Innvandrere, antirasisme

Høyesterett: Straffbart å gi flyktning jobb

14. mai avsa Høyesterett kjennelse i saken til kurderen Sabah Magid. Høyesterett stadfestet at Sandefjord kommune brøt loven da de ikke umiddelbart sa opp Magid fra jobben da han fikk avslag på søknad om permanent opphold i landet. Nå gir formannskapet han økonomisk støtte, selv om han er illegal innvandrer.

Dette er norsk flyktningepolitikk på sitt verste: Sabah Magid er såkalt ureturnerbar flyktning: han kan ikke sendes hjem til Irak fordi det er for farlig. Samtidig får han ikke arbeide og må leve på venner og familie.

Hans venner i Sandefjord beskriver hans bakgrunn og situasjon slik:

"Sabah Magid er 31 år gammel og sosiolog fra irakisk Kurdistan. Han flyktet til Norge i juli 2002 og bosatte seg i Sandefjord for å være i nærheten av sin eldre bror som hadde flyktet fra hjembyen Kirkuk to år tidligere. På lik linje med andre kurdere fra Irak fikk Sabah innvilget en midlertidig arbeids- og oppholdstillatelse i påvente av behandlingen av søknaden om asyl eller en forbedring av situasjonen i Irak. Sabah har vært aktiv på arbeidsmarkedet fra dag én. Utdanningen fra hjemlandet ble offentlig godkjent, og han fikk fast ansettelse i Sandefjord kommune i mai 2005. Livet så lovende ut.

2. februar 2006 ble Sandefjord kommunes personalkontor oppsøkt av politiet og informert om at Sabah ikke lenger hadde gyldig arbeids- og oppholdstillatelse, og at Sandefjord kommune måtte si han opp med øyeblikkelig virkning eller risikere en anmeldelse.

Sabah ble samme dag innkalt, fra sin arbeidsplass på Bugårdsbakken bofellesskap, til et møte på rådhuset der han fikk beskjed fra personalsjefen om at han skulle sies opp med øyeblikkelig virkning. Kommunens Administrasjonsutvalg ble innkalt til et ekstraordinært møte samme dag, og Sabah ble avskjediget. Kommunen har fulgt den nåværende lovverk og regelverk men tung hjerte da Sabah har vært en fremstående eksempel på en godt integrert og velkvalifisert medarbeider. Kommunen har vedtatt at han er velkommen tilbake på arbeidsplassen når de nødvendige tillatelsene blir gitt fra sentrale myndigheter.

I tillegg til å være ansatt i Sandefjord har han jobbet i barnevernstjenesten i både Larvik og Tønsberg før han ble nektet retten til å tjene til livets opphold. Han har hele tiden jobbet med forebyggende ungdomstiltak i Sandefjord på fritiden - og gjør det fortsatt. Han har nå begynt å studere på høyskolen i Oslo. Norge skriker etter nye samfunnsborgere og vi trenger flere som Sabah.

Sabah har hele tiden holdt UDI informert om sin situasjon (inkl. arbeidsforholdet i kommunene i Vestfold) via sin advokat i forbindelse med klagesaken om muligheten for å bosette seg i Norge. Han har søkt om omgjøring av utvisningsvedtaket og bedt om at saken behandles på nytt. Vi mener at han bør få lov å fortsette med livet sitt i Sandefjord.

Situasjonen per i dag er at det er vedtatt at han skal utvises på grunn av at han har vært i jobb uten de nødvendige tillatelsene samtidig som myndighetene innrømmer at det er for farlig å utvise ham akkurat nå. Utvisningsavdeling i UDI har sagt at det ikke er aktuelt å tvangssende Sabah ut av landet så lenge situasjonen i Irak fortsatt er utstabil. Sandefjord kommune har vært tydelig på at den har behov for den kompetansen Sabah innehar. Når han er frattatt retten til å arbeide, hva skal han da leve av? FNs menneskeretighetserklæring forteller at det er enhver menneskes rett å tjene til livets opphold. Eller gjelder FNs menneskrettighetserklæringen kun for andre land?

Vi ønsker at Sabah skal få lov å fortsette å bidra, og vi mener at myndighetene må sørge for at han får de nødvendige tillatelsene som vil trygge hans livssituasjon her i landet. Vi mener at han fortjener å bli behandlet som et individ med individuelle ferdigheter som vi har behov for i vår kommune. Det er dessverre vår opplevelese at vi ikke blir hørt og at byråkratiet stenger for individet.

Sabah har både familietilknytning og yrkestilknytning til vår kommune og er godt integrert på alle måter. Saken har mottatt støtte fra en bred sammensetning av organisasjoner både på lokal plan, nasjonalplan og intenasjonalplan. Fagforbundets leder Jan Davidsen, ordføreren i Sandefjord Bjørn Ole Gleditsch og Høyres Stortingsrepresentant Svein Flåtten har alle støttet Sabahs søknad om fornyet oppholds- og arbeidstillatelse. En e-post kampanje har fått støtte fra nærmere 3000 mennesker.

Regjeringens politikk om inkludering og integrering virker helt meningsløs dersom det innebærer at mennesker med en særskilt kompetanse og erfaring skal bli nektet retten til å forsørge seg selv mens vi roper høyt om behovet for flere kvalifiserte medarbeidere fra utlandet.

Sabah Magid er en viktig bidragsyter i vårt lokalsamfunn og en framragende rollemodell for flerkulturell ungdom. Vi ønsker at Sabah skal få lov å fortsette å bidra, og vi mener at myndighetene må sørge for at han får de nødvendige tillatelsene som vil trygge hans livssituasjon her i landet. Vi ber UDI om å se på saken på nytt og ta hensyn til Sabahs nåværende livssituasjon som en engasjert samfunnsborger med sterk forankring i Sandefjord. "

Les Fagforbundets nettsider om saken
Aftenposten 4. juni 2007
Les NRK Vestfold 6. mai 2008
Les Høyesteretts dom av 14. mai 2008
Les Sandefjords Blad 16. mai 2008

You have no rights to post comments