Helsevesen

NAV fastholder: Alenemor Elin med svært sykt barn må ut i jobb

NAV fastholder: Alenemor Elin med svært sykt barn må ut i jobb

NAV fastholder at alenemoren Elin, med den svært alvorlig syke sønnen William med muskelsykdommen Nemalin Myopati må komme seg ut i jobb, som om hun ikke er det allerede. William har hull i halsen, med hjemmerespirator tilkoblet døgnet rundt og har per idag assistanse 24/7 og med dobbelassistanse i skoletida. Elins oppfølging av William krever sannelig mer enn en heltidsjobb allerede, men NAV krever allikevel at hun skal komme seg ut i jobb. NAV har nå avslått Elins klage. Neste etappe vil evt være Trygderetten. Elin skriver:

«Pleiepengesaken min fortsetter å være rar, rotete og forferdelig. NAV klageinstansen lagde vedtak om at de holdt med første instans, FØR de mottok mitt vedlegg om rettelse av feilopplysning fra saksbehandler i NAV, ny legeerklæring og skolefravær. Selv om jeg ringte inn og sa at det kommer tilleggsopplysninger til saken og de trygget meg på at det uansett skulle ta 12 uker før jeg fikk svar. (Dette er også notert i telefonreferat på nav.no). Klageinstansen nektet å se på saken på nytt fordi de kunne ikke endre et vedtak de laget. Så jeg måttet sende inn anke (som mest sannsynlig går videre til trygderetten nå innen 12 uker).

Fikk også vite at nå kan ikke NAV lenger behandle søknader frem i tid. Nå må man søke for tiden som har vært så f.eks. skolefravær kan dokumenteres osv...   Jeg er jo «heldig» som har ødelagt kroppen etter de årene med William, så legen sykmelder meg på sekundet og kan velge og vrake på hvilken kroppsdel de skal bruke.

Nå har William vært kjempesyk med masse bakterier og virus i flere uker. Jeg har virkelig ikke hatt overskudd til å skulle søke pleiepenger hver dag han var hjemme helt eller delvis fra skolen når jeg allikevel var sykemeldt.

Men nå er det søkt ny runde med pleiepenger fordi skole utgår helt nå frem til tidligst 22/10 pga at han må få en pause fra sykdommer og antibiotika. Neste skritt blir antibiotika intravenøs (men opplæring for å gjøre det hjemme) så de siste 4-5 ukene har vært intensivbehandling hjemme med tett kontakt med Ullevål.

Men hvem vet, får jeg godkjent pleiepenger denne gang eller finner de på noe nytt å bruke mot meg? De mottok søknad 5. oktober så jeg bare venter på å få vedtak på det. Den nye legeerklæringen i saken er grusom lesing. En påminnelse om hvilke liv vi lever, som jeg prøver å ikke tenke på hele tiden, men blir jo tvunget til det av NAV.»

Jeg synes det er utrolig hvor mye stein til byrden felleskapet skal påføre familier som sannelig har mer enn nok av belastninger å slite med. Og "synderen" er ikke NAV. De forvalter bare lojalt vedtak fra regjeringen og stortingsflertallet. Hva du kan gjøre? Skriv til din stortingsrepresentant og argumenter for endring av pleiepengeordningen nå!

Kommentarer   

+2 #1 Kjell Jostein Vågen 16-10-2018 05:04
Her trengs ein dyktig advokat. Advokat Siren Preto i Bergen er ein særs dyktig advokat, med spesialfelt innan trygderett. Er overbevist om at ho kan hjelpe til.
Masse lukke til!
+3 #2 Silje Kristiansen 16-10-2018 07:28
I teorien så burde de da ha avslått pleiepenger for alle som har barn på sykehus vist dette er logikken deres, for det hun har er jo tross alt et hjemme sykehus iforhold til jobben som må gjøres for barnet!! Hva hadde det kostet samfunnet om ikke mor hadde gjort den jobben hun gjør og hva hadde det kostet om sykehuset hadde måttet innlegge han pga at de må ha kyndig personell som mor tilstede...er jo ikke hvem som helst
+2 #3 Lucia Schanke 16-10-2018 07:30
Er det arbeidslinja nav kaller det, og ingen skal lage karriere på egne barn. Alle skal ut i jobb. Det ender opp hårreisande når den politikken skiller mor og barn. Hvordan kan noen tro at dette barnet ikke trenger moren sin? Alder? Jeg skjønner ikke holdningen til pårørende, vi blir jo utslitt vi pårørende i Norge, det er hverken menneskelig eller økonomisk.
+2 #4 Sissel Torsæter 16-10-2018 07:37
Det virker som Nav gjennom årene har fått et strengere og smalere regelverk å forholde seg til. Det synses som om Nav er blitt en «faginstans» som ikke kan fatte egne faglige beslutninger og foreta skjønnsmessige vurderinger. Nav får antakelig klare politiske føringer, og nå er det arbeidslinja som råder. Mitt spørsmål er om Nav er blitt/er kun et administerende kontor for politiske føringer? Et strengt regelverk og klare politiske føringer som gir store innsparinger. Er det slik vi vil at Nav skal fungere? Vil vi ha et Nav som kan gi støtte og hjelp til barn, unge, voksne og familier som befinner seg vanskelige livssituasjoner som har behov for hjelp fra fellesskapet? Eller vil vi ha et Nav som kun følger et rigid regelverk etter gjeldende politiske føringer? Kanskje dette er et politisk tema som bør løftes opp og drøftes?
+2 #5 Helle Cecilie Palmer 16-10-2018 07:42
Graderingsregle ne er svært urettferdige! Regjeringen trodde de gjorde noe bra da de fratok Nav muligheten til å utvise skjønn. Isteden rammer de familier som Elin sin på en slik måte at de risikerer å gå til grunne økonomisk. Dette må Stortinget endre på så raskt som mulig!
+2 #6 Silje Breines 16-10-2018 07:56
Dette er så grotesk! Denne moren til dette alvorlig syke barnet skal bruke sin dyrebare tid og alle sine krefter på en kamp som aldri burde ha vært en kamp i første rekke.
Nei, å la en mor tilbringe tid med sitt alvorlig syke barn har tydeligvis ikke Norge råd til, men skattekutt til de rike, DET har vi råd til. Hvor er fornuften?!
+2 #7 Wenche Thommessen Engh 16-10-2018 10:30
Jeg prøver å forestille meg denne morens kamp for barnet sitt og alle påkjenninger hun har vært gjennom. Utrolig at vi ikke har et hjelpeapparat som kan gjøre dagene til disse to bedre. Følelseskulden i Systemet får meg til å grøsse. Godt at noen kjemper for henne. Takk for at du setter dette på dagsorden!
+2 #8 Eline Vaagland 16-10-2018 10:32
Hvilke samfunn lever vi i? Dette er så trist. Alle burde ha rett til å ta vare på sitt eget barn. Det er en skam for Norge og en skam at ikke politikere griper inne. Først og fremst barna som er fremtiden etter min mening, men de er kanskje ikke enig. Kaldt og brutalt.
+1 #9 Elin Sundmoen Bakås 16-10-2018 10:46
Slik ting er, virker det som hun har mer enn nok å henge fingrene i. Men når William klarer å være mer på skolen og situasjonen forhåpentligvis stabiliserer seg noe - har NAV da tenkt på at Elin antagelig vil slite med å få seg en fleksibel nok jobb med arbeidstid kun på dagtid i ukene? Hun har vært utenfor ordinært arbeidsliv lenge, og dersom NAV var litt behjelpelig, burde de heller stille krav til at hun tar utdanning/kurs på deltid i første omgang, slik at hun er rustet til å søke jobber når den dagen kommer.
+2 #10 Bettina Lindgren 16-10-2018 10:49
Tenk dere at dere jobber ræva av dere i et særdeles tungt arbeid - mer enn 100% - så kommer arbeidsgiver og krever (med loven på sin side) at du må ta på deg å jobbe 65% til. DET er det regjeringen har påført Elin (og mange av oss andre) med graderingsregle ne! Når tenkte de at Elin skulle jobbe? Når hun lager hjemmelaget sondemat? Når hun hun må sitte 2 timer i strekk på telefonen med behanlingshjelp emidler, lege, apotek osv? Når William er på sykehuset? Når han får slimpropp midt på natta og akutt må berges med livreddende behandling? Pleiepengeordni ngen er brutal, uverdig og umenneskelig!!!
Når skal regjeringen begynne å lytte til oss som går i disse skoene?
Takk for at du belyser Ivar.
+4 #11 Cathrine Mjør Grimsrud Søgaard 16-10-2018 11:27
NAV har avslått Elin sin klage, og krever at hun skal komme seg ut i jobb. Det er veldig vanskelig å forstå både logikken, det TOTALT fraværende følelsesmessige aspektet OG økonomien i dette.
At Elin skal tvinges til å utføre annet arbeid, når det hun ønsker er å ta vare på sin kjære og veldig syke William, er så brutalt. Ingen kjenner William bedre enn Elin.
Støtter deg videre i kampen, tapre Elin Gunnarsson.
+4 #12 Jenny Therese Eikeland 16-10-2018 12:33
Dersom NAV Klageinstans mener at det faktum at et vedtak er fattet, i seg selv er til hinder for omgjøring ville jeg bedt de se på forvaltningslov en paragraf 35. Dersom Elins tilleggsopplysn inger gir grunnlag for et annet resultat (som ikke er til ugunst for henne), så er det ingenting i veien for å gjøre det om uten forutgående klage.
+2 #13 Hanne Lyssand 16-10-2018 13:12
Hvis ikke NAV vil ta regninga, bør ikke da moren kreve at bydelen ansetter henne? De må jo finne en som gjør den delen av omsorgsarbeidet hun gjør nå, hvis hun skal finne seg en annen jobb.
+2 #14 Liv Haugen 16-10-2018 13:58
Det er vel dette Solvik Olsen kaller varme og verdier i sitt parti og i regjeringen? Skikkelig hjertevarme regjeringen har innført her. Men omtanke for de svakeste!
+2 #15 Barbro Øv 16-10-2018 15:09
Kveldstillegg, Nattillegg, Helgetillegg og årlig lønnsøkning i pleiepenger burde på plass for den jobben foreldre gjør for sine alvorlig syke barn. Det burde bli et enkelt regnestykke. Barnet trenger pleie 100%=foreldre lønnes 100%.
+3 #16 Steinar Miland 16-10-2018 15:20
Virker som om NAV under den blåblå regjeringa er blitt særdeles firkanta og er mer opptatt av å gjøre det vanskeligere for folk flest. De har jo heller ikke kompetansen som er påkrevd når de hvert år krever legeattest på barn og unge med downs syndrom!
+3 #17 Hanne Myhrvold 16-10-2018 16:20
Det må da gå an å bruke hode i denne saken og lignende saker! Det er greit at de som ikke gidder skal ut i jobb, men det er det ikke snakk om i dette tilfellet! Fy for en skam!!
+3 #18 Karina 16-10-2018 17:20
Dagens graderingsregle r må gjøres noe med, og det NÅ! Elin har jo ingen mulighet til å komme seg ut i en annen jobb. Hun jobber allerede 24/7 hjemme hos William. Det er pga henne han fremdeles er her på denne jord. Regjeringen må ta tak i dette, slik ikke Elin og de andre foreldrene må leve med denne store økonomiske bekymringen, i tillegg til alt annet.
+4 #19 Ragnhild Aasland Sekne 16-10-2018 20:21
Om et barn med tilsvarende diagnose blr plassert i fosterhjem, ville fosterforelder blitt frikjøpt fra jobben (for å være hjemme) og lønna med 450 000 pluss 100 000 i utgiftsdekning … i tillegg til fire dager full avlastning i måneden. Det er et paradoks at en biologisk forelder tvinges ut i jobb mot sin vilje.
#20 Tine Marita Bagge 17-10-2018 05:51
Tragisk. Jeg er så glad vi ikke har pleie penger lengre selv om det gikk knirkefritt for oss på gammel ordning. Fikk innvilget fot både 3 og 6mnd av gangen. Livredd for at den stabile tilstanden hans snur, noe ingen vet om og når skjer. ( hjertesvikt pga pulmonal hypertensjon).
Man har en 24 timers jobb hjemme som krever alt med så syke barn.mem får å gjøre en jobb utenfor hjemmet krever det at hodet er med også. Det er det ikke når man hverken sover og hele tiden er redd noe skal skje. Man lever fra dag til dag. Levd i dette marerittet selv og føler sterkt med Elin. Nav må kunne vise skjønn men slik er det desverre ikke mer. Håper de snur.
+1 #21 Line Kjerstin Lindberg 17-10-2018 06:03
Dette gjør meg så forbanna. Trodde NAV var til for å hjelpe de som har det vanskelig og sliter i hverdagen. De er regel ryttere , firkantet og gjør livet til de som har det vanskelig ENDA vanskeligere.
#22 Laila Bentsen 17-10-2018 08:10
Nå må byråkrater våkne å se . Vi er ikke alle foreldre som kan jobbe ute men jobbe gjør vi vi er der for et døende barn det er 10000 ganger viktigere en å ha en annen jobb .
#23 Siv Elisabeth Strøm Leirvik 17-10-2018 08:30
Jeg har fortalt det ett sted at jeg kjenner til en som fikk avslag på søknad om refusjonn av sykepenger etter at vedkommende var ferdig utredet og fått diagnosen som innebærer uhelbredelig kreft...
Personen lå "nede lå for telling" og NAV's saksbehandler mente at personen ville ha godt av å komme seg ut i arbeid.
Det som til slutt gjord det mulig for personen å få sykepenger var en opplysning om at kreften var spredd til rygg og nakke og at det hindret personen å løfte kasser...men det krevde en uke eller to.
#24 Gunn Helen 17-10-2018 09:01
NAV sparker mange som allerede ligger nede. Vi trenger en forandring, nå!
+1 #25 Inger Bjørnsvik Larsen 17-10-2018 09:06
Sissel Torsæter: Ja der er du i kjernen av problemene som oppstår. Det har alltid vært regjeringer som bestemmer og råder i etatene. Med den rødgrønne regjeringen var ordren å prioritere brukerne. Men med denne regjeringen så står det i årets Tildelingsbrev at de skal ha høyest prioritet på å få flest i jobb og færrest som trygdemottaker. Du ser det også med denne regjeringens "nye" Nav sjef, som før ledet deres rapport og klage om Nav, på akkurat at "de ikke fikk mange nok i jobb" Vågeng er altså regjeringens sjef og ikke Nav, eller folkets, først og fremst.

Målet er å få ned utbetalingene fra Folketrygden, som nå forresten har forsvunnet inn i regjeringens statsbudsjett, der man ikke lenger lett finner fram til folketrygdens egne utgifter og inntekter.

Og kjernen, er at vi sitter med en bedriftsøkonom som finansmnister. I bedrifts økonomen er den nemlig en hellig oppgave å få ned utgiftene og effektivisere, for å øke eiernes utbytte. De kan avskrive verdier, la være å ansette for å slippe arb.avg og pensjoner, og tvinge folk til å være selvstendige og leie ut sin arbeidskraft. De kan også si opp folk. I bedriftsøkonomi en så er det nemlig en avgrenset økonomi. Der penger går ut og inn. Det er en enorm forskjell til samfunnsøkonomi . Der alt alltid går rundt og det å jakte på kostnader, blir å jakte på folk og deres liv.

Vi har aldri hørt en sånn klage som vi hører i dag, på utgiftene og kostnadene som nå er samlet i Nav. At dette handler om at individer har noe å leve av.. ja en viss trygghet til å klare utgifter og ha mat på bordet. Nei det hører du ingenting om. Heller ikke at de pengene ut, er jo penger som brukes i markedet og er egentlig de som skaper og opprettholder veldig mange arbeidsplasser i dag.
+2 #26 Britt Bjørgård 17-10-2018 12:22
Hvor går grensen for hvor mye stress og press offentligheten kan legge på et menneske i en ekstremt sårbar og vanskelig situasjon? Vi kan ikke ha et hjelpeapparat som tyner mennesker på denne måten. De som har et snev av menneskekunnska p og empati vet at en mor med et livstruende sykt barn hverken har mental eller emosjonell kapasitet til å "ta seg en jobb". Nav KAN ikke stille slike krav, det er i min verden å mishandle et mennesker - det er psykisk VOLD!
+1 #27 Laila Hustad 17-10-2018 15:40
Bare noen tanker: kan moren få tatt utdannelse til Helsefagarbeide r for eksempel pånettet hjemme,og så bli ansatt av kommunen til å passe på barnet sitt? Vet at det har skjedd i allefall i en kommune i landet.
#28 Trine Sandblom 21-10-2018 14:56
Da må tydeligvis vi som har barn som har ennå mindre behov (selv om noen sliter seg totalt ut) også komme oss i jobb... At barnas beste er totalt fraværende i tankegangen hos regering of storting og de som sitter og mottar lønn på flere hundretusen i året som de kan bestikke sine "nannyer" med for å slippe å i det hele tatt befatte seg med at det er levende mennesker som de engang "bommet på" å unngå å få da de "lekte mamma og pappa har det gøy" er soleklart selv for en som stadig lurer på hvordan man skal få folk å forstå at våra barn ikke er vanskelige uten manipulert av omverdenen til å "angi foreldrene sine" til et korrupt barnevern.

You have no rights to post comments