Innvandrere, antirasisme

Papirløst mareritt

Papirløst mareritt"Regjeringen har i sommer vedtatt Forskrift for helsehjelp til personer som oppholder seg ulovlig i landet. Forskrifter som er uhyre strenge, og som i hovedsak gir rett til helsehjelp kun når kriteriene er fylt for øyeblikkelig hjelp. Øyeblikkelig hjelp, eller begrepet «hjelp som ikke kan vente», kamuflerer hva det i realiteten dreier seg om.

Realiteten er at du som papirløs flyktning kun får rett til helsehjelp når krisen er helt akutt. Det er også tvilsomt om du får hjelp i krisen, da du som papirløs ikke har noen fastlege eller annen etablert relasjon til det offentlige helsevesen som bidrar til å fange deg opp. Det innebærer unødvendig menneskelig lidelse.

Det ser ut som om sentrale politikere håper og tror at de påtrengende humanitære problemene som rammer papirløse flyktninger vil forsvinne om de bare holder et strengt returfokus i asylpolitikken, og stadig fastslår at de skal sendes ut så raskt som mulig. Men å håpe og tro har aldri i seg selv avhjulpet nød. Du må se nøden i øynene, og handle – humanitært og pragmatisk.

Jeg ber om politisk mot, og jeg ber om humanitet. Vi har ikke råd til ikke å se," skriver psykoanalytiker Karl Eldar Evang i en kronikk i Aftenposten.

Klokt sagt, og verdt å lytte til!

Les kronikken

Kommentarer   

#1 Anders Heber 22-09-2011 00:47
Dere har en oppgave å gjøre Ivar...
#2 Ivar J 22-09-2011 00:48
Anders: ja, og all gode krefter må jobbe i lag for å få til en endring
#3 Berit Berntsen 22-09-2011 00:48
Ja. Men nesten like ille for dem som ikke har fått vedtak ennå. Jobbet på mottak og så hvor lite lege- og tannlegehjelp de fikk. Om de hadde hatt vondt lenge, kunne det f.eks ikke defineres som "akutt".. En hadde til og med stygge arr/gamle brudd etter tortur. Ikke akutt. Måtte vente til han evt fikk opphold. Søvnløse netter pga det.
Det var ganske mye tannpine og andre plager som vi kun kunne behandle med en paracet, trøst og en kopp te..
#4 Anders Heber 22-09-2011 00:48
Synd at dere har en regjeringspartn er som til tider ser ut til å forsøke å være mest mulig lik FrP. Noen ganger lurer jeg på hvordan en koalisjon av Høyre, Venstre,SV og Rødt ville fungert.
#5 Berit Berntsen 22-09-2011 00:49
Du sier noe Anders ..
#6 Berit Berntsen 22-09-2011 00:50
Jeg tror vi kan komme til å se nye allianser i fremtiden ..
#7 Birte Lykkegaard 22-09-2011 00:50
det er sånn at man tenker på de gamle nonneklostre som ga omsorg i hemmelighet.... selvfølgelig urealistisk i dag, men det var bildet som kom opp.

You have no rights to post comments