Internasjonal politikk

Krigerkultur.....

Krigerkultur.....Litt pussig å være på befaring til Kystjegerkommandoen (Trondenes, Harstad) og Forsvarets avdelinger på Ramsund hvor Marinejegerkommandoen holder til, og samtidig tenke på daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens uttallelse om at "vi har ingen krigerkultur i Norge". For hennes del relatert til presseoppslag om at militær innsats også innebærer å drepe andre mennesker; såvel fiender som uskyldige.

Kystjegerkommandoen fnyser av denslags uttallelser. Skarp militær innsats innebærer selvsagt også å drepe, og det er en del av det oppdrag de er blitt tildelt av sine administrative og politiske overordnede. Ca. 1/3-del av de personer Kystjegerkommandoen har hatt i Afghanistan siden 2005 har deltatt i intense kamphandlinger, og 7 har blitt såret i strid. Naturligvis har også "fiender" blitt skadet og drept. Også uskyldige, uten at det snakkes så høyt om det.

De representerer nettopp en krigerkultur, og det er oppdraget deres. Forsvarssjefen setter ord på dette, ved å omtale krig, drap og djevelskap med sitt rette navn, og at militær strategi selvsagt også innebærer en krigskultur. Rå brutalitetet fra begge sider, og som også rammer uskyldige. Ja, kanskje først og fremst dem.  Det taler ikke politiske ledere til ære at de ikke tør å omtale krig- og krigsoperasjoner med sitt rette navn, men skal tilsløre virkeligheten med politisk nytale og tilsløring.

Les: Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe?

Kommentarer   

#1 John Arne Strand 03-11-2009 08:54
Bra. Anbefaler alle å lese artikkelen "Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe".Litt rart å utdanne personell til å drepe og samtidig er det innad et tabu tema pga det er politisk ukorrekt..Opply sende artikkel.
#2 Per-Trygve Hoff 03-11-2009 08:55
Pussig regjeringskoali sjon, egentlig; med røtter i og spenn fra CIA-agenter til Loran-C bekjempere!
(Eller Landssvikere, som CIA-agentene ville kallt det. Hva ville egentlig Loran-C agentene kallt CIA-agentene?)
#3 Tore Bareksten 03-11-2009 19:32
Norge har i hvertfall en unik jegerkultur. Tyske soldater med Schmeisser maskinpistol i 1940 ble imponert over norske skarpskyttere med Krag Jørgensen. Den krigen hvor flest "etniske" nordmenn har dødd, er den amerikanske borgerkrigen. Norske innvandrere var nordstatenes elitesoldater, var med på slå tilbake angrepet på Washington og ga de industrialister te nordstatene tid til å masseprodusere nok våpen til å vinne. Jeg har dessuten hørt omreisende japanske karatedommere si at nordmenn har høyere smerteterskel enn andre folkeslag, men mangler emperi for dette.
La oss ikke glemme at en nordmann i internasjonale våpenleksikon er oppført som oppfinneren av den moderne håndgranat, landminen og bombekasteren. Håndgranaten til og med oppfunnet i min hjemby Drøbak som likevel kaller seg roseness by, ikke håndgranatenes by,
#4 Per-Trygve Hoff 03-11-2009 19:34
Under allierte øvelser i Norge opp gjennom årene har norske vernepliktige gang etter gang vist NATOs såkallte brannkoprs vinterveien. Visst er her krigerkultur! - når det gjelder.
Slett av en forsvarsministe r å ikke vite og godskrive sitt eget Forsvar dette. Men så er hun da heller ikke lenger Forsvarsministe r.
#5 Ivar J 03-11-2009 19:36
Per-Trygve: og du mener at borgerlige forsvarspolitik ere omtaler krigen i Afghanistan med sitt rette navn? Snakker ikke de også i tåketale om "krigslignende tilstander" osv? Og hvordan omtalte regjeringen Bondevik Kosovobombingen ?
#6 Ola Spakmo 04-11-2009 00:25
Fenomen som ikke finnes kan/behøves ikke diskuteres. Er det derfor så mange politikere ikke vil nytte ordene krig og tilhørende termer, som eksempelvis krigerkultur?

Til syvende og sist så handler det om soldater, våpen, sivilbefolkning . Men om vi er flinke nok til å pakke inn realitetene i rette termer som "begrenset militær aksjon", "fredsbevarende " "fredsoppretten de", "operasjoner" og tilhørende så slipper vi å forholde oss til de ubehagelige konsekvensene av våre beslutninger.

Og tilslører vi motivene for krigen, eksempelvis fokusere på demokratiutvikl ing, kvinners likestilling, brønnboring og humanitær hjelp har vi virkelig visket ut sporene; For ingen igangsetter vel krig for slike målsettinger (selv om de er høyverdige i seg selv) forstås...

You have no rights to post comments