Innvandrere, antirasisme

Hvem forsvarer rettsstaten?

Hvem forsvarer rettsstaten?"Politiets Fellesforbund vil låse inn kriminelle og ID-løse asylsøkere i lukkede mottak. Det vil etter Arne Johannessens mening kraftig begrense overfallsvoldtektene, melder Dagbladet fredag 28. oktober.

Lørdag følger ordfører Fabian Stang opp i Aftenposten. «Vi må diskutere om alle uten videre skal ha full tilgang på samfunnet, uavhengig av status på asylsøknad. (...) Jeg er redd for at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg,» sier han.

Hvor er det blitt av den innsikten ordfører Fabian Stang ga uttrykk for i en av Oslos moskeer like etter 22. juli. «Morderen var hvit, kristen og bodde i mitt område, men dere stempler meg ikke som drapsmann. Takk for det.»

La oss spole tilbake og begynne der. Det er ikke slik at vi i rettsstaten Norge kan stemple en hel gruppe som kriminelle uten bevis. Skal vi klare å beholde en åpen, demokratisk og trygg rettsstat, må vi faktisk etterforske en og en forbrytelse, finne en mistenkt, stille ham eller henne for retten og få vedkommende dømt. Og så kan de låses inne. Vi kan faktisk ikke begynne å lage særordninger eller særlover som gir mulighet for å låse folk inne på ubestemt tid, uten lov og dom, skriver Gerd Inger Polden i et debattinnlegg i Klassekampen."


Hvem forsvarer rettsstaten?

Av Gerd Inger Polden, frilansjournalist

Politiets Fellesforbund vil låse inn kriminelle og ID-løse asylsøkere i lukkede mottak. Det vil etter Arne Johannessens mening kraftig begrense overfallsvoldtektene, melder Dagbladet fredag 28. oktober.

Lørdag følger ordfører Fabian Stang opp i Aftenposten. «Vi må diskutere om alle uten videre skal ha full tilgang på samfunnet, uavhengig av status på asylsøknad. (...) Jeg er redd for at tiden er moden for å se på en form for begrensning av bevegelsesfriheten, selv om det sitter langt inne for meg,» sier han.

Og så skjer fire voldtekter lørdag, hva vil de foreslå nå? Waterboarding, så vi kan få de innesperrede asylsøkerne til å tilstå, og dermed få løst sakene og få slutt på voldtektene? Det er en liten hake her: En av voldtektsmennene fra lørdag blir beskrevet som etnisk norsk. For øvrig foregår flertallet av voldtekter på nachspiel med folk man kjenner. Og selv der voldtektsmannen blir beskrevet som mørkhudet, står det ikke skrevet i pannen eller noe annet sted at han er asylsøker. Men pytt sann, det er vel en bagatell når man kan slå to fluer i en smekk og løse problemet med voldtekter og asylsøkere på en gang.Selvfølgelig skremmer det oss med så mange voldtekter på kort tid. Men skal svaret på dette bli å oppløse rettsstaten? Skal svaret bli å piske opp et hysteri mot asyl­søkere?

Hvor er det blitt av den innsikten ordfører Fabian Stang ga uttrykk for i en av Oslos moskeer like etter 22. juli. «Morderen var hvit, kristen og bodde i mitt område, men dere stempler meg ikke som drapsmann. Takk for det.» La oss spole tilbake og begynne der. Det er ikke slik at vi i rettsstaten Norge kan stemple en hel gruppe som kriminelle uten bevis. Skal vi klare å beholde en åpen, demokratisk og trygg rettsstat, må vi faktisk etterforske en og en forbrytelse, finne en mistenkt, stille ham eller henne for retten og få vedkommende dømt. Og så kan de låses inne. Vi kan faktisk ikke begynne å lage særordninger eller særlover som gir mulighet for å låse folk inne på ubestemt tid, uten lov og dom.

Det varmer mitt hjerte at tre kvinner i ansvarsfulle posisjoner holder hodet kaldt og forsvarer rettsstaten. Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet uttaler at det er uaktuelt å fengsle noen uten å basere det på mistanke om kriminalitet. Ida Børresen, leder i UDI, advarer mot stigmatiserende holdninger og tendensen til å snakke om asylsøkere og kriminelle i samme åndedrett. Og Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, påpeker at vi ikke uten videre kan konkludere med at de ikke- vestlige voldtektsmennene er asylsøkere. Men det er ikke disse uttalelsene som blir førstesideoppslag.

Jeg ønsker meg den innsiktsfulle Fabian Stang tilbake, som kanskje kunne si at menn i alle farger må gå sammen om å bekjempe menns vold mot kvinner.

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook