Helsevesen

Klasseforskjeller i røntgen-tilbudet

Klasseforskjeller i røntgen-tilbudet

Lei av å vente på MR eller røntgen? Du kan snike i køen.

Aleris Røntgen er Norges største private leverandør av radiologitjenester. I 2015 hadde Aleris Røntgen 390.000 pasientbesøk og utførte vel 570.000 undersøkelser.

Aleris har offentlig avtale med de regionale helseforetakene. Det betyr at du kun betaler vanlig offentlig egenandel på 245 kr per undersøkelse, men du må regne med minst 3 – 4 ukers ventetid.

Men som Aleris skriver på sine nettsider: «Hos oss kan du få røntgen, MR, CT, ultralyd og mammografi helsekontroll nesten uten ventetid, dersom du har helseforsikring eller velger å betale selv. Ønsker du å betale privat eller benytte helseforsikring kan du som regel få time innen 48 timer.» Den som vil legge 1.890 kroner på bordet for en MR-undersøkelse kan få denne utført innen 2 døgn.

Det er altså lange ventetider for offentlig betalt røntgen i motsetning til dem som betaler selv. Ingen stor nyhet. Vi vet at folks tilgang til helsetjenester ikke alene reguleres ut fra sykelighet og behov, men ut fra lommeboka.

Jeg kritiserer ikke at folk bruker penger på helse. Jeg skjønner også at Aleris, Volvat og andre vil skumme fløten av dette markedet. Men hvor lang ventetid det blir for dem som ut fra henvisningen ikke har råd til å betale mer enn vanlig egenandel er avhengig av hvor mye kapasitet Staten, ved helseforetakene, sikrer i egenregi på sykehusene eller ved private institutter.

Det er uakseptable klasseforskjeller i helse-Norge.


Kommentarer   

0 #11 Solveig Steien 16-12-2017 14:50
Jeg beskrev situasjonen min i direkte brev til daværende helseminister Jonas Gahr Støre, gallopperende galleblærebeten nelse, smertefullt og jævlig. Da var det seks uker før jeg fikk time til gratis røntgen, jeg maste, ingen framgang. Da betalte jeg selv, staten tjente penger med kortere sykmelding, jeg ble operert raskt etter, og Støre eller hans stab fikk jeg aldri svar fra. Jeg kjemper iherdig for et offentlig helsevesen, men det er noe galt i systemene, logistikken, effektivisering og, nettopp, hva som lønner seg. Dessverre (jeg er imot typen annonsering på syke folks bekostning, men systemet funker ikke da som nå).

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode