Internasjonal politikk

God retning på Thorvald Stoltenbergs Norden-forslag

God retning på Thorvald Stoltenbergs  Norden-forslagThorvald Stoltenberg fikk i juni 2008 i oppdrag av de nordiske utenriksministrene å utarbeide en uavhengig rapport om hvordan et nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål kan utvikles de neste 10-15 årene. I går overleverte han sin rapport med 13 forslag om nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetsspolitikken. Et av forslagene er en nordisk solidaritetserklæring som på en forpliktende måte avgjør reaksjon på ytre angrep eller press mot et nordisk land.

Dette er spennende tanker, og peker mot en nyorientering av norsk sikkerhetspolitikk.

Les selve rapporten


Dette er Thorvald Stoltenbergs 13 forslag:

1. Innsatsenhet for militær og sivil stabilisering. Skal kunne settes inn i stater preget av indre uro eller andre situasjoner som gjør internasjonal tilstedeværelse ønskelig.

2. Nordisk samarbeid om luftovervåking over Island. Etter at de amerikanske styrkene i 2006 trakk seg ut av Keflavik-basen etter 55 års nærvær har det oppstått et islandsk i nordisk behov for overvåking.

3. Et nordisk havovervåkingssystem. Skal i utgangspunktet være sivilt og rettet mot overvåking av havmiljø, forurensing og trafikk.

4. En maritim innsatsenhet. Tenkt opprettet etter felles havovervåking, og bestå av landenes kystvakter og redningssystemer.

5. Et satellittsystem for overvåking og kommunikasjon innen 2020.

6. Nordisk samarbeid om arktiske spørsmål, for eksempel klima.

7. Et kompetansenettverk mot digitale angrep. Estland ble utsatt for angrep i 2007, digitale våpen ble også brukt i krigen i Georgia 2008.

8. En katastrofeenhet.
 
9. En etterforskingsenhet for krigsforbrytelser.

10. Samarbeid om utenrikstjenesten.

11. Militært samarbeid om transport, sanitet, utdanning, materiell og øvingsfelt.

12. Opprette en enhet som kan gjennomføre oppklarings-, rekognoserings-og sikkerhetsoppdrag i kystsonen.

13. En nordisk solidaritetserklæring som på en forpliktende måte avgjør reaksjon på ytre angrep eller press mot et nordisk land.

Kommentarer   

#1 BK 11-02-2009 10:48
Etter at Norge valgte amerikanske kampfly, virker denne utredningen nærmest latterlig, mener jeg.
#2 Alejandra H. Covarrubias 11-02-2009 14:44
Nordisk samarbeid til hva?
Dette vil kun bare ruste amerikanerne enda mer i området. Norden aldri vil ha noe uavhengig agenda enn hva NATO gir dem som retningslinjer. Og hvem leder NATO's agenda??? jo... United States of Amerika, midt i den verste periode av den militære globalisering som ble til en solid samarbeid verden over den 11. september 2001 og godt ledet av Carlyle group!!!!!
Carlyle group?
ER ikke denne gruppen av mafiabosser den som kontrollerer krigsaksjene og den som har framprovosert den internasjonale øko-krim-krisen globalisert?
Er ikke denne gruppen av mafiabosser den som framprovoserer at ikke lenger bedrifter går konkurs men nasjoner nå???
(Argentina, Island)
Opps!

Dette er kun noe verre en hva den kalde krigen hadde med seg. I hvert fall da det var NATO klarere i deres motivasjoner. Det skjer her nå, akkurat det som har skjedd i alle latinamerikansk e land etter at diktaturene forsvant. Det som var helt umulig å gjennomføre under militærstyring brakte "demokratiene" med seg. Jeg bare ser NATO som det store ulven mot planeten. Det er ingen vei tilbake til NATO og dermed ikke heller til norden. Den siste antidemokratisk militar allianse gjør hva som helst for å holde seg i livet på tross av alle dødssykdommene. Død NATO og ta med deg til graven din dødssyk militar-, og sivil mafia.
Hvem sa at vi trenger NATO med deres mafia?
Hvem sa at vi trenger å styrke den amerikanske terrorisme?

Stoltenbergs retorikk, den dobbelt standard fra Stoltenberg dinastiet kan alltid svare med noe korrekthet for så å snu det opp ned som det måtte passe senere...
;(

You have no rights to post comments