Innvandrere, antirasisme

En jævla sosialist

En jævla sosialist

I bystyret i går behandlet vi et Ap-forslag om lokal handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger, og jeg innledet innlegget mitt slik:

"Dette er et innlegg fra en «jævla sosialist», og jeg vet sannelig ikke om ordføreren mener dette hører til akseptabel språkbruk fra bystyrets talerstol.

«Det er bare å brette opp ermene, dundre ut og knuse disse jævla sosialistene.»  

Slik snakket Siv Jensen til FrPs landsmøte fra talerstolen. Og når en partileder og statsråd omtaler sine politikerkolleger slik, hvilke signaler gir det til menigfolk i gata? Hvilken veiledning gir det til hva som er akseptabelt språkbruk i det offentlige ordskifte?

Statsminister Erna Solberg sier ofte om sine statsråder: «det er ikke slik jeg ville ordlagt meg.» I stedet burde hun kanskje tatt et kurs med regjeringskollegaene for å sette noe grenser for akseptabel oppførsel, sa jeg blant annet.

(Og så fortsatte jeg å snakke om bl.a. Marian Hussein og Lan Marie Berg. Les nedenfor)

De siste ukene har norsk-somalieren Marian Hussein møtt på Stortinget for SV. Dagbladet skrev nyhetsoppslag under overskriften: «Marian er første på Stortinget med hijab.» Det tok ikke lang tid fra Dagbladet delte nyheten på Facebook til kommentarfeltet tok fyr med rasistisk hets, hatefulle kommentarer, nedsettende karakteristikker og direkte drapstrusler. Dagbladet brukte mye tid på å moderere kommentarfeltet, men etter hvert ble innholdet så ille at redaksjonen til slutt valgte å fjerne hele nyhetsoppslaget fra Facebook.

Dagbladet har også tidligere måttet slette en Facebook-post, nyheten om at MDG-paret Lan Marie Berg og Eivind Trædal skulle bli foreldre:

«Herregud, formerer hun seg og? Stakkars Norge.»

«Endelig blir denne autisten borte fra politikken en stund»

«Her må barnevernet gripe inn tidlig. Helst allerede ved fødsel, eller så kan det få fryktelige konsekvenser.»

«Håper den motbydelige kjerringa føder et barn som ikke kan sykle.»

Dette bare som noen av de «snille» eksempler Dagbladet-leserne la igjen på Facebook.

Marian og Lan har en ting felles: De er unge kvinner med minoritetsbakgrunn.

Vårt demokrati er for alle, og Marian iført hijab på Stortingets talerstol er et sterkt symbol på nettopp det.

Den type hat og hets Marian, Lan med flere utsettes for er en klar trussel mot demokratiet fordi den har en klar hensikt: Presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Noen mener det ikke er en av oss.

En plan mot hatefulle ytringer og holdninger må starte med oss selv. Hvordan vi som politikere snakker om hverandre og folk i vår by. Vi må både gjennom ord og handling være inkluderende. Lytte til dem som representerer noe annerledes enn oss selv, enten det er synspunkter, kultur eller levemåte.

Når Siv Jensen begynner å lytte på «disse jævla sosialistene», og endrer språkbruk, gir vi samtidig våre barn viktige signaler om mobbing, etikk, moral og alminnelig folkeskikk.

Kommentarer   

0 #1 Frøydis Walstad 20-06-2019 15:04
Helt enig. Det er utrolig hvor taus Erna har vært når hennes Frp ministere og likesinnede har vrengt spyet utover eter og presse. Hun burde tatt sine i skole sier du, hun trenger vel et kurs selv hvordan opptre i forhold til denne utagerende hetsenEr hun et godt forbilde? Det holder ikke å snakke med ungdommer om dette når hun selv ikke slår kontant ned på ministrene grove hets. Dessuten synes jeg avisene bør skjerpe seg. Overskriftene er spekulative, folk leser kun dem og hatet florerer. Avisene får masse klikk og penger i kassa. Dobbeltmoral. Skjerping både VG, db, Aftenposten oa.
0 #2 Inger Johanne Storlien 21-06-2019 07:11
Ja, vi kan godt ansvarliggjøre avisene litt. Hadde det ikke vært mange som likte slike utbrudd som den Jensen kom med, ville hun ikke kommet med det. Det var for å treffe en del av velgerskaren hjemme, og de er preget av fordummende overskrifter og ingresser.
Selv i tråder på Facebook med antatt seriøse og tenkende deltakere, kan man oppdage at det ikke leses lenger enn til overskriften. Vi er alle i ferd med å fordummes. Og i dette ligger et grunnlag forstygg språkbruk og hets,
0 #3 John Atle Vestvik 23-06-2019 00:34
Jeg ser ikke helt at statsminister Erna Solberg som kapabel til å rdde opp i en omtaleform med bruk av hatefulle kommentarer og nedsettende karakteristikke r all den tid hun er en del av problemet selv. På tross av å ha utropt sin egen regjering, forrige periode, til en med ekstra stor motstand mot mobbing og trakassering, så klarte hun f.eks. likevel selv å omtsale Sosionomers faglige, vitenskapsbaser te arbeid som sosionomering.
Nei jeg villle heller utfordret henne til å foklare hva hun mener er fordelene med den kunnskapsforakt , eller Solbergisering, som jeg i statsministeren s egen retoriske ånd nå pleier å kalle det. Og knytter spørsmålet opp til hennes tro på at en økonomiske modell, med kjent resultat gjennom mange forsøk, skal kunne frå motsatt resultat enn det den ellers alltid har fått.
Den rare responsen jeg får fra statsministeren s trofaste er at de ikke ser Statsministeren s "sosionomiserin g" som trakasserende. Trakassering begynner, slik jeg ar forstått reaksjonene, først når det svares med samme mynt.
Ellers så ar ingen av hennes følgere vært villig til å svare på hvilket intelligensnivå de tror at personer med repetativ handling i håp om nytt resultat kan få. Hviket jeg tolker som en forståelse av spørsmålets berettigelse.
Som velger er jeg altså lei den velgerforakt som uttrykkes fra høyt politisk nivå. Og har ikke annet enn forakten å gi tilbake.

Legg til kommentar