Internasjonal politikk

Krigerne blant oss

Krigerne blant oss"Hvem vil Staten Norge egentlig ha i Forsvaret? Vil den ha krigeren eller borgersoldaten? Bør borgersoldaten opplæres til å bli kriger? Og hvordan møter et samfunn der stadig færre har gjort militærtjeneste, de profesjonelle soldatene når de tar av seg uniformen?

Vi vil ikke ha krigerkultur i Norge, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Folk som ønsker å drepe, har ingenting i Forsvaret å gjøre, sier hun også. Det er lettere å si enn å få til. Staten har monopol på voldsmakt. Men den må ha mennesker til å utøve monopolet. De har mange motiver for sin tjeneste og får mange erfaringer i tjenesten, på godt og ondt," skriver Kjell Dragnes bl.a. i sin kommentarspalte i Aftenposten.

Dette er en viktig diskusjon. Den kan gjerne sees i sammenheng med norske ansvarlige politikere som nekter å bruke begrepet "krig" om det Norge er involvert i i Afghanistan, og slik sett desavuerer innsatsen til norske soldater og befal. Krig er brutalitet. Krig er råskap. Krig er også drap. Det må norsker soldater forholde seg til, også i utdanningen.

Les artikkelen