Helsevesen

Uansvarlig reduksjon av sengeplasser i Oslo

Uansvarlig reduksjon av sengeplasser i Oslo

Dette er det tydelige budskapet fra Bjørg Marit Andersen, professor dr.med og tidligere avdelingsoverlege ved Oslo Universitetssykehus Ullevål. Hun leder nå interimsstyret for Redd Ullevål-aksjonen:

"Oslo universitetssykehus (OUS) har laget en utviklingsplan 2035 (april 2018) som viser til realisering av fremtidens sykehusutbygging i Oslo. Her skal Rikshospitalet (RH), Aker sykehus og Radiumhospitalet bygges ut mens Ullevål sykehus skal legges ned.

Av beredskapshensyn skal bare 85 % av sengekapasiteten være belastet- noe som reduserer antall aktive senger til 1790.  Radiumhospitalet og en stor del av Rikshospitalet og Ullevål sykehus er også region- og landsdekkende, og Lovisenberg og Diakonhjemmet er private sykehus med sengeplasser kjøpt av Helse Sør-Øst. Dette reduserer sengetallet med minst 600 senger. Igjen står færre enn 1200 somatiske senger, dvs. 1,8 per 1000 Oslo-innbyggere; betydelig lavere enn landsgjennomsnittet; 2,6/1000 (2016). Hvis Ullevål sykehus med 800 somatiske senger legges ned som bestemt, blir sengetallet minimalt i Oslo; 400; dvs. 0,6 senger per 1000 innbyggere eller omtrent som i Afrika!

Dagens sengekrise med kort liggetid og få pasientsenger vil føre til ren nød innen Oslo-regionens helsevesen når befolkningen øker. Robotiserte opplegg kan sørge for «effektivisering» av pasienten og innleggelser kan forhindres med reisende helseteam og telefonsamtaler. Men dårlige pasienter kan ikke plasseres i rundt om på venterom og i korridorer. De trenger fremdeles ei god seng å ligge i - og godt stell og behandling av flinke fagfolk med ansvar," skriver hun blant annet.

Les hele artikkelen under "les mer."

 

Les hele artikkelen her:

Oslo universitetssykehus (OUS) har laget en utviklingsplan 2035 (april 2018) som viser til realisering av fremtidens sykehusutbygging i Oslo. Her skal Rikshospitalet (RH), Aker sykehus og Radiumhospitalet bygges ut mens Ullevål sykehus skal legges ned.  Utviklingsplanen mangler byggegrunnlag, utviklingsfase og idefase- og befinner seg langt inne i en diffus konseptfase med mange utbyggingsalternativer for RH. Klare basale fakta som befolkningsgrunnlag, aktivitet, kapasitet, pasientsenger, arealbehov for pasientrom og servicerom, økonomi, beredskap osv, mangler, både i dag og i fremtiden.

OUS bygger et sykehus som dekker et vilkårlig og «tenkt» innbyggertall. Resten får greie seg selv! Innbyggere i Oslo (670 000 i 2017 og ca 855 000 i 2040, SSB) er ikke tatt med i OUS-planen. Det antas at det ikke er «sannsynlig at sengebehovet vil reduseres nevneverdig» i fremtiden!

OUS’ ansvarsområde for de 15 bydelene varierer tilfeldig fra år til år. I 2016 var «Oslo sykehusområde» 12 av 15 bydeler mens de resterende; Alna, Grorud og Stovner tilhører «Akershus sykehusområde». Pasientene blir kasteballer mellom sykehusområdene - en ren ansvars fraskrivelse, stor pasientbelastning og sløsing med pasientpenger.

Etablering av OUS i 2009 medførte 15 % reduksjon av somatiske pasientsenger og hver 3je pasientseng er fjernet siden 1998. Utviklingsplanen 2035 inneholder ikke forventet informasjon om sengekapasitet per 1000 innbyggere, utskrivninger per 1000 innbyggere, dagbehandling per 1000 innbyggere eller sykehuskostnader er 10 000 innbyggere - verken i dag eller fremtiden!

Planen beskriver ikke dagens sengekapasitet ved OUS, Aker, Ullevål, Rikshospitalet og Radiumhospitalet. Tidligere hadde de fire sykehusene minst ca 2 200 somatiske sengeplasser. SSB oppgir at OUS har 1662 senger. I tillegg kommer ca 300 senger ved Lovisenberg og Diakonhjemmet (SSB), tilsammen ca 2000 pasientsenger, dvs. ca 3 sengeplasser per 1000 Oslo-innbyggere.

Av beredskapshensyn skal bare 85 % av sengekapasiteten være belastet- noe som reduserer antall aktive senger til 1790.  Radiumhospitalet og en stor del av Rikshospitalet og Ullevål sykehus er også region- og landsdekkende, og Lovisenberg og Diakonhjemmet er private sykehus med sengeplasser kjøpt av HSØ. Dette reduserer sengetallet med minst 600 senger. Igjen står færre enn 1200 somatiske senger, dvs. 1,8 per 1000 Oslo-innbyggere; betydelig lavere enn landsgjennomsnittet; 2,6/1000 (2016). Hvis Ullevål sykehus med 800 somatiske senger legges ned som bestemt, blir sengetallet minimalt i Oslo; 400; dvs. 0,6 senger per 1000 innbyggere eller omtrent som i Afrika!

Dagens sengekrise med kort liggetid og få pasientsenger vil føre til ren nød innen Oslo-regionens helsevesen når befolkningen øker. Robotiserte opplegg kan sørge for «effektivisering» av pasienten og innleggelser kan forhindres med reisende helseteam og telefonsamtaler. Men dårlige pasienter kan ikke plasseres i rundt om på venterom og i korridorer. De trenger fremdeles ei god seng å ligge i - og godt stell og behandling av flinke fagfolk med ansvar!

(publisert i Klassekampen)