Innvandrere, antirasisme

En jævla sosialist

En jævla sosialist

I bystyret i går behandlet vi et Ap-forslag om lokal handlingsplan mot hatefulle ytringer og holdninger, og jeg innledet innlegget mitt slik:

"Dette er et innlegg fra en «jævla sosialist», og jeg vet sannelig ikke om ordføreren mener dette hører til akseptabel språkbruk fra bystyrets talerstol.

«Det er bare å brette opp ermene, dundre ut og knuse disse jævla sosialistene.»  

Slik snakket Siv Jensen til FrPs landsmøte fra talerstolen. Og når en partileder og statsråd omtaler sine politikerkolleger slik, hvilke signaler gir det til menigfolk i gata? Hvilken veiledning gir det til hva som er akseptabelt språkbruk i det offentlige ordskifte?

Statsminister Erna Solberg sier ofte om sine statsråder: «det er ikke slik jeg ville ordlagt meg.» I stedet burde hun kanskje tatt et kurs med regjeringskollegaene for å sette noe grenser for akseptabel oppførsel, sa jeg blant annet.

(Og så fortsatte jeg å snakke om bl.a. Marian Hussein og Lan Marie Berg. Les nedenfor)

De siste ukene har norsk-somalieren Marian Hussein møtt på Stortinget for SV. Dagbladet skrev nyhetsoppslag under overskriften: «Marian er første på Stortinget med hijab.» Det tok ikke lang tid fra Dagbladet delte nyheten på Facebook til kommentarfeltet tok fyr med rasistisk hets, hatefulle kommentarer, nedsettende karakteristikker og direkte drapstrusler. Dagbladet brukte mye tid på å moderere kommentarfeltet, men etter hvert ble innholdet så ille at redaksjonen til slutt valgte å fjerne hele nyhetsoppslaget fra Facebook.

Dagbladet har også tidligere måttet slette en Facebook-post, nyheten om at MDG-paret Lan Marie Berg og Eivind Trædal skulle bli foreldre:

«Herregud, formerer hun seg og? Stakkars Norge.»

«Endelig blir denne autisten borte fra politikken en stund»

«Her må barnevernet gripe inn tidlig. Helst allerede ved fødsel, eller så kan det få fryktelige konsekvenser.»

«Håper den motbydelige kjerringa føder et barn som ikke kan sykle.»

Dette bare som noen av de «snille» eksempler Dagbladet-leserne la igjen på Facebook.

Marian og Lan har en ting felles: De er unge kvinner med minoritetsbakgrunn.

Vårt demokrati er for alle, og Marian iført hijab på Stortingets talerstol er et sterkt symbol på nettopp det.

Den type hat og hets Marian, Lan med flere utsettes for er en klar trussel mot demokratiet fordi den har en klar hensikt: Presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Noen mener det ikke er en av oss.

En plan mot hatefulle ytringer og holdninger må starte med oss selv. Hvordan vi som politikere snakker om hverandre og folk i vår by. Vi må både gjennom ord og handling være inkluderende. Lytte til dem som representerer noe annerledes enn oss selv, enten det er synspunkter, kultur eller levemåte.

Når Siv Jensen begynner å lytte på «disse jævla sosialistene», og endrer språkbruk, gir vi samtidig våre barn viktige signaler om mobbing, etikk, moral og alminnelig folkeskikk.