Innvandrere, antirasisme

Byrådet svikter de papirløse

Byrådet svikter de papirløseByrådet - inklusive Venstres byråder - toer sine hender, og svikter de papirløse migranter. I et forslag til Oslo bystyre har Marianne Borgen og jeg bl.a. foreslått at "Bystyret ber regjeringen legge forholdene til rette for at papirløse migranter kan arbeide lovlig og, betale skatt inntil kjent utreisedato. I mellomtiden bes Byrådet se om det er mulig å finne lokale løsninger."

I sin kommentar til forslaget uttaler Byrådet bl.a. : "Det er etter min vurdering statlige myndigheters ansvar å ordne opp i den situasjonen som har oppstått, og eventuelt vurdere ny behandling av søknadene til søkere med avslag som har jobbet lovlig i mer enn to år. Staten kan da vurdere om barnas beste og tilknytning til Norge skal være avgjørende for utfallet. Alle arbeidstakere vil være avhengig av gyldig skattekort og arbeidstillatelse for å kunne jobbe i Norge."

Selvsagt er det Staten som her må rydde opp, men Oslo bystyre bør ha en plikt til å si i fra, og anmode om en endring, når vi ser at en gruppe i denne byen - hvorav mange barn  - helt urimelig lider som en konsekvens av svikt/mangler ved Statens politikk. Slikt engasjement viser  bystyret,  og ikke minst byråder som Ødegaard og Hauglie, nesten hver eneste uke på andre saksområder.  Bare for å ta et eksempel: Når bystyreflertallet, og særlig byrådslederen, ønsker å innføre bøtelegging av byens fattigste - tiggerne - og får nei fra Politidirektoratet fordi dette er i strid med regelverket, appelerer byrådslederen til endring av statlig regelverk ved å skrive direkte til justisministeren.

Hvorfor skulle ikke bystyret ha samme engasjement i forhold til en verdig og human behandling av flyktninger og migranter? Saken avgis fra finanskomiteen 18. januar, og i bystyret 15. februar.

Les uttalelsen fra byrådet (pdf)
Les en tilleggsuttalelse vedr helsestasjoner
Les mer på Papirløse.no