Innvandrere, antirasisme

Oslo kommune støtter helsesenter for papirløse migranter

Oslo kommune støtter helsesenter for papirløse migranter

Sier ja til deres søknad om støtte på kr. 400.000.

Papirløse migranter er personer som befinner seg i Norge uten oppholdstillatelse og benevnes iblant som irregulære migranter eller illegale innvandrere. Papirløse migranter omfatter de mennesker som har fått avslag på tidligere asylsøknad men som forsetter å bli i Norge og de mennesker som befinner seg utenfor asylprosessen, dvs. de personer som ikke har søkt asyl eller aldri har vært registrert av norske myndigheter. Statistisk Sentralbyrå har estimert at det bor 18 000 papirløse i landet i dag.

Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo og Oslo Røde Kors driver et helsesenter for papirløse migranter på hemmelig adresse i Oslo. De tilbyr vanlig helsehjelp der en kan møte sykepleier, lege, psykolog og fysioterapeut etc. for konsultasjon. All helsehjelp er gratis, og rundt 900 personer får helsehjelp i løpet av året. Bymisjonens Sturla Stålsett har sagt dette om grunntankene bak senteret: «– Det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig: En ting er asylpolitikk, en annen ting er de helt grunnleggende rettighetene til helse for et menneske som trenger det.»

Staten nekter å bidra til å finansiere senterets aktivitet, og Fr.P.-leder og finansminister Siv Jensen har uttalt: «–Vi skjønner de humanitære og menneskelige vurderingene som ligger til grunn for slik hjelp. Men de har faktisk ikke lov til å bo her, og organisasjonene bidrar til å forlenge deres illegale opphold. Vi vil innføre forbud mot å gi helserelatert bistand til illegale innvandrere. Vi vil lovpålegge dem meldeplikt hvis de kommer i kontakt med illegale innvandrere. Kirkens Bymisjon og andre undergraver Stortingets vedtatte politikk og det vil vi ha slutt på,» sier Frp-leder Siv Jensen.

Men det rødgrønne flertallet i Oslo gjør en forskjell. Kirkens Bymisjon har har søkt om kr. 400.000 til Helsesenter for papirløse migranter for 2018, og byrådet anbefaler at bystyret bevilger beløpet.

Dette er bra!

Kommentarer   

+3 #1 Geir Hausken 06-10-2017 07:05
Det må vere Frp sitt sanne ansikt som kommer fram i det lederen deres sier.
+1 #2 Kjellaug Myhre 06-10-2017 07:28
Også jeg, og forhåpentligvis et stort flertall av nordmennene, heier på byrådet i Oslo, som anbefaler å innvilge søknaden om 400.000 til drift av Helsesenter for papirløse migranter. Basert på medmenneskeligh et og viten om alle menneskers rett til nødvendig medisinsk behandling gjør Kirkens Bymisjon og Røde Kors en flott innsats. De viser i praksis den etikk, moral og empati regjeringen er totalt blottet for. Regjeringen har tydeligvis ett eneste siktemål: Returner, returner, returner. Wooops! Ble en av de afghanerne vi nettopp returnerte torturert til døde? Neida, det kan ikke stemme. Landinfo, UDI og UNE forsikrer jo at Kabul er en trygg by. At alle tre gang på gang viser manglende skjønn og har langt mindre kunnskap enn de skryter på seg, er regjeringen døv og blind for. TV-debatten i går kveld, med deltagelse av både Justis og Aps stortingsgruppe , var både sjokkerende og patetisk. Hurra for en programleder som ikke gir seg i sine forsøk på å få politikerne til å svare på det han spør om! At de fortsetter med våset sitt, er en annen sak... I DENNE SITUASJONEN ER DET FANTASTISK AT KIRKENS BYMISJON OG RØDE KORS TAR ANSVAR OG GIR DE ALLER MEST UTSATTE AV MENNESKER PÅ FLUKT ELEMENTÆR BISTAND! OG JEG ER HELT SIKKER PÅ AT IKKE EN ENESTE AV DERE SOM ARBEIDER PÅ SENTERET, ADLYDER SIV JENSENS KRAV. DERE ER MEDMENNESKER, IKKE ANGIVERE!
+1 #3 Lin Karlsen 06-10-2017 08:10
Heier også på byrådet i dette tilfellet. det er så trist og egentlig litt skremmende at man i det hele tatt tenker tanken på at folk skal straffes for å oppsøke lege. Det at Jensen sier at det "undergraver" stortingets politikk å gi mennesker hjelp får iallefall mine nakkehår til å reise seg. Hun sier egentlig at hun forventer lydighet, og at folk ikke bør følge samvittigheten sin.Hun vil faktisk gjøre det ulovlig å gi "helserelatert bistand." Dette vitner om et menneskesyn som ikke er bra. Og så må man huske at hvordan myndigheter behandler flyktninger gir en god pekepinn på hvordan de ville behandlet resten av oss hvis de hadde fått sjansen til det.
+1 #4 Karin Beate Theodorsen 06-10-2017 08:49
Her må og bør også LO på banen. Kongressen 2013 vedtok støtte til papirløse, men ikke fulgt opp. Kritikk på Kongressen 2017
+1 #5 Inger Bjørnsvik Larsen 06-10-2017 10:09
Det handler vel om en lite dose menneskelighet her... Noe Siv overhode ikke viser tendenser til..
+1 #6 Jan Schjetne 06-10-2017 10:11
Så STYGT av Siv Jensen å være mot dette! Det er jo helt sjukt at hun mener at man ikke skal få LOV til å gi legehjelp til papirløse. En god del av dem har faktisk ikke noe sted å dra "hjem" til, og sitter fast i en slags bedriten limbo her i Norge.
+1 #7 Kristin Brandal 06-10-2017 11:40
Vårt helsevesen er bygd på nestekjæleik med utgangspunkt i ligninga om Den barmhjertige samaritan (Bibelen) og starta i kristne menigheter. Der hjelpte dei alle som vart sjuke - uansett rang/bakgrunn. Det er fortsatt ideologien i helseutdanninga ne. Vi må pleie/hjelpe/be handle mordarar, forbrytarar m.m. - også illegale innvandrarar som blir sjuke.
+1 #8 Rune Haaland 06-10-2017 16:14
Flott at byen med det store hjertet setter menneskeverd og humanitære idealer høyt og bidrar til å hjelpe mennesker i nød/sykdom selv om de ikke har lovlig opphold.
#9 Roy Holtet 06-10-2017 20:35
Denne virksomheten kan vel sidestilles med kirkeasyl. Jeg har en viss forståelse for politikken om at slikt ikke kan gis offentlig økonomisk støtte. Dersom myndighetene imidlertid skulle begynne å arrestere folk uten lovlig opphold i situasjoner der de ivaretas av ideelle organisasjoner/ kirker, har man tråkket over grensen. Jeg vet ikke om dette er tilfelle pr i dag.
+1 #10 Solveig Helgesen 07-10-2017 03:56
Jeg blir kvalm av Siv Jensen som vil gi forbud mot å gi illegale innvandrere helsehjelp. Bryter mot alle prinsipper. Ros til Kirkens bymisjon , Røde Kors og Oslo Byråd. Og også de leger rundt i landet som bryter forbudet.
#11 Erling Weiseth 08-10-2017 07:14
Det er sørgelig å måtte se at flyktninger og asylsøkere i følge regjeringen ikke skal ha rett til en god helse. Heldigvis, har vi ett byråd som forstår - og som viser handlekraft!
Spørsmålet nå, er bare hva politiet kommer til å gjøre når de finner ut hvor dette senteret befinner seg?
#12 Dag Espen Thygesen 29-10-2017 21:01
Veldig bra, hva slags menneskesyn ligger bak om en vil nekte folk helsetjenester.

You have no rights to post comments