Internasjonal politikk

Krigerkultur.....

Krigerkultur.....Litt pussig å være på befaring til Kystjegerkommandoen (Trondenes, Harstad) og Forsvarets avdelinger på Ramsund hvor Marinejegerkommandoen holder til, og samtidig tenke på daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens uttallelse om at "vi har ingen krigerkultur i Norge". For hennes del relatert til presseoppslag om at militær innsats også innebærer å drepe andre mennesker; såvel fiender som uskyldige.

Kystjegerkommandoen fnyser av denslags uttallelser. Skarp militær innsats innebærer selvsagt også å drepe, og det er en del av det oppdrag de er blitt tildelt av sine administrative og politiske overordnede. Ca. 1/3-del av de personer Kystjegerkommandoen har hatt i Afghanistan siden 2005 har deltatt i intense kamphandlinger, og 7 har blitt såret i strid. Naturligvis har også "fiender" blitt skadet og drept. Også uskyldige, uten at det snakkes så høyt om det.

De representerer nettopp en krigerkultur, og det er oppdraget deres. Forsvarssjefen setter ord på dette, ved å omtale krig, drap og djevelskap med sitt rette navn, og at militær strategi selvsagt også innebærer en krigskultur. Rå brutalitetet fra begge sider, og som også rammer uskyldige. Ja, kanskje først og fremst dem.  Det taler ikke politiske ledere til ære at de ikke tør å omtale krig- og krigsoperasjoner med sitt rette navn, men skal tilsløre virkeligheten med politisk nytale og tilsløring.

Les: Gir Forsvaret soldater lyst til å drepe?