Innvandrere, antirasisme

Afghanistan: Tør noen fortsatt mene at retur er trygt?

Afghanistan: Tør noen fortsatt mene at retur er trygt?

Ifølge afghanske myndigheter ble 40 personer drept da seks væpnede menn gikk til aksjon mot Intercontinental-hotellet i Kabul lørdag. De jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene. Taliban har tatt på seg skylden for angrepet, som startet i 21-tiden lørdag kveld. Først 17 timer senere fikk afghansk politi, med støtte fra norske styrker, kontroll på stedet.

Minst to mennesker ble drept i tillegg til to av gjerningsmennene i angrepet mot et Redd Barna-kontor i Jalalabad i Afghanistan onsdag morgen. Angrepet startet med at en selvmordsbomber sprengte en bilbombe ved inngangen til hjelpeorganisasjonens kontorer, før en gruppe væpnede menn tok seg inn på området..Afghanistan er så farlig at både Røde Kors og FN er blitt tvunget til å trappe ned hjelpen det siste året.

På Utenriksdepartementets nettsider gis følgende reiseråd: «Utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Afghanistan som ikke er strengt nødvendig.»

Men den norske regjering, ved statsråd Sylvi Listhaug, mener fortsatt det er trygt å sende tilbake afghanske flyktninger til landet. Aps uklare holdning imponerer meg heller ikke, som når Støre sa: «- Å stanse returer av alle til Afghanistan vil sende et galt signal og være i strid med en praksis vi har hatt, sier Støre, som sier det er viktig å verne om grunnprinsippet om at det er personer med beskyttelsesbehov for har rett til asyl.» Kan noen med minste grad av troverdighet fortsatt hevde at retur av flyktninger er trygt?

Kommentarer   

+1 #1 Kjellaug Myhre 27-01-2018 20:30
Dette blir verre og verre. Det ser ut som Afghanistan nå er helt ute av kontroll. Det vi som følger utviklingen tett har fryktet i lang tid, er nå virkelighet. En forferdelig virkelig, som Nato og dermed Norge har et tungt ansvar for, og som det afghanske folk - særlig sivilbefolkning en - må betale den blodige prisen for. Jeg er likevel usikker på om alle de autoriteter og "eksperter" som har funnet landet trygt nok å sende barn uten omsorgspersoner der, tilbake til helvete, har skamvett nok til å snu.
#2 Espen R. Collett 31-01-2018 12:03
Det har lenge vært kjent, for alle som er interessert i å følge litt med, at Afghanistan er det farligste landet i verden for alle som oppholder seg der. Derfor MÅ alle afghanere som oppholder seg i Norge få oppholdstillate lse i Norge intil det en gang (om noen gang) blir trygt å oppholde seg der og ha anledning til å få jobber som er trygge. Det er en forbrytelse å returnere mennesker til Afghanistan. For menn under 50 år er det som regel bare to valg: enten å gå inn i regjerngsstyrke ne eller å arbeide for de som hersker over opiumproduksjon en. I begge tilfeller meget voldelige og farlige former for «arbeide». Jeg har snakket med flere unge menn fra Afghanistan og de fortalte omtrent det samme. De var deprimerte og redde fordi de var « papirløse».

You have no rights to post comments