Internasjonal politikk

Flertallet i Oslo bystyre: Ingen avtaler med selskaper som bryter med folkeretten

Oslo bystyre: Ingen avtaler med selskaper som bryter med folkerettenVeolia står for en folkerettsstridig utbygging av det nye bybanenettet, Jerusalem Light Rail, som binder de ulovlige israelske bosettingene i det okkuperte Øst-Jerusalem sammen med det egentlige Israel. Utbyggingen bidrar til å befeste annekteringen av palestinsk jord. FN-resolusjon 465 forbyr Israel å bygge nye strukturer på okkupert mark, samtidig som Den fjerde Geneve-konvensjonen slår fast at det er et brudd på folkeretten når en okkupantmakt flytter sine egne innbyggere inn på okkupert område.

På bakgrunn av et initiativ fra Rødt fremmet Arbeiderpartiet, SV og Venstre i bystyrets finanskomite i kveld et forslag om at "Oslo kommune ikke skal inngå økonomiske avtaler med selskaper som driver virksomhet som er straffbare etter folkeretten".  Dette forslaget vil ha flertall i bystyret når det kommer til behandling i bystyrets kommende møte onsdag 4. mars.

Les finanskomiteens innstilling under.



Sak 15    Privat forslag fra Erling Folkvord (R) av 27.11.2008 – Oslo kommune skal ikke handle med firmaer som tar oppdrag for okkupasjonsmakter


MERKNADER:

Komiteens flertall, medlemmene fra H, F og V viser til at formålet med anskaffelsesprosessene er å sikre at kommunen får dekket sine behov for tjenester og varer på en kvalitetsmessig god, kostnadseffektiv og ressursvennlig måte. Dette skal skje ved å basere anskaffelsene på forretningsmessighet, konkurranse og likebehandling. Sosiale og miljømessige konsekvenser ved anskaffelsen skal vektlegges. Det skal så langt det er mulig stilles konkrete krav til produktet/tjenesten.


Komiteens mindretall, medlemmene fra H og F mener på prinsipielt grunnlag at norske kommuner ikke bør føre egen utenrikspolitikk. Norge har en utenrikspolitikk, den formes og utøves av nasjonale myndigheter. Dersom det fra statlig hold blir besluttet boikott eller tatt ut andre folkerettslige sanksjoner mot enkeltland, vil det være naturlig at Oslo kommune slutter opp om de tiltak regjeringen foreslår. Disse medlemmer antar også at det vil bli oppfattet som usakelig og diskriminerende automatisk å utelukke leverandører som foreslått i denne saken.


Komiteens flertall, medlemmene fra A, SV og V, er opptatt av at Oslo kommune skal ha et bevisst og aktivt forhold til hvem vi handler med. Som en stor offentlig aktør har ikke Oslo kommune bare et ansvar men også en reell mulighet til å bli en positiv kraft i arbeidet for å sikre grunnleggende menneskerettigheter og et bedre miljø.

Disse medlemmer er opptatt av at Oslo kommune så langt det er praktisk og juridisk mulig ikke kjøper varer og tjenester fra produsenter og leverandører som bryter grunnleggende menneskerettigheter eller som driver virksomhet i strid med målsettingene om en bærekraftig utvikling. Oslo kommune bør isteden benytte vare- og tjenesteleverandører som driver sin virksomhet i overensstemmelse med grunnleggende miljø- og menneskerettighetshensyn. Disse medlemmer er således opptatt av at kommunens anskaffelsesreglementer skal synliggjøre krav knyttet til livssykluskostnader og miljøhensyn samt krav som omhandler etisk handel og menneskerettigheter.


FORSLAG:

Trond Jensrud, på vegne av A, og Ivar Johansen, på vegne av SV, og Ane Willumsen på vegne av Venstre fremmet følgende alternative forslag:

1.
Oslo kommune skal ikke inngå økonomiske avtaler med selskaper som driver virksomhet som er straffbare etter folkeretten.

2.
Byrådet bes fremme en sak der kommunes innkjøps- og anbudsbestemmelse gjennomgås med sikte på å innarbeide endringer som følge av punkt 1. Saken skal sees i sammenheng med Stortingets behandling av stortingsmelding nr.10 (2008-09)- Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi.


Ivar Johansen, på vegne av SV, fremmet følgende forslag:

3.
Oslo bystyre ber regjeringen ta initiativ til en endring av gjeldende konkurranselovgivning slik at kommunen kan unngå å inngå økonomiske avtaler med selskaper som på oppdrag fra en okkupasjonsmakt driver økonomisk virksomhet på okkuperte landområder.


Bård Folke Fredriksen på vegne av H fremmet følgende forslag:

Forslaget tas ikke til følge.


Ved avstemningen fikk A, SV og Vs forslag 6 stemmer
SVs forslag fikk 1 stemme
Høyres forslag  fikk 5 stemmer


Les fra Fri Fagbevegelse om Stockholm
Les fra Stavanger
Les fra Troms
Les Veolias nettsider