Internasjonal politikk

Oljefondet: Norge forlenger okkupasjonen av palestinske områder

Oljefondet: Norge forlenger okkupasjonen av palestinske områderOljefondet er massivt involvert i Israels okkupasjonspolitikk. Den Palestina-baserte organisasjonen Who Profits publiserte forleden en mini-rapport som avdekker at 32 Oljefond-selskaper er aktive på okkupert land. Disse selskapene er knyttet blant annet til bygging av separasjonsmuren, bygging av boliger, sysselsetting av bosettere, bygging og drift av israelsk infrastruktur, overvåkning av palestinere og riving av palestinske hjem. 

- Det å investere i infrastruktur og bosetninger på okkupert land er meget beklagelig og er i strid med Genevekonvensjonene som forbyr sivile bosettere på okkupert område. Det er med på å gjøre en fredsløsning veldig mye vanskeligere, sier folkerettsekspert Hans Morten Haugen, førsteamanuensis ved Diakonhjemmet Høgskole, og med doktorgrad i jus fra Universitetet i Oslo til NorWatch.

Som internasjonal leder i SV føler jeg meg særs lite bekvem med en slik situasjon, som jo har sin bakgrunn i at Stortingets flertall (inklusive Arbeiderpartiet og Senterpartiet) ikke aksepterer å endre Oljefondets regler slik at Norge ikke skal investere i selskaper som de facto understøtter den folkerettsstridige okkupasjon av palestinske områder. Det må være en prioritert oppgave å legge press på Ap og de øvrige partier på Stortinget for å skape flertall for å endre Oljefondets etiske regler.

Les rapporten
Les fra NorWatch
Les også Barnetog mot døden

Kommentarer   

0 #1 Trine Eklund 16-05-2009 11:02
Det er sjokkerende lesning å se hvordan våre politikere investerer i Israelske selskaper - med våre oljepenger. I pressemelding fra Israel/Palestin a er langt flere firmaer listet opp enn det vi hører om i norsk presse - med inntil store beløp. En ekkel dobbeltmoral fra norske politikere, flaut og fortvilet overfor våre Israelske og Palestinske venner som satser på Norge som støttespiller
0 #2 Siri Lill Thowsen 16-05-2009 11:47
Stortingsmeldin g nr. 20 (2008-2009) Om forvaltningen av Statens pensjonsfond i 2008 skal behandles i begynnelsen av juni.

Jeg har sendt en oppfordring til en AP-rep i Utenrikskomitee n om at det blir tatt hensyn til den dokumentasjonen som er kommet fram i Norwatch rapport og i brevet fra de israelske org- kan føre til at utenrikskomitee n og Stortinget bestemmer at Oljefondets investeringer i firmaene som er listet opp av Norwatch og de israelske organisasjonene kan trekkes tilbake.

Legg til kommentar