Innvandrere, antirasisme

Vår misnøyes vinter

Vår misnøyes vinter

Det er ikke flyktningene som truer de nordiske verdiene. Passer vi ikke på, klarer vi å ødelegge dem helt på egen hånd, skriver Dagsavisens Hege Ulstein.

"På innvandringsdebattens høyreflanke er noen advarsler kjente gjengangere:

Innvandringen truer vår kultur. Frihetselskende nordmenn står i fare for å bli fremmede i eget land. Religionen flyktningene bekjenner seg til, er i strid med grunnleggende menneskerettigheter. Mange av dem som kommer hit, mangler respekt for likeverdet mellom mennesker.

Et ofte oversett paradoks er dette: De innstrammingene som foreslås for å stanse denne angivelige trusselen, er i seg selv en trussel mot de verdiene de er ment å forsvare. Når Sverige, Norge og Danmark nå er i gang med en slags kappgang for å bli det strengeste og minst attraktive landet, kan det føre riktig galt av sted," skriver Hege Ulstein blant annet.

En klok artikkel det er verdt å lese.

Kommentarer   

+22 #1 Anne Schjelderup 06-12-2015 07:51
Kan dere fortelle verden at Oslo Øst ikke er ødelagt av innvandrere, og at det faktisk er er her det er trivelig, spennende og bra å bo?! Jeg får fnatt av alle historiene som spres om hvor ille vi "lyshudete" her har det. Etter det tredje julearrangement et på Gamlebyen skole, med nisseluer og grøt, er det faktisk befriende å gå på julemarked på Tøyen, spise somalisk couscous med lam, høre afrikanske trommer, klappe til capoeira og få en gratis hårklipp fra flyktninge-fris ører. Og det er faktisk hyggelig med familiedrevne små-butikker, der han i kassa deler mandarinen han spiser med deg, folk tar seg tid til å prate fordi de er fra en kultur der det å spøke og tulle med fremmede er normalt. Hadde folk i sine en-kulturelle miljøer visst hva de går glipp av hadde de vært grønne av misunnelse.
+11 #2 Thale Brenna 06-12-2015 08:39
Oppfattelsen av hva som er "norsk kultur og verdier" er det naturligvis ulik oppfatning om. Men den populistiske høyresida som skriker høyest om hvordan "norsk kultur" er under press, har for min del vært den største sabotøren av det jeg har ansett som delvis typisk norsk. Det ydmyke, naturlige og solidariske som for meg har vært verdier jeg har vært stolt av, har blitt langsomt mer og mer erstattet av selvgodhet, glamour og individualisme. "Snillisme" og nå "godhetstyranni et" har vært virkelige og alvorlige angrep på hva som for meg har vært norsk kultur. Det gjenspeiles fra statlig hold i større og større grad, i alle de skandinaviske landene, og under press kan det synes som det virkelig kommer opp til overflaten.
+9 #3 Sigrun Misund 06-12-2015 19:30
Det er sørgelig at vi spiser oss selv opp innenfra, som folk, ved å gjøre det legitimt å hate - og ikke skjønner at vi gjør det. At nesten hele det politiske Norge fikk panikk da asylsøkerstrømm en over Nordskog tiltok, og nærmest stengte grensen, har forandret stemningen blant flertallet av det norske folk diametralt. Nå er det helt ok å være FOR en av de strengeste grensekontrolle ne i Europa. I sommer og høst klarte vi å holde hodene kalde og hjertene varme. Vi er på vei til å ødelegge vår humanistiske tradisjon. Hvor ender vi? Hva vil våre barn og barnebarn si om oss om 20-30 år? Jeg vet jeg hører til mindretallet i dag, som fortsatt ønsker "refugees welcome", men jeg føler meg som et utskudd. Heller det, enn å gå inn i julen med et hjerte av stein.
+3 #4 Trine Eklund 07-12-2015 16:01
Hva er egentlig "våre verdier"?
- Bygge fiendebilder ? Selge mer og fler våpen? Kjøpe F35 kampfly fremfor å støtte FN ? Sende barn og ungdom ut av landet til en utrygg og usikker fremtid ? Har halvparten av befolkningen glemt hva nestekjærlighet og empati innebærer ?
#5 Lisa Heaton 08-12-2015 20:14
Moralsk panikk om innvandring og flyktninger
Akkurat på samme måte som debatten og myndighetenes respons på den såkalte ransbølge i 2013, i hvilken sak Oslo befunt « seg i for «moralsk panikk» snarere enn en reell ransbølge», over Europa og Nord-Amerika, har debatten rundt innvandring og flyktninger forvandlet seg til en moralsk panikk (Wernersen, Camilla og Anders Brekke. 2013. «Forsker: – Ransbølgen er moralsk panikk. » NRK, 21 november: nrk.no/.../... Prieur, Annick. 2010. «Moralske panikker. » Undervisningsma teriale, Universitetet i Oslo:
uio.no/.../...).


Kriminolog Nicolay B. Johansen (Wernersen og Brekke, ibid) definerer moralsk panikk som følger:

«Begrepet viser til en situasjon der pressen, politiet og andre med interesser i saken lager en slags dynamikk hvor man lager en forsterket, og kanskje også overdreven forestilling om hvor alvorlig et problem er, forklarer han, og det ser vi i dette tilfellet… Slike moralske panikker fører ofte til at man lager strengere tiltak, og skjerpende tiltak mot enkelte grupperinger, veldig ofte ungdommer og veldig påfallende ofte fattige og utsatte grupper.»

You have no rights to post comments