Helsevesen

Helsearbeidermangel: Det kreves handling, nå!

Helsearbeidermangel: Det kreves handling, nå!

"Det er rene folkesporten å sitte å se litt sorgmuntert på at store katastrofer kommer vår vei om dagen.

Håndteringa av den demografiske endringa i befolkningen er et av eksemplene. Det kan være at dette ikke når den politiske dagsorden fordi vi som jobber med det ikke er gode nok til å si ifra høyt og tydelig nok.

Spør SSB, det er ikke noe å lure på lenger: vi kommer til å mangle helsefagarbeidere og sykepleiere!

Tillat meg derfor å si ifra, temmelig høyt, og temmelig tydelig; kjære politikere - dere må gjøre noe med utdanningsløpene og arbeidsforholdene i helsesektoren! Nå! Enten det, eller så får dere holde kjeft om "eldrebølgen"."

Tydelig beskjed fra Ingvar Tølløv Skjerve, styremedlem i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Les hans innlegg nedenfor, under "les mer."

 

Det er rene folkesporten å sitte å se litt sorgmuntert på at store katastrofer kommer vår vei om dagen. Håndteringa av den demografiske endringa i befolkningen er et av eksemplene. Det kan være at dette ikke når den politiske dagsorden fordi vi som jobber med det ikke er gode nok til å si ifra høyt og tydelig nok. Tillat meg derfor å si ifra, temmelig høyt, og temmelig tydelig; kjære politikere - dere må gjøre noe med utdanningsløpene og arbeidsforholdene i helsesektoren! Nå! Enten det, eller så får dere holde kjeft om "eldrebølgen".

Spør SSB, det er ikke noe å lure på lenger: vi kommer til å mangle helsefagarbeidere og sykepleiere! Dette kan vi løse på to måter:

1) "Importere" folk som er ferdig utdannede. Det vil si lage et opplegg som gjør det mulig for folk å komme til Norge, lære seg språket og skaffe seg den nødvendige tilleggskompetansen på relativt kort tid.

2) Utdanne flere. Det må bety bedre og mer effektive utdanningsløp, og at man gjør det man kan for at det skal være attraktivt å bli helsefagarbeider eller sykepleier.

I Norge i dag finnes det ikke politisk vilje eller handlekraft til å gjøre noen av delene. Veien til autorisasjon er, særlig for mennesker som kommer fra land utenfor EØS, kronglete, tungvint og ekstremt kostbar. Jeg har snakket med mennesker som har holdt på i fem-seks år og brukt sjokkende mengder penger på å søke Helsedirektoratet, få avslag med krav om å gjøre sånn og slik, oppfylle disse kravene, søke på nytt og så få nye krav, søke på nytt.. osv ad infinitum.

Søknaden til helsefag på videregående er for lav. Det er ikke rart i og med at i det norske helsevesenet enda ikke har klart å bestemme seg helt for hvilken plass de faglærte skal ha. Ingen kan si at fagbrev som helsearbeider er noen garanti for fast, hel stilling om fire år. I tillegg er lærlingeløpene for dårlig kvalitetssikret, og mange vil oppleve at de ikke får den oppfølgingen de skal ha. Sjansen for at mange går lei og å gir opp er stor. Å gjøre alt på egenhånd og ta fagbrev som praksiskandidat er bare for de aller tøffeste. Muligheten til å utvikle seg videre faglig for helsefagarbeidere er også oversett. Fagskoleutdanningenes status er uklar, og y-vei til sykepleien kan vi (så vidt meg bekjent) se langt etter.

Sykepleierutdanning er fortsatt en relativt sikker vei til fast jobb. Men tilstanden i faget er ikke den beste. Rapportene fra sykepleierstudenter om et fag som er blitt for teoretisert, en akademisk vending som gir seg nesten komiske utslag, er foruroligende. Det er godt kjent at mange, særlig nyutdannede sykepleiere, kvir seg for å jobbe i særlig kommunehelsetjenesten fordi de får for stort ansvar der. Utdanningen forbereder med andre ord ikke sykepleierne på den sykepleierrollen de møter i praksis.

Så må det tas store grep i sykehus, sykehjem og hjemmetjenester for at hverdagen som sykepleier eller helsefagarbeider skal bli til å holde ut et helt yrkesliv - og at det dermed skal bli mer attraktivt. Grunnbemanninga må opp. Det vettløse presset på arbeidstidsordninger og lønninger må oppgis til fordel for en strategi for å skape gode arbeidsplasser. Dette fortjener sin egen tekst, men det får greie seg å si at både offentlige, ideelle og kommersielle aktører har en vei å gå for å bli gode, profesjonelle arbeidsgivere.