Internasjonal politikk

Det er typisk norsk å tjene penger på krig

Det er typisk norsk å tjene penger på krigHver dag dør over 1000 mennesker i verden som følge av bruk av håndvåpen. De fleste av dagens voldelige konflikter foregår i utviklingsland. Tilgang på våpen og ammunisjon forlenger og forverrer kriger og konflikter. Kriger og konflikter hindrer utvikling, og fattige mennesker rammes hardest. Mange ser på Norge som en fredsnasjon i verden. Samtidig er det typisk norsk å tjene penger på krig: Norge er en av verdens største våpeneksportører. Changemaker mener det mangler vilje til å ta de nødvendige grepene for å sikre kontroll over norske våpen og ammunisjon. Inntil videre er det ikke typisk norsk å være god.

Changemaker har gående en underskriftskampanje med krav om at det skal bli typisk norsk å være en fredsnasjon!
Jeg har skrevet under. Gjør det du også!

Skriv under
Les brosjyra "Norske våpen - et hinder for utvikling?"

Kommentarer   

#1 Johannes Wilm 17-09-2009 23:05
Helt enig. Men SV har vel nettopp besluttet at det ikke er så viktig med litt drap her og der og ennda mer umenneskelig asyl-politikk, hvis bare man får lov å fortsette i regjeringen litegran til.
rødt hadde jo en liknende plan, der Afghanistan-tok tet skule fortsette, hvis bare en bestemt pensjonsordning fortsatte. Nå kom jo ikke de inn, så da slipper de kanskje å skulle forsvare avgjørelsen sin.

Men dere må vel fortsatt være ansvarlige. Kan man da få lov å spørre hvor mange nye barnehage-plass er får SV for hvert barn som Ap dreper i Afghanistan eller andre steder med de våpen Norge produserer? Er det 2? er det 10? er det 1000? 100.000? Hvor går grensen liksom? Og hvis antallet drepte barn i forhold til nye barnehageplasse r faller, finnes det sa et punkt der derevil se på regjeringsdelta kelsen som forfeilet?
#2 marielle leraand 17-09-2009 23:35
Johannes Wilm har et godt poeng, og jeg tror det framover vil være en god investering for SV å satse på anti-krigsarbei d. Det dreier seg først og fremst om politisk anstendighet. Vi er et parti som ønsker å fremme fred og en anstendig utenrikspolitik k. Den brutale framferden vi som nasjon og som Nato-medlem har på samvittigheten i Afghanistan kan vi jo håpe at velgerne vil glemme. Men vi har en anstendighet og troverdighet å miste i den neste regjeringsperio den dersom ikke vår partiprogramfes tede krigsmotstand får lyde høyt og ofte i mediene. Krigsdeltakelse n er ikke en sak som fortjener "arbeidsro" for en rød-grønn regjering. Til deg Johannes og til Changemaker: bli med og lag en folkeopplysende herlig støy!
#3 Ivar J 18-09-2009 00:47
SV har "besluttet" at vi vil sloss for SVs politikk på alle plan, også i regjering. Og, som du vet SV er det eneste partiet på Stortinget som sloss for en Afghanistan-pol itikk, og jeg skjønner ikke at du skulle mene at vi ikke skulle sloss for dette standpunktet også i en regjering.

Mener du at det ville tjene afghanernes sak om norsk politikk på området ble utformet av den store koalisasjonen Høyre, Fr,P, Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet?

Og så håper jeg Changemaker, Fredslaget, Press og alle øvrige fredsvenner sørger for å skape en bred oponion, slik at SV kan fronte sitt standpunkt i regjering med bakgrunn en bred folkelig mobilisering. For det er DET som reelt sett avgjør denne saken. Ut bred utenomparlament arisk kommer vi ikke langt.
#4 Berit Rusten 18-09-2009 12:07
Dette er en svært viktig kampanje.
Teater Polyfon, der alle aktører er asylsøkere og innvandrere, inviterer til en konsert 11. desember kl 1900-2200 i Hospitalløkkan Kirke i Trondheim. Heftet "Norske våpen - et hinder for utvikling?" burde blitt en del av konsertkonsepte t.Kanskje som en utstilling i parken utenfor? Jeg sender hansken til Changemaker
#5 Mekonnen Germiso 18-09-2009 16:12
Til Johannes Wilm: Som alle andre saker, er freden noe man må kjempe for - hver dag. Oppnår man mer fred ved å tre ut, så gjør det. Gjøres det, som du synes å ønske, for ikke å være en del av det, kalles det å vaske sine hender - og fritar ikke for ansvar.
#6 Roy 18-09-2009 19:01
Lager Norge håndvåpen ? mmmm
#7 Johannes Wilm 18-09-2009 22:49
@Mekonnen+Ivar: Så jeg skjønner dere rett, så finnes det ikke noen smertegrense for dere? Det vil så si at Ap kan gjennomføre den samme politikk de ville om de hadde hatt de storingsmedlemm ene som nå er SV sine?
#8 Ivar J 18-09-2009 23:12
Johannes: Vi slåss for å få gjennomført mest mulig av SVs politikk, slik vi gikk til valg på. Nå jobbes det med en Soria Moria 2. Det du omtaler om "smertegrense" er hvorvidt helheten i den erklæringen som blir framforhandlet er tilfredstillende.

I motsetning til Rødt, som garanterte å støtte en slik regjering uansett innhold i dens politiske plattform, bare en eneste ting var på plass: pensjon/uføretr ygd. Oljeboring utenfor Lofoten, hente soldatene hjem fra Afghanistan m.v. var ikke viktig nok for Rødt til å stille krav, og SV ville derfor - om Rødt hadde kommet inn på Stortinget - ikke fått noen drahjelp fra Rødt i forhold de mange viktige sakene SV nå leggere på bordet i regjeringsforha ndlingene.
#9 Markus Nilsen 21-09-2009 17:53
Ivar Johansen: Takk for støtte! Forventer en hard kamp fra fredsvenner i både storting, regjering og partier. Vi jobber hardt med mobilisering og underskriftsaml ing, det kan du regne med: kirkensnodhjelp.no/.../...

Berit Rusten: Dette må vi snakke om! Kjempespennende Kan du kontakte Changemakers fredspolitiske utvalg på fredsutvalget(a )changemaker.no ?

Roy: Norske bedrifter lager ikke hele håndvåpen i noen særlig skala, men det produseres og eksporteres deler. I tillegg så lages og produseres det mengder med ammunisjon. Som kjent funker et håndvåpen dårlig uten kuler og krutt, eller spesifikke deler til våpenene.

Markus Nilsen
Nestleder, Changemaker

You have no rights to post comments