Innvandrere, antirasisme

Johanne

Johanne

"Johanne Zhangjia: Jeg ser på den velkledte mannen i alle avisene. Hver dag, nye bilder. Av terroristen i dress. Som var rettssalen en catwalk for hans ideologi.

Men det jeg ikke ser, er bildene av Johanne Zhangjia (17). Hun som ble drept. Jeg ser at hun kalles Johanne. Men det jeg ikke ser, er at hun konsekvent navngis som Johanne Zhangjia - som hennes hele, fulle selv. Født i Kina. Helt norsk, med et helt norsk navn.

Jeg ser at hun kalles "stesøster". Men det jeg ikke ser, er at hun anerkjennes som adoptivsøster. Eller bare søster. Hun vokste jo opp med terroristen. Johanne Zhangjia ble ikke drept fordi foreldrene ble skilt. Hun ble drept fordi hun var født i Kina og ikke hadde hvit hud."

Les hele Dag Herbjørnsruds tekst nedenfor.

 

Dag Herbjørnsrud:

Johanne Zhangjia: Jeg ser på den velkledte mannen i alle avisene. Hver dag, nye bilder. Av terroristen i dress. Som var rettssalen en catwalk for hans ideologi.

Men det jeg ikke ser, er bildene av Johanne Zhangjia (17). Hun som ble drept. Jeg ser at hun kalles Johanne. Men det jeg ikke ser, er at hun konsekvent navngis som Johanne Zhangjia - som hennes hele, fulle selv. Født i Kina. Helt norsk, med et helt norsk navn.

Jeg ser at hun kalles "stesøster". Men det jeg ikke ser, er at hun anerkjennes som adoptivsøster. Eller bare søster. Hun vokste jo opp med terroristen. Johanne Zhangjia ble ikke drept fordi foreldrene ble skilt. Hun ble drept fordi hun var født i Kina og ikke hadde hvit hud.

Jeg ser at mediene gjengir terroristen uttaler om den "nordiske rase" osv. Og om hvordan han - også han, som det ennå er 22/7 hele tiden, 24/7 - drepte for å redde de "hvite barna".

Men det jeg ikke ser, er ordene til Johanne Zhangjia selv. Disse finnes nemlig også, som avslørt i en nyhetsartikkel av Farid Ighoubah. Der står det at hun 28. juni sendte denne direktemeldingen:

"Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker."

1. juli, fem uker før hun ble skutt og drept, og ett år etter at PST ble tipset om terroristen, skrev hun: "Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg."

Jeg føler meg heller ikke trygg når jeg ser at ingen norske medier har sitert denne nyhetsartikkelen.

Johanne Zhangjia skrev så: "Han hører på en tale om hvor skitne og ekle kinesere er som rase. Kan du forstå hva jeg gjennomgår? Dette er galskap."

Jeg må si meg enig, Johanne Zhangjia. Dette er galskap. Her er så underlig - som om vi ennå er havnet på feil klode.

Takk til Johanna Engen for bilde.

Kommentarer   

-1 #1 Inga Rystad 14-05-2020 07:06
NRK skrev noe sånt som «Manshaus hadde også gjentatte ganger kommet med rasistiske kommentarer ovenfor Johanne» og kan ikke tro at ingen tok tak i dette. Tenk å la en tenåringsjente bo sammen med en som tenker og sier slike ting, det er helt forferdelig.
0 #2 Veronica Amalie Rusdal 14-05-2020 07:12
Bare trist at samfunnet ikke reagerte før det ble for sent. Vi er ikke raske nok til å melde i fra når personer forandrer meninger og holdninger som er skremmende sett i forhold til det som er normalt i det norske samfunnet.
-1 #3 Mathis Marien 14-05-2020 07:28
Det er veldig trist at hun levde slik den siste tiden med en terrorist.
Ja, jeg har reagert på at NRK gir terrorphilip altfor mye taletid på dagsrevyen..

Legg til kommentar