016 07:20
Jeg synes det er så fortvilende når slike innlegg dukker opp. Kanskje har disse nok mennesker i sin omgangskrets, eller i kretsen for deres nærmeste, til at det blir presset gjennom en bedre løsning. Men er ikke sykehjemmene gode nok for unge mennesker, så er de ikke gode nok for gamle heller. Er miljøet for lite stimulerende, så bør man gjøre noe med det. Skaffe nok personale som vet hva de skal gjøre. Ha nok fysioterapi, ha tilsyn av leger og psykiatriske sykepleiere hyppig nok. Det er alt for mange eldre folk som stues bort i uegnede lokaler uten nok kyndig behandling, og uten nok omsorgsfulle mennesker med tid til dem.
+2 #12 Eva 17-08-2016 07:52
Ja, Inga Marte Thorkildsen på tide å hjelpe denne gutten. En forferdelig plass å være for en som er så ung og hele livet foran seg. Må vel kunne gå an å opprette plasser for slike som er unge og har havnet i slik situasjon. Vi har sykehjem og omsorgsboliger. Hva med å opprette et rehabiliterings hjem for unge som har havnet i et slikt uføre?
+1 #13 Kjellowitch Hasaa 17-08-2016 07:52
Har det ikke alltid vært en gylden regel som sier at ingen under 50 år i Oslo skal på sykehjem?( med unntak av yngre demente som får plass på Villa enerhaugen?)
#14 Ivar J 17-08-2016 07:53
Kjellowitch Hasaa: jo, det har vært den uttalte politikken, men virkeligheten har allikevel vært annerledes. det har hele tiden vært yngre beboere på ordinære sykehjem, mot deres vilje.
#15 Ingrid Isaksen 17-08-2016 07:57
Forstår deg så godt, kjære mamma ril Vetle.
Dette er så nedverdigende og ignorant som det går an å bli.
Det beviser igjen at vi mennesker har ingen verdi når vi ikke kan arbeide, enten en er ung og ufør eller pensjonist og ufør.
Vi er alle slaver i samfunnet, den dagen vi ikke klarer mer så blir vi lagt til side.
Skulle virkelig håpe at Vetle får det bedre og at han får den behandlinga han trenger.
Facebook har hjulpet andre, skulle virkelig ønske at noen tok dette opp så det fikk større slagkraft.
Jeg har fulgt med denne flotte sønnen din en tid, og ønsker han masse lykke til.
#16 Thyra Græsdal 17-08-2016 08:17
Dette er ikke noe unntak. Unge mennesker som ikke kan ivareta seg selv blir plassert på sykehjem med de gamle. Vi har ikke egne sykehjem for unge.
+1 #17 Tove E. Braaten 17-08-2016 08:27
Hjerteskjærende lesing ......hvorfor har ikke rehabiliterings tilbud kommet på banen ? Tenkte straks på Catosenteret. Ønsker at moren får styrke til å stå på for sin sønn slik at han vil få et tilfredsstillen de botilbud og ellers det han trenger av tilbud !!
#18 Monica Tselentis 17-08-2016 08:29
Koster penger å gjøre hverdagen bare litt OK. Så enkelt og plassere på sykehjem, alle vet jo at der har de ikke tid til å hjelpe. har hatt en onkel som ble plassert på sykehjem fra 18 år til han døde 67 år gammel så for et bedritent liv. unge mennesker har ingen ting på et sykehjem å gjøre og i tillegg tar de en plass for en som bør ha den plassen med riktig alder. politikerne må jo spare penger men er først i køen når de trenger
#19 Marthe Wold 17-08-2016 08:32
Det er ikke greit! Jobber selv i helsesektoren, ser alt for ofte at kommunene skal "spare" penger og skyver vanskelige og dyre tilfeller ut i eldreomsorgen fordi de ikke vil ta det lovpålagte ansvaret. Tragisk for alle parter.
#20 Trude Sund 17-08-2016 08:59
Helt tragisk. Ettersom det er såpass mange unge som bor på sykehjem og har dårlige forhold for både unge trafikkskadde og andre som av forskjellig grunn har havnet der. Bygg et spesialsenter og samle disse så de får den opptreningen og sosiale biten de trenger. Det blir for dumt å forsvare at d er greit at ungdommer sitter på et sykehjem sammen med eldre. To vidt forskjellige ting. Alle som lurer kan ta et besøk i sin nærhet og sjekke om de ville hatt sitt barn/ barnebarn innlagt der. Min fetter i en alder av 57 var innlagt i 3 år på Lambertseter sykehjem og ingen må komme å fortelle meg at selv han ble stimulert der. Helt grusomt at sånn skal d ende.
+3 #21 Mette 17-08-2016 09:26
det eneste man vet hjelper demente er fysisk aktivitet og mentale stimuli, gjerne musikk.
Sykehjem skal ikke være oppbevaringspla ss for dem heller, men samnheten er at det nedbemannes hele tiden, og kun de heldigste får noe annet enn det aller mødvendigste av fysisk stell, gjerne fra ufaglærte som er billige i drift.
+1 #22 Marianne Stensland 17-08-2016 13:08
Her ser man en av grunnene til at det ikke er nok plass til de eldre. Her dyttes de svake og syke "inn" der det er plass uansett hvor det er og eldre blir sendt hjem. Noe er virkelig galt !!! Men så lenge folk ikke er i samme situasjon selv, bryr de seg ikke om sånt [?][?][?] Systemet har nå brent mine foreldre og meg nesten ned nå. Jeg er blitt sykere enn det jeg var før. Takk skal dere ha kjære politikere !!!! Håper det ordner seg for denne mannen ! Ønsker dere lykke til !!! Stå på videre !!!
#23 Aud Denise Holstad 17-08-2016 13:26
En i min familie ble plassert på sykehjem etter en ulykke. Han var da tidlig i 20- årene. Foreldrene sørget for å kjøpe leilighet til ham, og han har nå brukerstyrt personlig assistent 24/7. Jeg tror gutten fikk en del forsikringspeng er som gjorde dette mulig. Det eneste tilbudet kommunen hadde, var sykehjem.
+1 #24 Steffen-Johan Jakobsen Halsbak 17-08-2016 13:28
Det hender også alt dor ofte at politikerne aldri får beskjed fra noen om at ting er som de er, før de tilfeldigvis får høre det fra en "kjenning av en kjenning". Noe som gjør det håpløst å omprioritere.

Det skal også sies at alt for mange i den politiske ledelsen er livredde for å irrettesette sine administrative ledere, så den slags får skjeldent noen form for konsekvenser. Av en eller annen grunn er det en utbredt mening i de politiske kretsene, uavhengig av fløy og tilhørighet, at lokalpolitikern es arbeidsgiverans var ikke har noe med å kreve at de ansatte i administrasjone n gjør jobben sin.
+3 #25 Sara Klaussen 17-08-2016 14:05
"dette stedet er ikke godt"???? Sikker mangenav de ansatte som føler seg relativt tråkket på. Jeg forstår at et sykehjem ikke er plassen for han, men de kan alikevel rose de ansatte for å gi den omsorgen de har ressurser til. Høres jo ut som om han sitter på et gammelt asylum. Hadde de omformulert seg og skrevet at det ikke var bra for han så skjønner jeg. Han blir vel ikke offer for overgrep og tortur? Å få sykehjemmet til å høres ut som et torturkammer er ikke veien å gå! Jeg jobber selv på sykehjem, og vi har null ressurser til å drive rehab slik som denne gutten trenger, men vi hadde gjort vårt for at han skulle få en en verdig hverdag. Men det skal og alle andre ha. Så ja, kjmep videre med få han til en passende plass, det fortjener han! Men ikke tråkk sykehjemmet ned i møkka mens dere gjør det!
#26 Anne Lise 17-08-2016 18:47
Har selv bodd på Solvang i en periode etter operasjonsskade som resulterte i lammelser. Bor nå i tilrettelagt bolig. Ikke gi dere, stå på og bruk alle kanaler for å få frem saken. Ønsker dere lykke til!! Håper inderlig at det løser seg.
-1 #27 Kari-Gro Thorstensen 18-08-2016 05:27
Ja slik tar vi vare på våre egne unge med spesielle behov. FÆLT, men våre norske politikere er mer opptatt av å gi støtte i hytt og pine for å oppnå internasjonal anseelse / berømmelse. Våre egne pleietrengende , uansett alder, feies galant under teppe. Dette gjelder dessverre om regjeringene er Blodrød el. Blå/blå. Er det rart det blir politikerforakt !
-1 #28 Inger Buen Modalsli 18-08-2016 10:08
At små kommuner sliter og ikke har så mange valg skjønner jeg, men Oslo! Det er nedverdigende at Oslo IKKE har greid å rydde opp i dette for LENGE siden! Oslo har mange ulike tilbud så dette er ikke nødvendig. Dette kan de rydde opp i hvis de vil!
#29 Frøydis Stensrud 18-08-2016 18:28
Dette er jo bare helt forferdelig. Er det mulig .Gå ut i media det er noe som virker. Min storesøster ødela seg i motorsykkel ulykke og det eneste kommunen hadde å tilby min søster var et eldrehjem. Det nekta mamma oh hun måtte ha henne hjemme, noe som kostet mamma sitt liv. Hun ble jo utslitt.Ut i media det eneste s hjelper. lykke til
#30 Mona Pretorius 18-08-2016 19:35
Det må finnes en annen løsning enn sykehjem. Vetle er 24 år, og det er pinlig for verdens rikeste land at dette skjer. Trist nok er det mange som han. Les om Vetle på bloggen min.
www.footloose1.blogg.no
#31 Asbjørn Kongsness 20-08-2016 19:27
Visst er det pinlig for vårt helsesystem ikke å ha annet å tilby en 24-åring enn sykehjem. Fy søren så unnfallende vårt velferdssamfunn er i å legge til rette for Vetle. Ja, dette er trist. Enig med deg, Mona. Det må finnes en bedre løsning.
#32 Marianne Trydal Skeie 20-08-2016 22:01
Hei, min sønn havnet på sykehjem 20 år gammel etter en traumatisk trafikk ulykke i 2001. Vi har kjempet en kamp, flyttet han til egen bolig i 2004 med ikke nok hjelp i døgnet fra kommunen. Vi foreldre stilte opp og vi har i disse 15 årene jobbet frem til et liv i egen bolig, men kontinuerlig rehabilitering. Knall har jobbing for å få dette til. Men det nytter, gi aldri opp. Se vår hjemmeside www.teamtommy.net
#33 Vetle Roy Krohn Johnsrud 18-10-2016 11:38
TAKK TIL ALLE DERE SOM HAR STÅTT PÅ FOR AT JEG IKKE LENGER ER PÅ SYKEHJEMMET. FOR ET ÅR MED MARERITT OG TRAUMATIKSE OPPLEVELSER DET HAR VÆRT. JEG ER SÅ REDD FOR AT JEG BLIR FLYTTET TILBAKE TIL SYKEHJEMMET.
JEG ER EVIG TAKKNEMLIG! FOR AT JEG ER ET ANNET STED NÅ.

FØLG GJERNE MED PÅ BLOGGEN VIDERE….
WWW.VETLESKAMP.COM

TAKK, IVAR JOHANSEN. FOR AT DU LYTTET TIL MIN MOR OG DELTE DETTE. DET HAR VÆRT TIL STOR HJELP!

You have no rights to post comments