Innvandrere, antirasisme

Maria må få bli!

Maria må få bliMed god grunn er vi alle indignert over politiets pågripelse av Maria Amelie (25) i går kveld etter at hun fikk avslag på sin søknad om å få asyl-saken sin vurdert på nytt. Det var en totalt unødvendig maktdemonstrasjon av politiet å pågripe henne med 8 mann på Nansenskolen i Nansenåret. Nansen var kjent for sitt arbeid for flyktninger verden over, og  for russere spesielt.

Saken til Maria synliggjør behovet for å finne en ordning for at papirløse innvandrere som har vært lenge i Norge skal få avklart sin situasjon.

Jeg oppfordrer alle til å delta i markeringer og kreve endringer av norsk flyktninge- og asylpolitikk, og sende mailer og SMS-er til de aktuelle politikere på Stortinget og i regjering.
Meld deg inn i Facebook-gruppa Sett Amalie fri.

Se nærmere begrunnelser under.


·        Marie Amelie bør få oppholds- og arbeidstillatelse i Norge. Hun er kvalifisert for opphold på humanitært grunnlag som asylsøker . Dette er en ung kvinne som har en så sterk tilknytning til Norge (har bodd her så stor del av sitt voksne liv)  at "humanitært grunnlag" bør slå inn, og det uten hensyn til hennes ressurser, utdanning og kompetanse.  Og uansett: Når hun ikke får beskyttelse bør hun få arbeids- og oppholdstillatelse som arbeidsinnvandrer.

·        Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Marie Amelie ville vært en ressurs for Norge. Det absurde er at Marie Amelie under normale omstendigheter kunne søkt om opphold i Norge fra Russland siden hun har spesialistkompetanse. Hun har flere jobbtilbud i Norge.

·         Det er en totalt unødvendig maktdemonstrasjon av politiet å pågripe henne med 8 mann på Nansenskolen i Nansenåret. Nansen var kjent for sitt arbeid for flyktninger verden over og for russere spesielt.

·        Denne saken viser behovet for å finne en ordning for at ulovlige innvandrere som har vært lenge i Norge skal få avklart sin situasjon. Dette er en debatt SV har tatt initiativ til og flere andre europeiske land har innført ordninger som Norge bør se nærmere på.

·        UDI, SV og flere har også tatt til orde for at det skal kunne være mulig å få asylsaken omgjort til en arbeidsinnvandringsøknad. I fjor mottok vi bare halvparten av kvoten på arbeidsinnvandring og Marie Amelie er typisk for den typen arbeidsinnvandrere vi trenger i Norge.

·        Vi må ta på alvor at Norge er i ferd med å få en økende underklasse av mennesker som har levd her i inntil 17 år uten lovlig opphold. Det er en situasjon vi ikke kan leve med over tid. Vi må nå ta den vanskelige debatten om hvordan vi kan gi disse menneskene en verdig framtid.

·        Vi må få til en permanent reguleringsordning for papirløse immigranter. 23 av 27 EU-land har gjennomført en eller flere former for reguleringsprogrammer. Det er med andre ord særnorskt å ikke ha finne en løsning for papirløse immigranter.

Kommentarer   

#1 Berit Berntsen 13-01-2011 16:30
Dette bør bli unntaket som bekrefter regelen.
#2 Ina Nyås Moe 13-01-2011 16:31
Norge burde ha innført et amnesty for papirløse immigranter som har vært her lenge og som er godt integrert. Samfunnet vil jo uansett tjene på det ved at de f.eks kan begynne å betale skatt.
#3 Jamil 13-01-2011 16:53
Hallo!
Er det ikke SV som sitter i regjeringen sammen AP? Hvorfor SV i regjeringen griper ikke inn i dette?????????
#4 Steven Meglitsch 13-01-2011 17:01
Det er skremmende hvor få politikere har kommet på banen i denne saken.
Norge har brukt tiden siden 1998-99 til å revidere utlendingsloven slik at alle vilkår kan endres på kort sikt for å oppnå en kortsiktig politisk gevinst.
Taperen i denne revisjonsproses sen har vært menneskerett. Det er trist når en firkantet og nidkjær politikk blir fremstilt som streng men rettferdig. Det betyr at vi som samfunn har mistet veigrepet.
#5 Liss 13-01-2011 17:28
Dette er for dumt.Skal Norge betale hennes utdannelse,ja lærere får jo faktisk lønn da,for så,etter fullført skolegang,kaste jenta ut av landet.Det henger jo ikke på greip.Mange her som burde skamme seg,aller først regjeringen og UDI.
#6 Arnsten Linstad 13-01-2011 17:50
Det er overhodet ikke noe problem å gi Maria Amelie opphold i Norge i henhold til norsk lov. Hun ble tatt med på flukt da hun var 12 år og foreldrene valgte å gå under jorda da hun var 16. Ved å legge vekt på barnets beste, slik loven foreskriver, kunne UNE valgt å la henne bli. Likhet for loven har aldri betydd at alle blir behandlet på samme måte. Det gjelder i straffeloven og det gjelder i flyktning- og asylrett.
#7 Haldis Hjort 13-01-2011 18:20
Jeg er enig i at det partiet jeg har stemt på i flere år, SV, burde stille opp mer i regjeringen selv om de vel har hatt en bedre profil overfor papirløse flyktninger enn andre partier.
#8 Elisabeth Reehorst 13-01-2011 19:02
Norges ”ulovlige”.

Norge viser sitt sanne ansikt. Seint på kvelden 12.01. kjørte to politibiler opp foran en gruppe mennesker i Lillehammer, hvorav den ene – forfatter og ”ulovlig” innvandrer Maria Amelie – hadde holdt et foredrag på Nansenskolen. Åtte politifolk drar henne inn i bilen, og hun ble kjørt til Oslo hvor hun dagen etter ble framstilt for fengsling – hvilket ble innvilget.
Hun er en forbryter, fordi hun aldri har fått en formell oppholdstillate lse i Norge.
Maria Amelie kom hit som mindreårig sammen med sine foreldre, og det er svært sannsynlig at myndighetene finner et smutthull som gjør at hun kan få bli her. Oppstyret omkring pågripelsen har vært enorm; hun var forberedt på det. Hun har min djupeste respekt – særlig fordi hun veit at denne saken ikke bare gjelder henne. I disse dager har vi stadige returer av folk som har fått avslag på asylsøknader, og det er ikke lenge siden folk som hadde vært her nesten like lenge som Maria Amelie – åtte år, og like velintegrerte – ble uttransportert. Hun har satt seg i en ekstremt utsatt posisjon kanskje først og fremst for seg sjøl og sin sak, men også for å være en spydspiss i kampen for et humant Norge – og et Norge som kjenner sitt eget beste. Hvis viraken omkring pågripelsen kan føre til at Norge også i utenlandske øyne vil stå fram som et inhumant samfunn, har hun gjort en stor bragd. Da må vi nemlig gjøre noe med det.
Men jeg er redd at perspektivet kan forsvinne – intervjuet i Kulturnytt 13.01. med forlagssjef Bjørn Smith Simonsen i Pax, som ga ut boken hennes, og ulike politikere i Dagsnytt, kan tyde på at mange utelukkende leiter etter det som er spesielt for henne. Det ville være en tragedie.
For vi har kanskje 20 000 der ute som har en skjebne som likner hennes. De har alle kommet som asylsøkere, eller på annen måte, og ikke fått innvilget oppholdstillate lse. De har alle funnet det umulig å vende heim. Grunnen er temmelig uviktig, siden den alltid vil være subjektiv.
De er såkalt ”ulovlige”. Men de eksisterer – med kortvarige, svarte jobber og boliger hos venner eller på gaten. Noen blir nok forsørget av andre. De er rettsløse, fordi de er papirløse. Det eneste de har legal rett til, er helsehjelp for livstruende sjukdommer eller skader.
Dette er i stor grad folk som en gang kom hit på optimistisk jakt etter en jobb, slik at de kunne forsørge seg og sin familie i et demokratisk og rikt land. Mange måtte gjennom en ødeleggende asylprosess, der løgn og stakkarsliggjør ing var en del av tegningen, fordi de lidende har større sjanse til å få innvilget opphold.
Hvorfor måtte de det? Jo, fordi Norge har et lovverk som sier at bare ”verdige asylsøkere” kan få opphold når de kommer på egen hånd fra utenfor Schengen. At de allerede har vist seg ressurssterke ved å klare å komme til Norge, er helt uinteressant. At vi trenger stabil arbeidskraft, ikke minst på litt sikt i forbindelse med omsorg for den voksende gruppen gamle og sjuke, er også helt uinteressant for myndighetene våre.
Det er et menneskefiendtl ig, inhumant system. Vi er ikke blitt ”oversvømmet” av mennesker ved utvidelser av EU – der folk fritt kan komme til Norge for å søke jobb. Hvorfor vi skulle bli ”oversvømmet” hvis vi åpner for at alle asylsøkere som kommer til landet vårt får samme sjansen til å prøve seg, veit jeg ikke. Vi må sjølsagt føre nøye kontroll – som i dag. Men istedenfor at kontrollen skal skje med nervøse asylsøkere som driver gjerandslause omkring, vil det være bedre for alle at den skjer med folk som kan gå rett inn i en jobb – og betale skatt. Litt hjelp må de få, og vi må sørge for at de kommer til de stedene i Norge det er bruk for folk. Hvis de da viser at de kan, ved å forsørge seg sjøl og snakke litt norsk – gjerne med en prøve på A2-nivå – etter f eks 3 år, må de få bli her. Til alles beste.
Og alle som har bevist en overlevelsesevn e som er helt utrolig ved å leve ulovlig, som Maria Amelie, må sjølsagt få den samme muligheten.
Vi må ikke glemme dette perspektivet oppe i alt viraken omkring én persons skjebne. Det er systemet som svikter, og det svikter ikke bare henne.
#9 Reimund Vetrhus 13-01-2011 20:09
Ja; husk at det er noe som heter UTREISEPLIKT
#10 Ivar J 13-01-2011 20:09
‎"argumentene for å la henne bli er høyt sprikende", kan vel like gjerne omformuleres til "argumentene for å la henne bli er flere",
#11 Astrid H. Johansen 13-01-2011 20:12
Ja. Selv så syntes jeg dette er galematias å utvise Maria. Hun har vært på flukt i 12 år. Hun har livnært seg selv.Samtidig som hun ikke har fått så mye som ei krone i startkapital. Her velger altså UDI å utvise en ressurssterk jente som har og kan sette ord på ting, og som ikke er til last for samfunnet Hvorfor kan ikke Norge beholde en jente som står opp og gjør noe for familien sin og samfunnet? Jeg bare undres? Kjempefint at Oslofolket slår ring rundt henne. Samtidig så syntes jeg at det var helt vannvittig at 8 politifolk arresterte en jente som ikke har opptredd truende. Det hadde holdt med to sivilkledde politimenn. Noe så nedverdigende. Jeg hadde forstått hvis hun hadde opptrådd truende med å bruke 8 politifolk. Det er lov å bruke sunn fornuft.
#12 Solveig F Andersen 13-01-2011 23:05
Selv om jeg stemmer SV, så mener jeg at hun kan ikke bli når vi har et regelverk som hun har brutt ganske grovt og med vitende og vilje. VI får se om stortingsmeldin gen som skal være klar til sommeren om barn på flukt kommer med noe som kan bidra til å unngå dette i fremtiden.
#13 Charlie Hillfield 14-01-2011 18:03
Det kan stilles spørsmål ved begrunnelsen for vedtaket. Burde man vektlagt innvanndringspo litiske hensyn så sterkt som man åpenbart må ha gjort i denne saken slik at konklusjonen ble utvisning? Flere fremstående jurister har uttrykt tvil om dette.
#14 Jon 26-01-2011 20:04
Barack Obama tok i sin State of the Union-tale avstand fra dagens amerikanske praksis - å utvise nyutdannde som USA har bruk for. Det var nok ikke ment som en kommentar til Amelie-utvisnin gen, selv om det er lett å se parallellen til Amelie-saken i Barack Obamas skildring:

"One last point about education. Today, there are hundreds of thousands of students excelling in our schools who are not American citizens. Some are the children of undocumented workers, who had nothing to do with the actions of their parents. They grew up as Americans and pledge allegiance to our flag, and yet live every day with the threat of deportation. Others come here from abroad to study in our colleges and universities. But as soon as they obtain advanced degrees, we send them back home to compete against us. It makes no sense.

Now, I strongly believe that we should take on, once and for all, the issue of illegal immigration. I am prepared to work with Republicans and Democrats to protect our borders, enforce our laws and address the millions of undocumented workers who are now living in the shadows. I know that debate will be difficult and take time. But tonight, let's agree to make that effort. And let's stop expelling talented, responsible young people who can staff our research labs, start new businesses, and further enrich this nation."

americanrhetoric.com/.../...

You have no rights to post comments