Internasjonal politikk

Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe?

Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe?Aftenposten hadde et tankevekkende hovedoppslag i helga: Forsvaret går mot en større profesjonalisering. Skaper det en ny type soldater? Aftenposten har snakket med tre menn utdannet i Forsvaret. To av dem ønsker å oppleve å drepe i krig. Den tredje mener det ville vært en nyttig erfaring.

En soldat sier: "Jeg ønsker å drepe et menneske. Jeg vil vite hvordan det er. Hvordan det føles." En offiser sier: "For meg personlig handler det først og fremst om å få erfaring fra en reell kampsituasjon. Å oppleve å få erfaring i det jeg er drillet i å gjøre. Det er kun på den måten jeg kan få vite om jeg duger." En annen offiser sier: Jeg kjenner igjen disse følelsene i meg selv. Samtidig føler jeg at det ikke er rom for å snakke om dette i Forsvaret."

Her må det være noe grunnleggende som er galt. Er det det etiske verdigrunnlag i Forsvaret - og opplæringen i dette - som svikter, eller tiltrekker Forsvaret seg personell som opplagt burde vært selektert ut i rekrutteringsfasen? Eller er det ganske enkelt slik at disse forsvarsfolka bare egentlig ønsker å prøve ut i praksis det de blir opplært til i teorien?
 
Les: Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe?
Les: Forsvaret sier svært lite