Innvandrere, antirasisme

EUTurkeyDeal - støttet av Erna Solberg og Børge Brende - så inhuman at FN og hjelpeorganisasjonene trekker seg ut

EUTurkeyDeal - støttet av Erna Solberg og Børge Brende - så inhuman at FN og hjelpeorganisasjonene trekker seg ut

Ikke Europa verdig, sier Røde Kors. Tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, nåværende utenriksminister Børge Brende, gir sterk støtte til avtalen. Nå skal alle som kommer til Hellas over det farlige havet fengsles.

Det kan ikke Leger uten grenser, Flyktninghjelpen, Redd Barna eller UNHCR gi sin støtte til; de trekker seg ut der de tidligere har bidratt med viktig humanitær hjelp. De kan ikke bidra til at mennesker på flukt, akkurat nå flest kvinner og barn, sperres inne på ubestemt tid i overfylte leire. Asylsøkerne får ikke forlate leirene. Samtidig som leirene fylles, bygges ikke kapasiteten ut i tilstrekkelig tempo. Barna er sannsynligvis redde, kalde, på nytt og ukjent sted, med grusomme opplevelser i bagasjen. Hvor langt er Europa villig til å gå?

Les gjesteblogginnlegg av Guri Waalen Borch.

 

#EUTurkeyDeal - støttet av Erna Solberg og Børge Brende - så inhuman at FN og hjelpeorganisasjonene trekker seg ut

Av Guri Waalen Borch

Ikke Europa verdig, sier Røde Kors. Tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, nåværende utenriksminister Børge Brende, gir sterk støtte til avtalen. Nå skal alle som kommer til Hellas over det farlige havet fengsles.

Det kan ikke Leger uten grenser, Flyktninghjelpen, Redd Barna eller UNHCR gi sin støtte til; de trekker seg ut der de tidligere har bidratt med viktig humanitær hjelp. De kan ikke bidra til at mennesker på flukt, akkurat nå flest kvinner og barn, sperres inne på ubestemt tid i overfylte leire. Asylsøkerne får ikke forlate leirene. Samtidig som leirene fylles, bygges ikke kapasiteten ut i tilstrekkelig tempo. Barna på bildet, fra VGs sak om avtalen, er sannsynligvis redde, kalde, på nytt og ukjent sted, med grusomme opplevelser i bagasjen. Hvor langt er Europa villig til å gå?

Dette er en avtale vår statsminister støtter helhjertet. Norge samtykker til det største svik vi kan forestille oss. Det er ikke vanskelig å se for seg at kvinner og barn i disse leirene lett kan bli utsatt for overgrep.

Det er ikke vanskelig å se for seg at barn vil bli retraumatisert av å holdes fengslet slik, under utrygge forhold i overfylte gjørmehull uten å få vite når de skal få slippe ut. Som Kirsty McNeill i Redd Barna uttaler, det kan ta måneder.

Dette er en katastrofe. Det er en katastrofe for vår verdighet, for Norges og Europas integritet. En gang var det oss. Det kan bli oss igjen. Som Flyktninghjelpen uttaler, vi har glemt vår historie.

Menneskerettighetene er ment å skulle beskytte oss alle. Ved å kaste dem til sjøs, er vi med på å la menneskerettighetenes kraft forvitre.  Det er som om vi tok et eksemplar av alle internasjonale avtaler som skal beskytte mennesker på flukt, rev dem opp i strimler og kastet dem på havet så de fløt rundt de utrygge båtene de samme menneskene ankommer i. “Enhver har rett til i andre land å søke asyl og ta imot beskyttelse”. Blekket på papiret blir borte mens det treffer bølgene. “Ingen må utsettes for vilkårlig arrest”. Resten av setningen er borte allerede.

Kvinner og barn, livredde på havet, hva tilbyr vi dem, de som klarer å komme seg i land med livet i behold?

Nedverdigelse. Fengsling. Retraumatisering. Frykt. Fare for nye overgrep. Eller som Eva Cossé i HRW uttaler– EU forårsaker lidelse. Suffering.

#EuTurkeyDeal omfatter dessuten kun syrere. Syrere som ankommer Hellas skal behandles som vekslepenger. De skal sendes tilbake til Tyrkia, mens EU tar imot tilsvarende antall syrere. Retten for enhver til å søke asyl har Europa kastet på havet. En kvinne med barn som har klart å flykte fra krigen i Jemen omfattes ikke av avtalen. Blir de sendt tilbake til Jemen, på samme måte som dusinvis av afghanere i følge Amnesty nylig ble sendt tilbake til Afghanistan? Eller blir de forvist til en tyrkisk flyktningleir, uten håp om et liv?

Vi kan bruke hashtaggen #EuTurkeyDeal på twitter og protestere så Europa ser det. Vi burde skape twitterstorm. Barn lider. Våre egne politikere støtter en avtale som gjør at de mest sårbare, mennesker som allerede har lidd langt forbi vår forestillingsevne, møtes med mer lidelse. Når det er så ille at forkjemperne for deres rettigheter trekker seg ut, blir vi også mer uvitende om hva som faktisk skjer.

Akkurat nå er det som om hele Europa peker nese til menneskerettighetene. Det er et trist, sjokkerende, skremmende syn. Det som gjøres, er rett og slett ulovlig, ifølge den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), 4. tilleggsprotokoll, artikkel 4: Collective expulsion of aliens is prohibited. Europarådets Nils Muiznieks skriver om dette i New York Times.

Erna Solberg, du er vår statsminister. Du burde være den første til å våkne. Åpne øynene. Se deg rundt. Innse at du har tatt feil. At dette ikke er en avtale Norge kan støtte.  Dette handler om ekte mennesker. Barn og kvinner som lider fordi Norge og andre land i Europa fornekter menneskerettighetene. I påsken får ordet fornekter en spesiell klang. Disippelen Peter angret seg, gjør du, Erna?

Vi kan ikke sove. Det kunne vært ditt barn, mitt barn, som satt der innpakket i folie for å gjenvinne varmen, sulten og tørst, redd og usikker. Hvordan reagerer vi vanligvis når vi ser et barn som har lidd, som fryser, som mest av alt trenger trygghet?

Kommentarer   

0 #1 Guri Waalen Borch 26-03-2016 08:09
UNHCR avslutter deler av arbeidet sitt, men opprettholder noen av sine aktiviteter. Her kan man lese mer: www.unhcr.org/56f10d049.html
Flyktninghjelpen avslutter de fleste av sine aktiviteter. Altså fortsetter arbeid som ikke er med på å legitimere avtalen, for å være helt nøyaktig. Her mer informasjon fra Flyktninghjelpe n: www.nrc.no/.../
+1 #2 Tormod Bakke 26-03-2016 09:27
det er kanskje ikke lenger nødvendig å ta imot mange flyktninger fra Syria. Om lag en million syrere har returnert til hjemlandet det siste halve året. Og flere vil det bli etterhvert som syriske regjeringsstyrk er med hjelp av Russland nedkjemper tyrkisk-støtted e terrorister fra al-Qaida og IS.
0 #3 Alan N 26-03-2016 11:38
for å hjelpe flyktninger, det viktigste vesten kan bidra med er å kutte linjene mellom Tyrkia og IS og andre islamistgrupper og Tyrkia. Tyrkia misbruker flyktningene og Vesten støtter det indirekte. tenk at en Nato land støtter IS og andre Natoland bare sitter og Stoltenberg drikker sin varme kakao i Brussel mens Tyrkia misbruker flyktninger og handler med dem sammen med EU. tør ikke Nato og EU fordømme tyrkias hjelp til terrorister? da er de med på terroren etter min mening da er de del av ondskapen og del av terroristene.
0 #4 Trine Eklund 26-03-2016 12:19
Det er ikke bare menneskerettigh etene Norge bryter, vi bryter også folkeretten. Våre politikere brøt norsk og internasjonal lov da vi bombet Libya i 2011. NATO brøt folkeretten med god støtte fra Norge da NATO bombet Serbia i 1999 og erklærte Kosovo for "egen stat". Ja våre politikere bryter både menneskerettigh etene, internasjonale lover og all menneskelig anstendighet når det passer dem. "Vestens verdier" er i fullt fall og Europa i oppløsning.
0 #5 Sofie Railo 27-03-2016 12:55
Kommer rett fra Chios, Hellas, nå. Der jobbet jeg som frivillig blant annet i Vial, den nye interneringslei ren der. Du kan slette ordet sannsynligvis i setningen om barna. De ER redde, kalde og på nytt og ukjent sted. Ingenting er så skremmende for et barn som å se at de voksne er redde. Og de voksne er også redde, kalde, på nytt og ukjent sted. I tillegg er de frustrerte og lurer på hva som skal skje. Ingen tørr å fortelle dem nøyaktig hvor lenge vi antar at de må være der. Vial skulle bare være en transittleir hvor de skulle være i maks 24 timer før de skulle videre til Athen. Nå har de vært der en uke, og ingen tror de kan dra før utgangen av april tidligst. Noen spør allerede om vi tror de kommer på europeisk sykehus dersom de skader seg selv. Nå er det nærmere 1400 mennesker der, kapasiteten er på 1000. De gamle blir sinte når det kommer nye flyktninger til. Jeg vet det kom minst en båt til i morges.
0 #6 Per Atle Einan 29-03-2016 11:19
Det er ganske oppsiktsvekkend e. Etter 2. verdenskrig var verdens statsledere enige om at slik det var, kunne vi ikke ha det. De var enig om at noe måtte gjøres for å sikre enkeltindividet s rettigheter til sikkerhet, liv og helse. De ble enige om at noen grunnleggende verdier måtte legges til grunn, og de ble enig om hvilke avtaler og konvensjoner som skulle sikre at enkeltindividet kunne sikres sine rettigheter også i krig. Nå er det ikke lenger vi i Europa som har et prekært behov for å sikres disse rettighetene. Nå er det derimot vi som kan sikre andre disse rettighetene. Det er vi som skal yte for at noen skal få. Det er ikke vi skal er mottakere. Vi skal derimot innfri forpliktelsene i konvensjonene. DA er de plutselig ikke så grunnleggende viktig. DA forlater vi glatt våre grulleggende verdier. DA snur vi oss heller bort i forrakt overfor de som trenger våre verdiger, våre konvensjoner, vår beskyttelse. Blæ! Jeg spyr.

Legg til kommentar