Helsevesen

Betaling for helse?

Betaling for helse?

Øystein Gudim er svært glad for at vi har et offentlig finansiert helsevesen:

"For første gang i mitt liv har jeg vært pasient nesten på heltid. Aldri har jeg vært så glad i det norske systemet for å finansiere helsetjenester. 

I 13 måneder har jeg gått ut og inn av sykehus og behandling. Det startet med smerter og ubehag i mars-april 2019. Både min fastlege og jeg mistenkte kreft siden jeg raste ned i vekt, og legen bestilte undersøkelse på den private røntgenklinikken til Aleris i Oslo. Fikk beskjed om flere ukers ventetid – men hvis jeg ville betale ekstra kunne jeg få raskere undersøkelse. Ingen tvil – har du penger går du foran i køen.

Min fastlege mente problemet var akutt og bestilte da undersøkelse på Akershus Universitetssykehus (Ahus), der jeg fikk time etter to dager.  Det ble konstatert en parasittinfeksjon i fordøyelsen, og den tilslørte den viktigste årsaken til plagene. Fikk antibiotika, men det endte med akutt innleggelse på sykehuset i Skien under ei reise i Telemark. Få dager seinere ble det utført koloskopi på Ahus, og som avslørte en større kreftsvulst i tarmen. Dagen etter lå jeg på operasjonsbordet og kreftsvulsten var fjernet.

 Så langt så godt, men det ble gjort en feil ved operasjonen. Tarmen gikk helt tett og etter dager med smerter ble det ny operasjon – og midlertidig utlagt tarm (stomi).  Sykehuset beklaget feilen og ga meg uoppfordret søknadsskjema for Norsk Pasientskadeerstatning. Der kunne historien sluttet, men feilen medførte store problemer med infeksjoner og et langt sykehusopphold med uker på antibiotika. Hjemmesykepleien fulgte opp med sårstell hjemme og jeg fikk både smertestillende og stomihjelpemidler på blå resept. God hjelp, kontroller og veiledning var det også fra spesialsykepleiere på Ahus pga. prolaps i stomien."

Les Øystein Gudims historie under "les mer," som han oppsummerer slik: 

"Medisinsk behandling bør styres av pasientens behov – ikke av om jeg kan betale ekstra til Aleris eller andre private aktører. Jeg har fått kurert en livstruende sykdom og lever takket være helsevesenet vårt. Jeg betaler min skatt med glede."

Les mer nedenfor.

 

Betaling for helse?

Av Øystein Gudim

 

For første gang i mitt liv har jeg vært pasient nesten på heltid. Aldri har jeg vært så glad i det norske systemet for å finansiere helsetjenester. 

I 13 måneder har jeg gått ut og inn av sykehus og behandling. Det startet med smerter og ubehag i mars-april 2019. Både min fastlege og jeg mistenkte kreft siden jeg raste ned i vekt, og legen bestilte undersøkelse på den private røntgenklinikken til Aleris i Oslo. Fikk beskjed om flere ukers ventetid – men hvis jeg ville betale ekstra kunne jeg få raskere undersøkelse. Ingen tvil – har du penger går du foran i køen. 

Min fastlege mente problemet var akutt og bestilte da undersøkelse på Akershus Universitetssykehus (Ahus), der jeg fikk time etter to dager.  Det ble konstatert en parasittinfeksjon i fordøyelsen, og den tilslørte den viktigste årsaken til plagene. Fikk antibiotika, men det endte med akutt innleggelse på sykehuset i Skien under ei reise i Telemark. 

Få dager seinere ble det utført koloskopi på Ahus, og som avslørte en større kreftsvulst i tarmen. Dagen etter lå jeg på operasjonsbordet og kreftsvulsten var fjernet. 

Feilbehandling

Så langt så godt, men det ble gjort en feil ved operasjonen. Tarmen gikk helt tett og etter dager med smerter ble det ny operasjon – og midlertidig utlagt tarm (stomi).  Sykehuset beklaget feilen og ga meg uoppfordret søknadsskjema for Norsk Pasientskadeerstatning. 

Der kunne historien sluttet, men feilen medførte store problemer med infeksjoner og et langt sykehusopphold med uker på antibiotika. Hjemmesykepleien fulgte opp med sårstell hjemme og jeg fikk både smertestillende og stomihjelpemidler på blå resept. God hjelp, kontroller og veiledning var det også fra spesialsykepleiere på Ahus pga. prolaps i stomien. 

Etter de to første operasjonene måtte cellegift utsettes noen uker siden jeg var for svak til å tåle behandlingen. En relativt mild cellegiftkur ble avsluttet i oktober. Det ble klart for tredje operasjon i november 2019 – en rutineoperasjon for å legge tarmen tilbake. Det gikk først tilsynelatende bra, men så gikk det igjen galt. Full infeksjon i bukhulen og store smerter. Jeg fikk livstruende sepsis, svimet av og våknet flere dager seinere etter å ha ligget i koma i respirator - etter operasjon nummer fire. Tarmen var igjen lagt ut med midlertidig stomi! 

Før jul ble jeg skrevet ut i svært dårlig allmenntilstand. I romjula bar det inn på Ahus for tredje gang – nå med lungebetennelse. Ut igjen etter noen uker og med samme stomiproblemer som sist. 

Rehabilitering - og nye operasjoner

For å komme meg fikk jeg over tre ukers opphold på rehabilitering på Godthaab i Bærum. God mat og trening fikk meg på beina – men under oppholdet kom koronaen med nedstenging. Jeg klarte å jobbe litt fra hjemmekontor, men neste operasjon (nr. 5) måtte utsettes pga. pandemien. I mai skulle tarmen legges inn igjen på Ahus. Igjen ble det lekkasje og infeksjon. Ble advart om at stomien nå ville bli permanent før operasjon nr. 6 ble utført natt til 17. mai. Men – denne gangen gikk det bra. Ute fra sykehuset kunne jeg arbeide litt deltid, ta ut ferie og telle ned til pensjoneringen i november.  Kreften er trolig borte, fordøyelsen fungerer, og helsa er ganske bra selv om jeg ikke er helt tilbake der jeg var før sykdommen. 

Kostnad

Poenget mitt her er ikke å spre misnøye om feilbehandlingen. Jeg er blitt varslet om at Norsk Pasientskadeerstatning vil gi meg noe. Trolig et beskjedent beløp siden jeg ikke har hatt så stort økonomisk tap og siden skaden så langt ikke ser ut til å gi alvorlige, permanente problemer. 

Men hva har dette egentlig kostet? Etter 13 måneder med behandling brukte jeg raskt opp egenandelen og fikk frikort for både legebesøk / medisiner og eget frikort for rehabilitering. Jeg har tilbragt 4 måneder på sykehus, fått pasienttransport, uker på rehabilitering, hjemmesykepleie, dyr medisinsk behandling og hjelpemidler på blå resept. Og jeg har hatt full sykelønn den tiden jeg ikke klarte å arbeide. Tenk om jeg måtte betalt alt dette selv? 

I et forsikringsbasert system som i USA ville jeg trolig vært personlig konkurs eller gjeldsslave for resten av livet - selv med helseforsikring. Det mange ikke vet er at selv med amerikansk helseforsikring får mange pasienter tilleggsregninger da forsikringene er begrenset (se artikkel fra Dagens Medisin i lenken).  Uten helseforsikring i USA er du enda dårligere stilt.  Koronapasienter i USA har fått opptil en million i ekstraregning etter sykehusinnleggelser. 

Medisinsk behandling bør styres av pasientens behov – ikke av om jeg kan betale ekstra til Aleris eller andre private aktører. Jeg har fått kurert en livstruende sykdom og lever takket være helsevesenet vårt. Jeg betaler min skatt med glede. 

Øystein Gudim har nylig gått av med pensjon etter en periode med kreftsykdom.

Kommentarer   

-1 #1 Kjellbjørg Lunde 18-11-2020 15:59
Så godt at det gjekk bra til slutt, Øystein, og takk for at du delar dine erfaringar og fortel kor viktig det er med eit offentleg helsesystem der vi alle er solidarisk ansvarlege. Som mannen min pleier å seie; eg er glad for at verken eg eller andre har rekna på kor mykje eg har kosta og kor lite eg har betalt inn for å kunne bruke så mykje !
+1 #2 Øystein Gudim 18-11-2020 18:17
Jeg har heller ikke regnet ut hva min behandling har kostet. I stedet for en operasjon og 10-12 dager på sykehus ble det 6 større og flere mindre kirurgiske inngrep og fire sykehusopphold på ca. 120 døgn totalt. Hva døgnprisen er på intensivavdelin gen der flere personer på heltid overvåket meg aner jeg ikke. Uansett er det snakk om millionbeløp om sykepenger og alt annet telles med.

You have no rights to post comments