Helsevesen

Pasienten må være naken.....

Pasienten må være naken.....

"Pasienten må være naken.

Ja, dette lærte vi, unge studenter for over 50 år siden. Skulle man undersøke en pasient man fikk inn på sykehus kunne man lett overse viktige forhold hvis pasienten hadde klær på seg. I privat praksis var det en kunstfeil ikke å kle av pasienten da også, fordi det ofte hadde gått lang tid siden man så pasienten sist. Igjen, det er lett å overse viktige forhold hvis pasienten gjemmer seg bak lag av tøy.

I dag?

10 minutter pr pasient.

Det blir penger av sånt. Mange penger, hvis legen har avtale. Denne gullkantede avtalen kalles driftstilskudd og er ment som en hjelp til å holde privat praksis i live. Dessverre har den uønskede «bivirkninger» - som det meste innen medisinen. Meningen var at den gamle huslegen skulle gjenfødes, han som hadde tid, han som kjente sine pasienter, gjerne i generasjoner, han som lyttet og forsøkte å rette til det som var skjevt, lindre det som ikke lot seg kurere og trøste der det var det beste man kunne gjøre," skriver psykiateren Dag Coucheron.

Les hele hans tekst nedenfor.

 

Her er hele teksten fra psykiateren Dag Coucheron:

Pasienten må være naken.

Ja, dette lærte vi, unge studenter for over 50 år siden. Skulle man undersøke en pasient man fikk inn på sykehus kunne man lett overse viktige forhold hvis pasienten hadde klær på seg. I privat praksis var det en kunstfeil ikke å kle av pasienten da også, fordi det ofte hadde gått lang tid siden man så pasienten sist. Igjen, det er lett å overse viktige forhold hvis pasienten gjemmer seg bak lag av tøy.

I dag?

10 minutter pr pasient.

Det blir penger av sånt. Mange penger, hvis legen har avtale. Denne gullkantede avtalen kalles driftstilskudd og er ment som en hjelp til å holde privat praksis i live. Dessverre har den uønskede «bivirkninger» - som det meste innen medisinen. Meningen var at den gamle huslegen skulle gjenfødes, han som hadde tid, han som kjente sine pasienter, gjerne i generasjoner, han som lyttet og forsøkte å rette til det som var skjevt, lindre det som ikke lot seg kurere og trøste der det var det beste man kunne gjøre.

I dag er situasjonen en annen. I dag er det pengene som teller. I dag er huslegen død. Han har vært død lenge, antakelig helt siden fastlegeordningen trådte i kraft. Det finnes få tegn til at han skal gjenoppstå. Huslegen er erstattet med pillelegen. Særlig typisk og særlig bekymringsfullt er det i psykiatrien. En skikkelig psykiatrisk undersøkelse tar tid. Først skal pasienten føle seg noenlunde trygg. I hvert fall trygg nok til å tørre å fortelle om seg selv. Trygg nok til å våge å åpne seg for et fremmed menneske, som fastlegen antakelig har blitt, ettersom huslegen er død og begravet. Så skal pasienten gi legen en slags historie, mens han for eksempel er full av angst, der legen etter hvert helst skal kunne forstå hvorfor pasienten har angst eller er deprimert.

Dette skal han helst klare på 10-15 minutter. Umulig? Selvsagt! Alle leger vet jo dette. Noen tar seg tid, en tid de egentlig ikke har. Mange leger opplever at de ikke kan nok om psykiatri også og nøyer seg med å konstatere at pasienten har angst eller er lei seg. Legens konklusjon: Enten et antidepressivum fordi pasienten har angst og er lei seg eller et antidepressivum fordi han/hun er trist. - Nevroleptika, som egentlig skal brukes når pasienten lider av en alvorlig psykisk lidelse (f.eks en psykose) brukes ofte i stedet for de lettere nevroleptika, (Valium eller Sobril). Disse kan gi avhengighet. At de tunge nevroleptika (som Leponex og Zyprexa) kan gi symptomer som minner om schizofreni er mindre viktig enn risikoen for avhengighet. Dette har legen fått lære på kurs. Resultatet kan bli at pasienten får symptomer som lett kan mistolkes som en «ekte» schizofreni.

Synes du dette høres ut som uforsvarlig medisinsk praksis? I så fall er svaret at du har rett. Det ER uforsvarlig. Legene vet det, alle som har stiftet bekjentskap med systemet slik det praktiseres i dag, vet det.

Hva skjer med en deprimert pasient som oppsøker sin fastlege, der denne vet at 10 minutter stilles til rådighet for å avgjøre hvilken terapi legen skal velge. Legen har egentlig ikke noe valg. Den frustrerte legen vet at han/hun gjør en dårlig jobb, men har ikke tid til noe annet. Samlebåndet venter. Samlebåndet krever. Pasienten får et antidepressivum trass i at legen vet, hvis han følger med, at tabletten så å si er uvirksom, i hvert fall mot en depresjon. (Ofte er det imidlertid slik at pasienten blir bedre av seg selv, men tror det skyldes tablettene.)

Pasientens følelsesliv forflates, legens samvittighet lider samme skjebne og pasienten tror han er blitt bedre fordi han har fått piller. Byråkratene, politikerne og legemiddelindustrien er tilfredse ? helt til de selv kommer på sykehus eller får en psykiatrisk diagnose. I det siste tilfellet blir resultatet ofte at de etter hvert som flere og flere piller adderes, forkastes og nye blir lagt til eller erstattet, at politikerpasienten eller byråkratpasienten både blir forvirret og deretter - sløv. Da kan han ha mistet evnen til å protestere.

Om denne utilfredsstillende ordningen vil fortsette?

Ingen grunn til å tro noe annet.

P.s.: Det ser ut til at fler og fler leger opplever situasjonen uholdbar, for sin egen del også. Tiltak? Et antidepressivum. (Leger har en urovekkende høy selvmordsrisiko. Verst rammet er ? psykiaterne.) Forresten: En liten ide til alle fastleger: Ikke stol blindt på psykiaterne. De vet ikke alltid hva de gjør. Som oftest bare prøver de seg frem. Det gjelder både diagnoser og terapier. D.s.

Kommentarer   

-1 #1 Kari Nilsen 21-12-2016 08:07
Jeg er enig i en del av det han skriver, men det er også en sannhet med modifikasjoner. Etter å ha slitt med angst og alvorlig depresjon over lang tid, har jeg kun lovord p si om min fastlege. Hun tar seg tid! I perioder har jeg hatt inntil tre timer pr uke. Nå om dafen har jeg to. Hun tar seg god tid. Timene varer fra 20 min til 45 min- avhengig av dagsformen min og selvfølgelig også hvor travelt hun har der. Min forrige fastlege tok seg også god tid. Fastlegen min pr i dag er kanskje en av få- og det setter jeg utrolig pris på! Det er med dette som med alt annet- der gjelder ikke alle!
#2 Lisbeth Sollunn 21-12-2016 08:28
Dette er jeg faktisk svært uenig i. På jobb forholder jeg meg til 5 forskjellige fastleger, alle ser våre brukere og gir dem god oppfølging. Sjøl har jeg hatt mange alvorlige diagnoser og har mye ettervirkninger , dermed over gjennomsnitt hyppighet hos fastlege. Jeg har hatt 3 fastleger siden ordninga kom, de har alle tatt den tida som trengs for å gi meg den nødvendige tryggheten. Tenker med skrekk på hvordan det var før fastlegeordning en, hvor noen hadde sine " faste leger" , men de fleste kom til forskjellige leger hver gang man bestilte time!
+2 #3 Kenneth Brateng 21-12-2016 10:30
Det blir ikke bare penger av de 10 minuttene. Det blir også gitt støtte for hver pasient fastlegen har på sin liste, uavhengig av om det innebærer noe arbeid for legen, eller ikke.

Hadde noen akseptert en tilsvarende rørleggerliste? Der rørleggeren mottok statsstøtte for sin kundeliste uavhengig av om han utførte et arbeid for de på listen eller ikke?
En statsstøtte uavhengig av kvaliteten på arbeidet som ble gjort, men som høynet i størrelse utelukkende ut fra hvor mange kunder rørleggeren rakk innom på en dag????

Jeg tviler, så hvorfor aksepterer vi da dagens fastlegeordning ?
#4 Geir Ivar Jørgensen 21-12-2016 10:35
Slik blir det når politikere skal velge løsninger basert på NPM premisser, istedet for på fagkunnskap og ekspertisens premisser.
+1 #5 Kenneth Brateng 21-12-2016 10:43
Når dette er sagt angriper ikke jeg her fastlegeordning en som prinsipp, men finansieringen av denne. Noe mitt inntrykk også er av artikkelforfatt eren. Har selv hatt en glimrende fastlege i mange år som jeg og jeg setter stor pris på at jeg kan benytte henne som min faste lege. Vel å merke når hun har tid på sin ofte fullbooka liste.
Men jeg både ser og hører at det er ikke alle som er like heldige som meg. De må ta til takke med den legen som har ledig kapasitet på sin liste (leger som iallefall later som de har ledig kapasitet). Når det kommer til stykke har de ofte knapt nok satt seg inn i pasientens situasjon før de deler ut resepter og sykmeldinger... . En praksis bygget på å redusere symptomene og ikke den reelle årsaken bak symptomene...

Årsak? En alt for travel hverdag basert på profitt og effektivitetshy steriet.
#6 Sverre Munthe 21-12-2016 12:02
Da jeg troppet opp hos min forrige fastlege, første gang, fikk jeg beskjed om at en time var 15 minutter og at dobbelttimer ikke ble godtatt. Maksimum 2 ting kunne tas opp ved en konsultasjon, trengte man mer hjelp fikk man bestille ny time. Systemet, i det minst her ute på landet, er at kommunene bestemmer hvor stor pasientlisten per lege er, noe som ser ut til å bety omkring 2.000 passienter, 2.000! Hvordan inni herrens navn kan en lege vite noe som helst om pasientene sine med en slik liste? Antar at de sitter og leser seg opp før hver time, men det kan da umulig være godt nok. Jeg antar at det grunnleggende problemet er antall leger som uteksamineres per år, og det er nok ikke mange. Hva er opptakskravene idag, samme som da jeg var på den alderen, A- (5,5) i snitt? Hvorfor må leger være skoleflinke, er ikke ønsket om å bli noe viktigere enn hvorledes vedkomende gjorde det på gymnaset? Uansett synes jeg det er betenkelig at vi betaler legene timesatser som er totalt uvirkelige, via trygdebudsjette t, det må stilles krav om minimumstid per pasient, og mindre enn en halvtime bør ikke godtas, det vil jo jevne seg ut i løpet av dagen, og vi slipper leger som ligger på etterskudd mot slutten av dagen og får mindre og mindre tid per pasient, leger skal jo tross alt ha nogenlunde normal arbeidstid de også.
#7 Tore G. Bareksten 21-12-2016 12:49
Der er lønnsomt for en fastlege å få betaling for 2000 faste pasienter, men særlig forsvarlig er det ikke, siden ingen klarer å huske 2000 mennesker Derfor må de fleste fastleger se mer på dataskjermen under pasientbehandli ng enn på pasienten for å finne ut hvem de snakker med.
#8 Bente Nostdal 22-12-2016 08:05
..og når "fastlegen" i tillegg heter "vikar".. Da er det på'an igjen hver gang en søker hjelp. For de skiftes ut hele tiden. Det ender med at en ikke går til legen uten at en selv har stilt sin diagnose....
-1 #9 Yvonne Krøger 22-12-2016 15:06
Pasienten får ikke forsvarlig vurdering, fordi legen ikke får mulighet til å ta seg forsvarlig tid til å vurdere. Det blir ikke til å leve med for hverken pasient eller lege.
+1 #10 Leif Ivar Sommer 22-12-2016 15:08
Fastlegen er ikke pasientens lege, men statens bedriftslege. Derfor behandles pasientene så industrimessig
#11 Maj.Len Sundin 23-12-2016 14:34
Hele Finansieringsor dningen til fastlegen er å ene siden en statlig miss-tillit til legestanden og å andre siden å få til en s.sk effektivisering der tilskuddet per pasient skal stimulere til "effektivitet" og høyre produksjon= flest pasienter gjennom systemet. Når vi da vet at det finnes fastleger som har opp mot 2000 og til og med 2200 pasienter sier det seg selv at det er inntjeningen som står i fokus og tiden som legen har til hver enkelt pasient er fra 5-10 minutter per gang/diagnose.
Så glemmer man at sykdommen er en del av pasientens biografi og at kommunikasjon forutsetter at en ser hver enkelt pasient og er villig til å ta del av deres liv for å forstå sammenheng. Det er for sårbart å snakke om ensomhet, tilkortkommenhe t og forsoningen med livet etc. Det forventes at en snakker om kroppen og kroppens funksjoner og svaret er piller og atter piller og jo eldre pasienten er dess mer "pillerforgifte t" er han/hun. Det svenske sos.dep gjorde en undersøkelse for noen år siden bland pasienter i Sverige over 80 år og ingen tok færre en 10 ulike medisiner per dag!!! Det mår ikke pasienten bra av og dessuten koster det samfunnet meget.
Det er mange pasienter som er medikamentforgi ftet og det er det bare legemiddelindus trien som lever godt av.

Når uroen da kribler i kroppen på grund av piller forgiftning, så får pasienten jammen beroligende i tillegg!!
En meget god fastlege - jeg kjenner - ønsker ikke å ha flere enn 700 - 900 . pasienter hvis han skal ta pasienten på alvor. ¨
Selvmordsraten blant eldre menn er meget høy og det snakkes det lite om i samfunnet - har fastlegene fanget opp det?
+1 #12 Sigrid Marie 25-12-2016 13:30
Syns å huske at noe av argumentet for fastlegeordning var nettopp behovet for at hudlegen skulle gjenoppstå. Jeg har hatt god erfaring som (ganske bevisst) pasient, men har også hatt glede av fastleger uten fulle lister.

You have no rights to post comments