Internasjonal politikk

Madagaskar: Olje for utvikling

Madagaskar: Olje for utviklingAftenposten skriver i dag at Erik Solheim møter seg selv i døra når han på den ene siden snakker ut mot oljsandutvinning i Canada, mens han på andre siden gir støtte til slik utvinning på Madagaskar. Virkeligheten er nok mer nyansert.

• Norge og Erik Solheim støtter ikke oljesandutvinning
• Olje for utvikling jobber knallhardt med miljø og konsekvensanalyser
• Målet med Olje for utvikling er ikke å fremme oljeutvinning. Det er å gjøre land i stand til å få oljeutvinninga til å gagne landets befolkning gjennom åpenhet, forutsigbarhet og god lovgiving. Alternativet er at styringen med olje indirekte gjøres av oljeselskaper med stor lobbykraft.
• Olje for utvikling gjør en viktig jobb for å unngå korrupsjon og at penger fra olje havner i sveitsiske bankkontoer.
• Rasmus Hansson i WWF sier: ”Vi er ikke motstandere av at fattige land får utvinne sin olje på en måte som kommer hele folket til gode, som i Norge. Men det må skje på miljømessig forsvarlig måte. Vi synes Olje for utvikling i seg selv er et vettugt prosjekt, og ønsker heller å påvirke det i riktig retning enn å trekke oss ut.”
• SVs grunnholdning i utviklingspolitikken er at fattige land selv må få makt til å råde over egen utvikling og kamp mot fattigdom. En av de viktigste måtene å gjøre det på er å sikre at staten får så god kontroll som mulig over store naturressurser. OfU er et veldig viktig bidrag til dette.


Ingen norske selskaper  er i dag involvert i oljesandprosjekter på Madagaskar. Ingen selskaper får hjelp fra Norge for å utvinne oljesand. Olje for Utviklingprogrammet (OfU) gir råd til myndigheter i flere land, men ikke penger til utbygging. Olje for Utvikling sin oppgave er å styrke forvaltninga generelt og som en del av det er arbeidet med miljølovverket og konsekvensanalyser  sentralt. Bl.a. Statens forurensingstilsyn (SFT) er tungt inne og gir råd om konsekvenser for miljø. SV og Erik Solheims syn er klinkende klart – tjæresandutvinning er en skadelig og farlig måte å produsere olje på.  Erik Solheim vil også gjøre det klart i samtaler med gassiske myndigheter. 
 
Det er Madagaskar selv som tar beslutning om å utlyse felt og å godkjenne utbygginger. Kontrakt for oljesandfeltet ble for øvrig tildelt før det norske samarbeidet startet. Norske rådgivere har foreslått en grundig miljøkonsekvensanalyse for regionen hvor blant annet oljesandfeltet ligger. Miljøkonsekvensanalysen er tenkt å omfatte områder både offshore og på land nordvest på Madagaskar. En slik helhetlig analyse ville avdekke konsekvenser for lokalbefolkning, miljø og biologisk mangfold, for eksempel ved utbygging av dagbrudd. For å fremme denne miljøanalysen har Norge gjennomført seminarer hvor både gassiske myndigheter, oljeselskaper og frivillige organisasjoner har deltatt. Planleggingen av dette arbeidet ble stanset pga statskuppet i mars, og på det tidspunktet hadde ikke gassiske myndigheter rukket å fatte noen beslutning om slik miljøanalyse.
 
Madagaskars petroleumssektor består av flere oljefelt, og de feltene som antagelig blir utbygd først er mer tradisjonelle oljefelt, da oljesandfelt krever svært høy oljepris. Petroleumssamarbeidet og all stat-til-stat-bistand med Madagaskar er for tiden frosset pga statskuppet i mars. Før samarbeidet eventuelt starter opp igjen, må Norge ha en full gjennomgang av programmet, inklusive oljesandproblematikken.