Helsevesen

Staten bør ikke overta sykehusene

En statlig drift og finansiering av sykehusene vil forsterke et hovedproblem vi i dag kjenner godt: ved at ulike forvaltningsnivåer betaler for hver sin del av en sammenhengende behandlingskjeder. For Oslo isolert vil en slik ytterligere oppsplitting av ansvaret føre til ansvarspulverisering og skvise pasientene mellom forskjellige forvaltningsnivåer. Jeg er sikker på at statlige sykehus i Oslo i betydelig grad vil forsøke å presse ansvar - og kostnader - for pasientene over på fylkeskommunen, og bydelene. Ført og fremst hensynet til pasientene tilsier at Staten ikke bør overta ansvaret for sykehusene, skriver Ivar Johansen i Dagbladet.


Staten bør ikke overta sykehusene

Av Ivar Johansen (SV)

Dagbladets hevder på lederplass 31. Juli at når landets fylkesordførere er sterkt kritisk til forslaget om at Staten skal overta sykehusdriften kan det ha sammenheng med at om dette blir realisert «faller bunnplanken også ut av fylkeskommunen». Dagbladet sier at «derfor er det en dødskamp som foregår.»


Men her blandes kortene. Jeg deler Dagbladets standpunkt om at fylkeskommunen bør avvikles som administrativ og politisk enhet, men samtidig er det mitt standpunkt at brukerne av helsetjenestene er tjent med at Staten ikke overtar ansvaret for sykehusdrift.


Lederskribenten skriver at «mange propper i vårt helsevesen vil forsvinne hvis staten får ansvaret for en helhetlig styring». Men gjennom dette overses at en «helhetlig styring» forutsetter at en ser sammenhengen mellom primærhelsetjenesten og sykehustjenesten. Sykehuspasienter er avhengig av et tett samarbeid mellom sykehus og primærhelsetjeneste, og godt utbygde tjenester når det gjelder f.eks. sykehjem og hjemmetjenester. Gradvis har Oslo gjennom flere år styrket primærhjelpeapparatet i bydelene, og bygd opp et hjelpetilbud nærmest mulig brukerne. Dette har resultert i et bedre koordinert og tverrfaglig sammensatt behandlingstilbud, og dermed kvalitativt bedre helsetjenester,


Motivasjonen til å satse på primærhelsetjenesten har nettopp vært at Oslo bystyre har hatt eierskapet - og det økonomiske ansvar - både for sykehus og primærhelsetjenesten. I dag er det bystyrets ansvar å skape en riktig balanse mellom 1. Og 2. Linjetjenesten, og bystyret har selv f.eks. kunnet balansere graden av betalingsordning for ferdigbehandlede pasienter med dimensjonering av mottaksapparatet i bydelen.


Oslo SV's bystyregruppe mener at drift av sykehus fortsatt bør være et fylkeskommunalt ansvar, men gjerne større grad av samarbeid innenfor helseregionene gjennom interfylkeskommunale selskaper. Og ved en evt avvikling av fylkeskommunen kan disse drives som interkommunale selskaper.


En statlig drift og finansiering av sykehusene vil forsterke et hovedproblem vi i dag kjenner godt: ved at ulike forvaltningsnivåer betaler for hver sin del av en sammenhengende behandlingskjeder. For Oslo isolert vil en slik ytterligere oppsplitting av ansvaret føre til ansvarspulverisering og skvise pasientene mellom forskjellige forvaltningsnivåer. Jeg er sikker på at statlige sykehus i Oslo i betydelig grad vil forsøke å presse ansvar - og kostnader - for pasientene over på fylkeskommunen, og bydelene. Ført og fremst hensynet til pasientene tilsier at Staten ikke bør overta ansvaret for sykehusene.
 

(trykt som replikk på side 2 i Dagbladet 16. Aug. 1996)