Helsevesen

Lønnsomhet skaper ulikhet

"Norske pasienter i dag blir klassifisert som lønnsomme og ulønnsomme. Det er snakk om lønnsomhet i økonomisk forstand: De lønnsomme pasientene er de som sykehusene tjener penger på å behandle, de ulønnsomme er de de taper penger på. Ofte vil det være økonomisk lønnsomt å behandle relativt friske eller mindre syke pasienter, blant annet fordi det her er snakk om enkle prosedyrer med relativt forutsigbart resultat og kort liggetid. De ulønnsomme pasientene kan være eldre mennesker som trenger lenger tid på å komme seg etter kirurgiske inngrep, pasienter med sammensatte lidelser og tilleggsplager, og alvorlig syke med kompliserte behandlingsbehov og usikker prognose. Grunnen til denne klassifiseringen etter lønnsomhet er at sykehusenes inntekter avhenger av aktivitetsnivået," spør Olaug S. Lian og Steinar Westin i en kronikk i Dagbladet.

"Norske pasienter i dag blir klassifisert som lønnsomme og ulønnsomme. Det er snakk om lønnsomhet i økonomisk forstand: De lønnsomme pasientene er de som sykehusene tjener penger på å behandle, de ulønnsomme er de de taper penger på. Ofte vil det være økonomisk lønnsomt å behandle relativt friske eller mindre syke pasienter, blant annet fordi det her er snakk om enkle prosedyrer med relativt forutsigbart resultat og kort liggetid. De ulønnsomme pasientene kan være eldre mennesker som trenger lenger tid på å komme seg etter kirurgiske inngrep, pasienter med sammensatte lidelser og tilleggsplager, og alvorlig syke med kompliserte behandlingsbehov og usikker prognose. Grunnen til denne klassifiseringen etter lønnsomhet er at sykehusenes inntekter avhenger av aktivitetsnivået.

Er helsetjenesten med på å skape større ulikheter i helse? Alt i alt er det ikke usannsynlig at dagens måte å finansiere helsetjenestene på har prioriteringsmessige vridningseffekter som rammer dem med lavest sosioøkonomisk status. For tiden er det sykehusene som er i søkelyset, men tilsvarende mekanismer kan gjøre seg gjeldende også i primærhelsetjenesten. Skal satsningen på å redusere sosiale ulikheter i helse bli mer enn politiske festtaler, må vi se etter måter å finansiere disse tjenestene på som også fremmer likhet", spør Olaug S. Lian og Steinar Westin i en kronikk i Dagbladet.


Les kronikken i Dagbladet

You have no rights to post comments