Innvandrere, antirasisme

Bekymringsfull situasjon ved Tolketjenesten

Tolketjenesten som er underlagt Storbyavdelingen i Oslo kommune, har fått et budsjettkutt på omtrent 5 millioner som et ledd i at tjenesten skal gjøres selvfinansierende. Tolketjenesten har svart på dette kuttet med å gjøre flere av sine ansatte overtallige, noen nå i 2008, og flere er ventet overtallige i 2009. I tillegg må Tolketjenesten nå øke timeprisen opp til markedsnivå, for å spare. Ivar Johansen er bekymret for konsekvensene, og ber byrådet uttale seg om saken overfor bystyret.


Byråd  
her
 

Oslo, 27. februar  2008    

Vedr situasjonen ved Tolketjenesten
 

Jeg er gjort kjent med at Tolketjenesten som er underlagt Storbyavdelingen i Oslo kommune, har fått et budsjettkutt på omtrent 5 millioner som et ledd i at tjenesten skal gjøres selvfinansierende.  

Tolketjenesten har svart på dette kuttet med å gjøre flere av sine ansatte overtallige, noen nå i 2008, og flere er ventet overtallige i 2009. I tillegg må Tolketjenesten nå øke timeprisen opp til markedsnivå, for å spare. De har hittil solgt sine tjenester til kommunen for en timepris som ligger 200 kroner under markedet for øvrig, dvs til 490 kroner. Således har kommunens virksomheter samlet fått avslag i pris på tolketjenester på 3,2 millioner, ift timepris på markedet. Denne prisen vil øke nå som tjenesten gjøres selvfinansierende.

I 2007 ble det levert 16 000 tolketimer til kommunens virksomheter.  Etterspørsel etter tolketjenester er ikke blitt mindre selv om ansatte er blitt overtallige. Derfor må Tolketjenesten nå leie eksterne tolker for i møtekomme etterspørselen. De ansatte er bekymret for kvaliteten på tolketjenestene som følge av dette.  Tolketjenesten utfører en viktig samfunnsoppgave, men frykter nå at de ikke vil overleve i konkurranse med et uregulert marked av slike tjenester.   

På denne bakgrunn bes byrådet besvare følgende:

1. Er byrådet kjent med konsekvensene av vedtaket om selvfinansiering, nemlig overtallighet og økte priser på tolketjenester?  

2. Hvordan vurderer byrådet lønnsomheten for kommunens vedkommende, av å gjøre Tolketjenesten selvfinansierende? 

3. Det bes opplyses hvilke effekter byrådet mente en ville å oppnå da tolketjenesten ble vedtatt gjort selvfinansierende?    

Med hilsen   

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

Byrådets svar ligger her

Notat /2008 - Spørsmål om tolketjenesten i Oslo - Spørsmål fra Ivar Johansen (SV)