Innvandrere, antirasisme

Monica Csango: Kan vi slippe å bli kalt «jødesvin» på statskanalen?

Monica Csango: Kan vi slippe å bli kalt «jødesvin» på statskanalen?

Det er 1.500 jøder i Norge, og som en av dem - Monica Csango - skriver i et åpent brev til NRKs toppsjef Thor Gjermund Eriksen: NRKs satireprogram Satiriks formidler jødehat og antisemittisme.

"Det er noe som plager meg i ferien, og det har du ansvaret for. Fordi antisemittismen tar ikke ferie. Finnes dessverre ikke høyt nok solfilter for å beskytte seg mot dette hatet. La meg forklare: Jeg ble igår gjort oppmerksom på at produksjonsselskapet «Norske grønnsakers» såkalte satire. Det spilles scrabble hvor en eldre rabbiner og en yngre mann møtes i et slag scrabble. Den unge bruker lang tid på å legge ut ordet og vi får se hva den yngre har fått utdelt. Han har lagt opp ordet «JØDESVIN». I tillegg til dette legger produksjonselskapet ut saken og oppfordrer til å tagge en jøde (senere fjernet)."

Og hun fortsetter:

"Jeg tror jeg må informere deg litt om hvordan det er å være jøde i Norge i disse dager. Jeg er overhodet ikke en av dem som lider, men de som gjør det holder munn. De tør ikke å ytre seg i offentligheten. Jeg skylder dem å fortelle hvordan de har det. Fordi:

Har du hørt om de som måtte ta barnet sitt ut av skolen og flytte til et annet land fordi barnet ble så trakassert på grunn av sin jødiske bakgrunn? De så ikke noen annen løsning enn å flytte hele familien til et annet land i Europa.

Har du hørt om de norske jødiske barna som ligger oppe om natten fordi de har mareritt om at noen skal komme å skyte dem i hodet? Ikke det?

Har du hørt om de norske jødiske barna som får tent fyrstikker foran seg i skolegården med følgende kommentar: «Sånn luktet det i gasskamrene! Synd de ikke tok familien din og."

Les hel Monica Csango sin tekst nedenfor.

 

Hei Thor Gjermund Eriksen Har du tatt deg ferie fra NRK? Jeg hadde egentlig også gjort det. Tatt meg ferie. Men det er noe som plager meg i ferien, og det har du ansvaret for. Fordi antisemittismen tar ikke ferie. Finnes dessverre ikke høyt nok solfilter for å beskytte seg mot dette hatet. La meg forklare:

Jeg ble igår gjort oppmerksom på at produksjonsselskapet «Norske grønnsakers» såkalte satire. Det spilles scrabble hvor en eldre rabbiner og en yngre mann møtes i et slag scrabble. Den unge bruker lang tid på å legge ut ordet og vi får se hva den yngre har fått utdelt. Han har lagt opp ordet «JØDESVIN». I tillegg til dette legger produksjonselskapet ut saken og oppfordrer til å tagge en jøde (senere fjernet)

Jeg tror jeg må informere deg litt om hvordan det er å være jøde i Norge i disse dager. Jeg har de siste seks årene reist jevnlig rundt for å holde foredrag om antisemittisme i Norge. Også på skoler. Vet du hva som er de mest brukte skjellsordet i norske skolegårder? Det er «JØDE» «HOMO» og «HORE». Vet du hvem som ser på Satiriks- jo det er kidsa, det. 61 000 visninger har denne "skjetsjen" til nå. Ytterste høyre applauderer "morsomhetene" Dette er ungene jeg bruker tid på hvert år med for å diskutere hatet og hvordan vi skal bekjempe det. Så her får jeg ingen drahjelp av deg som redaktør for NRK. Fordi det er du som har ansvaret Thor Gjermund Eriksen for at ikke NRK bidrar til å trakassere norske minoriteter?

Jeg er overhodet ikke en av dem som lider, men de som gjør det holder munn. De tør ikke å ytre seg i offentligheten. Jeg skylder dem å fortelle hvordan de har det. Fordi: Har du hørt om de som måtte ta barnet sitt ut av skolen og flytte til et annet land fordi barnet ble så trakassert på grunn av sin jødiske bakgrunn? De så ikke noen annen løsning enn å flytte hele familien til et annet land i Europa. Har du hørt om de norske jødiske barna som ligger oppe om natten fordi de har mareritt om at noen skal komme å skyte dem i hodet? Ikke det? Har du hørt om de norske jødiske barna som får tent fyrstikker foran seg i skolegården med følgende kommentar: «Sånn luktet det i gasskamrene! Synd de ikke tok familien din og."

Jeg kan fortsette. Jeg har verre historier. Du kan bare kontakte meg så tar vi et møte etter ferien. Fordi også i resten av Europa kan jeg fortelle om historier som forteller at jødehatet lever i beste velgående. Jøder blir drept Thor Gjermund. I Europa. I våre dager. Hør bare: Frankrike, mars sist år 84 år gamle Mireille Knoll overlevde Holocaust, men ble drept hjemme hos seg selv. Hvorfor? Hun var jødisk. I 2014 og 2015 var det terrorangrep mot danske og franske jøder. Folk ble myrdet. Massakrert. Hvorfor? Fordi de var jøder. Men du Thor Gjermund, jeg begynner dessverre også å bli urolig selv. Jeg har skrevet om dette utallige ganger. Jeg kjenner norske jøder som har blitt spyttet etter på gaten. Stumpet sigaretter på.

Og sist desember nå skal du få en historie fra meg og min hverdag: Noen uker før jul har jeg en tradisjon jeg liker å overholde- jeg tenner lys i en Chanukka-stake for å markere den årlige lysfesten. Men iår trakk jeg for gardinene mine først. I tilfelle noen skulle se lysene . Vel har du våknet nå Thor Gjermund, eller griller du videre på hytta di, eller hvor du nå har sommerferie? Kanskje en vingård i Toscana hva vet jeg? Jeg vil gjerne du skal ha ferie, men jeg synes du bør svare nå. Ta ansvar. Si kanskje at "vi gjorde en feil" det skulle ikke sluppet igjennom. Kalt det ved sitt rette navn, nemlig antisemittisme.

Vi er 1500 jøder i Norge.( Ett tusen femhundre) Altså ikke mange. Flere av disse skjuler idag sin jødiske herkomst, visste du det? Kan vi ikke bare få være i fred? Kan vi slippe å bli kalt «jødesvin» på statskanalen? Vi har nok annet å holde på med. På bildet her i denne posten ser du forresten min far Peter. Cirka 6 år. Farløs. Han mistet faren sin i Holocaust. Moren hans ble sendt på dødsmarsjen til Auschwitz og onkelen hans ble skutt med et nakkeskudd i Donau. Far kom til Norge for 50 år siden med en klar visjon om at vi ikke hetser minoriteter.

Fordi det kan vi vel ikke være bekjent av Thor Gjermund Eriksen? Jeg hører fra deg.

Hilsen Monica Csango

Til dere som leser dette. Del det gjerne. Takk.

Og hvis du Thor Gjermund Eriksen vil lese nytt og oppdatert om antisemittisme :værsågod.