Innvandrere, antirasisme

Hvem forsvarer rettsstaten?

Hvem forsvarer rettsstaten?"Politiets Fellesforbund vil låse inn kriminelle og ID-løse asylsøkere i lukkede mottak. Det vil etter Arne Johannessens mening kraftig begrense overfallsvoldtektene, melder Dagbladet fredag 28. oktober.

Lørdag følger ordfører Fabian Stang opp i Aftenposten. «Vi må diskutere om alle uten videre skal ha full tilgang på samfunnet, uavhengig av status på asylsøknad. (...) Jeg er redd for at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg,» sier han.

Hvor er det blitt av den innsikten ordfører Fabian Stang ga uttrykk for i en av Oslos moskeer like etter 22. juli. «Morderen var hvit, kristen og bodde i mitt område, men dere stempler meg ikke som drapsmann. Takk for det.»

La oss spole tilbake og begynne der. Det er ikke slik at vi i rettsstaten Norge kan stemple en hel gruppe som kriminelle uten bevis. Skal vi klare å beholde en åpen, demokratisk og trygg rettsstat, må vi faktisk etterforske en og en forbrytelse, finne en mistenkt, stille ham eller henne for retten og få vedkommende dømt. Og så kan de låses inne. Vi kan faktisk ikke begynne å lage særordninger eller særlover som gir mulighet for å låse folk inne på ubestemt tid, uten lov og dom, skriver Gerd Inger Polden i et debattinnlegg i Klassekampen."


Hvem forsvarer rettsstaten?

Av Gerd Inger Polden, frilansjournalist

Politiets Fellesforbund vil låse inn kriminelle og ID-løse asylsøkere i lukkede mottak. Det vil etter Arne Johannessens mening kraftig begrense overfallsvoldtektene, melder Dagbladet fredag 28. oktober.

Lørdag følger ordfører Fabian Stang opp i Aftenposten. «Vi må diskutere om alle uten videre skal ha full tilgang på samfunnet, uavhengig av status på asylsøknad. (...) Jeg er redd for at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg,» sier han.

Og så skjer fire voldtekter lørdag, hva vil de foreslå nå? Waterboarding, så vi kan få de innesperrede asylsøkerne til å tilstå, og dermed få løst sakene og få slutt på voldtektene? Det er en liten hake her: En av voldtektsmennene fra lørdag blir beskrevet som etnisk norsk. For øvrig foregår flertallet av voldtekter på nachspiel med folk man kjenner. Og selv der voldtektsmannen blir beskrevet som mørkhudet, står det ikke skrevet i pannen eller noe annet sted at han er asylsøker. Men pytt sann, det er vel en bagatell når man kan slå to fluer i en smekk og løse problemet med voldtekter og asylsøkere på en gang.Selvfølgelig skremmer det oss med så mange voldtekter på kort tid. Men skal svaret på dette bli å oppløse rettsstaten? Skal svaret bli å piske opp et hysteri mot asyl­søkere?

Hvor er det blitt av den innsikten ordfører Fabian Stang ga uttrykk for i en av Oslos moskeer like etter 22. juli. «Morderen var hvit, kristen og bodde i mitt område, men dere stempler meg ikke som drapsmann. Takk for det.» La oss spole tilbake og begynne der. Det er ikke slik at vi i rettsstaten Norge kan stemple en hel gruppe som kriminelle uten bevis. Skal vi klare å beholde en åpen, demokratisk og trygg rettsstat, må vi faktisk etterforske en og en forbrytelse, finne en mistenkt, stille ham eller henne for retten og få vedkommende dømt. Og så kan de låses inne. Vi kan faktisk ikke begynne å lage særordninger eller særlover som gir mulighet for å låse folk inne på ubestemt tid, uten lov og dom.

Det varmer mitt hjerte at tre kvinner i ansvarsfulle posisjoner holder hodet kaldt og forsvarer rettsstaten. Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet uttaler at det er uaktuelt å fengsle noen uten å basere det på mistanke om kriminalitet. Ida Børresen, leder i UDI, advarer mot stigmatiserende holdninger og tendensen til å snakke om asylsøkere og kriminelle i samme åndedrett. Og Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, påpeker at vi ikke uten videre kan konkludere med at de ikke- vestlige voldtektsmennene er asylsøkere. Men det er ikke disse uttalelsene som blir førstesideoppslag.

Jeg ønsker meg den innsiktsfulle Fabian Stang tilbake, som kanskje kunne si at menn i alle farger må gå sammen om å bekjempe menns vold mot kvinner.

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook

Kommentarer   

#1 Haakon 02-11-2011 19:48
Du hopper elegant over at Jan Bøhler mener det samme.
Unyansert og stigmatiserende som alltid, Ivar.
#2 Anita 02-11-2011 22:57
Jaha, Haakon, så dersom Fabian finner en til som mener det samme som ham så er det helt Ok å kaste de helt grunnleggende rettsikkerhetsp rinsipper på båten.

Jeg skjønner du går på autopilot i å forsvare alt Høyrefolk sier og gjør. Men her har Fabian faktisk, i motsetning til din reaksjon, angret på sine uttalelser og korrigert seg.
#3 Haakon 03-11-2011 00:21
Det er ikke et fnugg av forsvar i det jeg skriver over, Ivar.
Jeg bare sier at det er litt unyansert å være på autopilot i angrep på Høyre når det er ledere på venstresiden som har samme oppfatning.
#4 Anita 03-11-2011 00:29
men, Haakon, hvorfor kan du ikke kommentere det JEG skriver, i stedet for å dytte mine - eller Gerd Inger Poldens - synspunkter på Ivar?
#5 Haakon 03-11-2011 12:44
Hvor gjør jeg det, Anita?
Om jeg gjør feil så retter jeg gjerne, men da må jeg vite hvor jeg skal rette.

Her omtales bare Fabian Stang. Og, det er rett at han mener at det er mange i samfunnet som ikke skal være ute i samfunnet. Man kan kanskje ta Krekar som eksempel - eller mentalt utilregnelige som har drept og voldtatt hele livet.

Men, når noen som står han nær sier det samme så nevner han ikke det. Og det mener jeg er feil. Det skaper en "oss" og "dem" holdning som er falsk.
#6 Simon 04-11-2011 13:29
LIberaleren og Vampus , blant andre.

liberaleren.no/.../fy-fabian

You have no rights to post comments