Innvandrere, antirasisme

Oslo må ta større ansvar for bosetting av flyktninger

Oslo må ta større ansvar for bosetting av flyktningerOslo må, som landets største kommune, ta en større del av ansvaret for å bosette flyktninger enn hva gjør kommunen i dag, skriver jeg bl.a. i en artikkel Aftenposten Aften.


Oslo må ta større ansvar for bosetting av flyktninger

Av Ivar Johansen


Det har vært en stor økning i antallet asylankomster til Norge i år, omtrent dobbelt så mange som i fjor. For 2008 er det stipulert at omtrent 15 000 vil søke om asyl og beskyttelse i Norge. Vi lever i en verden hvor stadig flere mennesker er på flukt fra krig, konflikter og fattigdom. Svært få asylsøkere kommer helt til Norge. De landene som tar imot flest flyktninger er blant de fattigste i verden.

Norge må, som et av verdens rikeste land, har et spesielt ansvar og klare forpliktelser til å hjelpe mennesker på flukt. Det er en menneskerett å søke om asyl. Mens asylsøknadene behandles, må vi sikre asylsøkerne en verdig livssituasjon, med gode og trygge asylmottak. Dersom en asylsøker får opphold i Norge, må kommunene raskt være villig til å bosette. Dette ansvaret ligger hos kommunene. Det er uverdig at voksne og barn, som har fått opphold i Norge, blir sittende fast i mottakene, fordi kommunene vegrer seg for å bosette. Rask bosetting i kommunene er en viktig forutsetning for at integreringen kan begynne, og at den blir vellykket. I 2009 er kommunene samlet bedt om å bosette 8000 flyktninger som har fått oppholdstillatelse i Norge. Oslo må, som landets største kommune, ta en større del av dette ansvaret enn hva gjør kommunen i dag. Oslo kommune ble i 2008 bedt om å bosette 480 flyktninger. Oslos bystyreflertall (Høyre, Fr.P, Kr.F. og Venstre) sa ja til å motta bare halvparten av dette.

For 2009 er antallet Oslo bes om å bosette økt til 510. Det bør Oslo kommune si ja til. Når det gjelder mottaksplasser for asylsøkere regner UDI med at det er behov for oppretting av 10 000 nye plasser i 2008. Oslo også bør legge til rette for etablering av nye asylmottak, gjerne ved at kommunen selv driver mottak, slik KS anbefaler. Behovet for mottaksplasser skyldes økning i antall asylsøkere, men også at kommunene ikke bosetter flyktninger som har fått opphold, i det omfang staten ber om. Hvis kommunene hadde klart å bosette flyktningene med en gang de fikk oppholdstillatelse, ville behovet for nye asylmottak vært mindre. Å satse på økt bosetting vil lette på behovet for asylmottaksplasser.

SV har på bakgrunn av dette fremmet forslag om at Oslo skal tilby bosetting av flere flyktninger, og som et minimum skal Oslo ta imot 510 personer - som er det antall staten ber om for 2009. Ivar Johansen, bystyremedlem for SV

(Aftenposten aften 9. oktober 2008)

You have no rights to post comments