Internasjonal politikk

SV som fredsparti

SV som fredspartiJeg har jobbet i utenomparlamentarisk freds- og solidaritetsarbeid de siste 35 år, og jeg har representert  SV i folkevalgte organer de siste 22 år. Folkevalgte opererer ikke i et vakum. Som folkevalgt kan jeg være ren og rank og fremme de prinsipale forslag, og kjapt bli nedstemt. Helt kompromissløst. Av og til er det riktig å stå det løpet helt ut.

SV har – så langt – ikke flertall på Stortinget alene. I påvente av det må folkevalgte SV-ere derfor også være med på kompromisser, finne nest-beste-løsninger. Flytte grensene så langt som mulig. Hvor langt jeg kommer er blant avhengig av folkelig utenomparlamentarisk engasjementet og press fra interesseorganisasjoner og bevegelser. SV som fredsparti har de beste forutsetninger der standpunkter og krav kan frontes med en sterk og utålmodig opinion i ryggen, skriver jeg bl.a. i en artikkel i Dagbladet i dag som en kommentar til Erling Borgens bok.


SV som fredsparti
Av Ivar Johansen, internasjonal leder i SV


Som internasjonal leder i SV setter jeg pris på Erling Borgens bok ”Fredsnasjonens hemmeligheter”. På en god måte dokumenteres Norges rolle som stor internasjonal eksportør av krigsvåpen brukt i de mest djevelske, rå og inhumane kriger, samtidig som vi gjerne vil framstå som en humanitær stormakt.  På en god måte dokumenteres Norges rolle i den såkalte terrorbekjempelsen som medansvarlig for tortur, bortføringer, brudd på menneskerettigheter og drap på sivile.

Men jeg setter også pris på boka fordi han er opptatt av SVs rolle som et fredsparti. Jeg har stått side ved side med Erling Borgen i de fleste demonstrasjoner og antikrigsmarkeringer som har vært i Oslo de siste årene. Jeg har som internasjonal leder i SV holdt appeller foran Stortinget, med Erling Borgen som møteleder, om at norske styrker bør hentes hjem fra Afghanistan. Jeg er trygg på at vi har sammenfallende syn på alle spørsmål som gjelder freds og internasjonal politikk, og er minst like utålmodig som ham på resultater.

Erling Borgen mener SV har sviktet som fredsparti. Ikke først og fremst pga partiets prinsipielle standpunkter, men fordi vi har inngått kompromisser og nest-beste-løsninger der Borgen mener vi skulle vært kompromissløse.

Jeg har jobbet i utenomparlamentarisk freds- og solidaritetsarbeid de siste 35 år, og jeg har representert  SV i folkevalgte organer de siste 22 år. Folkevalgte opererer ikke i et vakum. Som folkevalgt kan jeg være ren og rank og fremme de prinsipale forslag, og kjapt bli nedstemt. Helt kompromissløst. Av og til er det riktig å stå det løpet helt ut.

SV har – så langt – ikke flertall på Stortinget alene. I påvente av det må folkevalgte SV-ere derfor også være med på kompromisser, finne nest-beste-løsninger. Flytte grensene så langt som mulig. Hvor langt jeg kommer er blant avhengig av folkelig utenomparlamentarisk engasjementet og press fra interesseorganisasjoner og bevegelser. SV som fredsparti har de beste forutsetninger der standpunkter og krav kan frontes med en sterk og utålmodig opinion i ryggen.

SV er det eneste partiet på Stortinget som med tyngde hevder at Afghanistanpolitikken har feilet, og at Norge snarlig bør trekke seg ut. SV kunne ta dissens fra første dag i regjering, og sagt: Dette vil vi ikke være med på, så heretter får regjeringens Afghanistanpolitikk utformes av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, i allianse med Høyre og Fremskrittspartiet. Da ville vi trolig fortsatt vært med i den amerikanske Operation Enduring Freedom, for lengst hatt styrker i sør, hatt et betydelig større antall soldater i landet og vært mye tettere innvevd i USAs offensive og brutale krig. Jeg mener SV har begrenset skadevirkningene, og tror ikke minst den afghanske befolkning er tjent med det.

Mange krever en sterkere SV-innflytelse i regjeringen, men stemte på andre partier ved valget. Jeg ønsker allianser med alle som sloss for en grunnleggende endring av norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Allianser og samarbeid gir styrke. Erling Borgen er invitert til å møte SVs internasjonale utvalg for at vi skal drøfte hvordan vi kan legge grunnlaget for en sterkere folkelig fredsmobilisering, samtidig som SV skjerper sin rolle som det ledende fredspartiet.

(Dagbladet 17. nov. 2009)

Les også: Bård Vegar Solhjell: SV fortsatt fredspartiet