Innvandrere, antirasisme

Carl I Hagen: Oslo fortjener bedre

Carl I Hagen: Oslo fortjener bedreCarl I. Hagen frir uhemmet til innvandringskritiske velgere. Det er blitt for mange innvandrere i Oslo. Folk kjenner seg ikke igjen, og det er utrivelig i mange bydeler, får vi høre.

Der han velger stigmatisering, velger vi integrering. Der han bare ser problemer, ser vi en spennende internasjonal by med mange muligheter.Carl I. Hagen kan muligens bli en god ordfører for den velstående, hvite delen av vestkanten. Men flertallet av Oslos befolkning er fargerik og bosatt i øst. Vi fortjener bedre!, skriver Per Østvold bl.a. i Dagsavisen.


Oslo fortjener bedre!

Av Per Østvold

Carl I. Hagen frir uhemmet til innvandringskritiske velgere. Det er blitt for mange innvandrere i Oslo. Folk kjenner seg ikke igjen, og det er utrivelig i mange bydeler, får vi høre.

Selvsagt kan Grønland eller Stovner oppfattes litt skummelt for den velstående eliten som er bosatt på beste vestkant og som knapt nok våger å oppsøke Grünerløkkas mange hyggelige restauranter. Men vi som bor i øst, og som trives der, synes det er mer skremmende å tenke på at Hagen kan bli ordfører i Oslo.

Jeg synes det er simpelt og uverdig av Hagen å bygge opp under motsetninger som er basert på etnisk opprinnelse. Der han bare ser «utriveligheter», ser de fleste av oss en internasjonal by med etnisk mangfold, spennende kulturliv og variert restauranttilbud. Oslo er blitt bedre med innvandring, ikke dårligere!

Få reiser så mye på ferie i utlandet som vi nordmenn. Vi elsker ikke bare Spanias sol og varme, men også tapas og spansk vin. Vi reiser på ferie til New York og lar oss beruse av Greenwich‘ eller Harlems spennende uteliv. Og har vi penger til overs, tar vi mer enn gjerne en langweekend til London for å shoppe og gå på oppdagelsestur i en av byens mange multietniske bydeler.

Tilbake i Oslo er vi fortsatt fargeblinde, men blir konfrontert med Hagens fordommer mot nordmenn med innvandrerbakgrunn. Vårt svar er at Oslos problemer ikke har grunnlag i etnisitet, men i klasseforskjeller og feilslått politikk.

Mangel på sosial boligbygging i Oslo rammer alle med lave inntekter, både hvite og svarte. Så lenge Frp tviholder på kontantstøtten er det ikke bare foreldrenes skyld at barna ikke lærer norsk før de begynner på skolen. Så lenge Frp ikke vil gi mer penger til språkopplæring for innvandrere, kan de ikke bebreide innvandrere for manglende norskkunnskaper. Når Frp ikke vil gjøre noe med skolegrensene i enkelte av Oslos østlige bydeler for å forhindre en for skjev fordeling av etnisk norske og elever med minoritetsbrakgrunn, har Hagen et medansvar for at vi får segregerte skoler.

Der han velger stigmatisering, velger vi integrering. Der han bare ser problemer, ser vi en spennende internasjonal by med mange muligheter.

Carl I. Hagen kan muligens bli en god ordfører for den velstående, hvite delen av vestkanten. Men flertallet av Oslos befolkning er fargerik og bosatt i øst. Vi fortjener bedre!

(Dagsavisen 29. okt 2010)