Internasjonal politikk

Ikke glem Gaza!

Ikke glem Gaza!Mads Gilbert sender i dag denne SMS-meldingen, og som jeg selvsagt gjerne sender videre:

Ikke glem Gaza! Nådeløs blokade og utsulting. Palestinske kvinner, barn og gamle lider, menn likvideres. Utbomba boliger, skoler og gudshus fortsatt i ruiner. Ingen materialer slippes inn. Siste livsnerve kuttes når tunnellene sperres. Israel bryter ustraffet krigens lover. Vesten lukker øynene. USA lar Israel diktere. Storting og regjering investerer kynisk våre oljepenger i Israel. Dette skal ikke fortsette! Fortell det videre, rop det videre! Alle må gjøre noe, gjøre mer! Vi lever fortsatt i historieboka.

Hilsen Mads G 27.12.09

Les i Aftenposten: Gaza er deprimert
Les i Dagsavisen: Ett år siden bombingen av Gaza
Les leder i Dagsavisen: Glem ikke Gaza
Les Kåre Willoch: Med kurs mot undergangen
Les mer hos Fellesutvalget for Palestina
Les mer hos Palestinakomiteen

Kommentarer   

#1 Haakon 27-12-2009 13:56
Mads er for partisk og for politisk vridd til å rapportere nøytralt. Jeg så han på TV2 Nyhetskanalen nå. "Det fins bare en politisk løsning, ikke en militær løsning" sier han.

Ja - det stemmer tror jeg. Israel og USA har flere ganger tatt til orde for en tostatsløsning.
Dette må man forhandle om og finne veien sammen mot.
Men, palestinerne står ikke samlet om dette. Og så lenge man ikke vet om Palestinerne vil krige (Hamas) eller forhandle (PLO) så er det vanskelig å forhandle.

Nå er det våpenhvile og alikevel skjer dette :
www.dagbladet.no/.../9550265

Dette vil selvfølgelig ikke Mads snakke om og det forteller hans nøytralitet...

Palestinerne må bestemme seg for hvilken vei de vil gå. Og så er Israel klar til å møte den utviklingen.
#2 Jørgen Stenersen 27-12-2009 14:16
Jeg vil også tro at om palestinerne hadde vært sakmodige pasifister helt tra 1948 - og funnet seg i at deres land ble erobret og underlagt kolonisater, ville de kanskje hatt det bedre.

Hadde (alle) nordmenn funnet seg i om vårt land hadde blitt styrt av NS beskyttet av tyske bajonetter? Heldigvis klarte nordmenn også under okkupasjonen av vårt land å "forholde seg i ro".

Nei. Det er for meg helt ubegripelig at norsk utenrikspolitik k er så utrolig vennlig overfor den jødiske okkupasjonsmakt en. Vet våre ledere noe jeg ikke forstår. Er vår vennlighet overfor okkupantene av grunnleggende betydning for vår EGEN sikkerhet?
#3 Haakon 27-12-2009 14:53
Ja - eller at om araberne tidlig i Israels liv ikke hadde angrepet Israel så hadde spenningsnivået vært lavere.

Rett etter selvstendighete n angriper den arabiske liga ( Syria, Egypt, Jordan, Libanon og Irak ) Israel.
Noen år etter det angriper Egypt Israel via Gasastripen som de da hadde okkupert.
I 67 samlet Egypt, Jordan, Syria sine styrker mot Israel og kastet ut FN styrkene. Da araberne hev ut FN og blokkere Rødehavet ble Israel presset til å gå til krig. Den omtalte 6 dagerskrigen.

På 70 tallet begynnte palestinerne sin terror. Munchen, flykapringer (Suhalia Andrawes som vi husker ), busser osv.

Så - du sier at "palestinerne hadde vært sakmodige pasifister helt tra 1948 - og funnet seg i at deres land ble erobret og underlagt kolonisater, ville de kanskje hatt det bedre. "
Når du sier noe sånt må du huske at det er Israel som har gang på gang blitt angrepet. Og at disse handlingene har satt stemningen og tilliten mellom partene i regionen.

Når det gjelder tyskere og Norge er det helt feil sammenligning.
Du må se på internasjonal lov. Hvilke retter man har som nasjon og ikke-nasjon. Palestina er ikke en nasjon.
Videre må du se på krigslovene. Genevekonvensjo nen osv. En soldat er en person i sitt lands tjeneste som bærer uniform og har grad.
En person som ikke møter dette er ikke en soldat. Loven er faktisk klar : Om sivilister angriper militære og det angrepet medfører sivile tap så er det faktisk de sivile som er ansvarlige for disse tapene.
Dette velger selvfølgelig nordmenn bevisst å se bort fra.

Våre myndigheter forholder seg til internasjonal lov. Og det er det som er så ubegripelig for deg.

Jeg ser også at du ikke kommenterer Hamas sine angrep på sivile midt i en våpenhvile.
Jeg ser også at du ikke har noen tanker på hva som skal til for å få til en politisk løsning, men heller kommer med spe forsøk å sammenligne dette med Tyskland i 40 årene.
Det er ikke noen vei mot en politisk fred å argumentere på den måten.
#4 Jørgen Stenersen 27-12-2009 15:41
jada. alle vet jo at arabere og palestinerne har stått bak, og står bak mye fryktelig. derfor jeg har nokså lenge "holdt med" jødene og "det internsajonale samfunn" som altså stort sett har anerkjent israel. men leste i fjor Ben Gurions bok der han beskriver hvordan de idealistiske jødene, men store offer erobret det hellige land. men de fordrev altså de fleste menneskene so bodde her. jeg skjønner nå hvorfor palestinerne alltid vil føle bitterheten og sorgen over å ha blitt fordrevet. nå er det så mye fanatisme og galskap rundtg i hele den muslimske verden så det er svært vanskelig for oss eller andre som holdt med jødene å be dem om en uforbeholden unnskylding. men det bør vi gjøre!
#5 Haakon 27-12-2009 16:00
For all del. Israel har mange svin på skogen.
Men - når det er krig er det å ta land en del av striden.
Slik har vi det her hjemme også. Vi mistet Jemntland og Herjedalen til svenskene. Etter 2. verdenskrig ble grensene til Polen flyttet.
Etter første verdenskrig ble Østerike-Ungarn oppløst og også det Ottomanske riket.
Etter Jugoslaviakrige n på 90 tallet ble det dannet mange sater og mange mistet mye.

Men - man kan da ikke gå rundt å føle hatet av det. År etter år. Tiår etter tiår ?
Polens grenser ble flyttet da England og Churchill sviktet dem. De klarte ikke gjøre noe med Stalin, men hadde lovet det.
Idag, som er omtrent like lenge som Israel har eksistert, har man slått strek over det og samarbeider begge to i EU.

Man kan ikke bare gå rundt å kritisere Israel for å være den store stygge ulven.
Hva har palestinerne gjort for fred ? Har de noen gang kommet med et tilbud som de kan være tilfreds med ?
Har de klart å samle seg slik en nasjon MÅ gjøre ?

Igjen : Israel og USA er klare for å få til en tostatsløsning. Men, når Hamas skyter raketter mot sivile under en våpenhvile blir det på en måte litt vanskelig å forholde seg til.
Palestinernes fremtid ligger et sted. Hos palestinerne. De bestemmer selv nå sin retning.
#6 Niels Skramstad 28-12-2009 00:14
USA har et kjempestort ansvar for å dytte Israel til forhandlingsbor det. Når skal Obama starte dialog med Hamas (slik andre land har gjort) ??
#7 Siri Blesvik 28-12-2009 00:35
Har nå vært hjemme en uke etter tur til Palestina; Gaza var lukket. Men det Israel bedriver i området er intet annet enn statsfacisme. De praktiserer alt de selv ble utsatt for av nazistene unntatt gassingen i konsentrasjonel eirene.
#8 Kristin B. Bruun 28-12-2009 00:39
Tanken har slått meg også, Siri. Det er for ille at vi sitter tause.
#9 John Persen 28-12-2009 00:55
Det er for jevlig at dette kan fortsette uten at det internasjonale samfunnet reagerer. Og nå har Israel begynt å bygge en mur 18 meter ned i jorda, av stålplater, mellom Gaza og Egypt for å stenge disse tunellene som er den eneste forsyningsvei for palestinere. Israels handlinger er uten sidestykke i historien.
#10 Siri Blesvik 28-12-2009 10:08
Det er Egypt som bygger stålmuren, som endel av sitt ansvar for grensa. Folk på Gaza skal tydeligvis sultes ut. Jeg snakket med en gammel Ærverdig palestiner i øst jerusalem en av de siste dagene jeg var der (han har slekt på Gaza) ; men han trodde de ville få igjennom forsyninger allikevel.
#11 John Persen 28-12-2009 10:09
Siri, takk for at du rettet dette. Jeg husket feil, men ille er det at det nå også bygges murer ned i bakken.
#12 Siri Blesvik 28-12-2009 10:09
14 meter ned hvis jeg ikke husker feil.
#13 John Persen 28-12-2009 10:10
18 meter er riktig, ifg. BBC.
#14 Øystein Vinger Johanssen 28-12-2009 10:11
Hva synes dere om Jerusalem som Israels hovedstad , Gaza og Vestbredden som Palestina...(me d korridor)..?
#15 Trine Eklund 28-12-2009 12:05
I 1945 sa Europa "Aldri mer igjen" og så er det nettopp det Europa lar skje. Europas og Norges unnfallenhet og feighet i konflikten Isr./Pal er en skam og vil nødvendigvis få følger for barnebarna våre gjennom hat, mangel på tillit og skuffelse overfor Europa som ikke stoppet Israels voldelige og arrogante adferd verso det palestinske folk. For de mange som fortsatt forsvarer Israels maktarroganse - reis til Palestina og se selv.
#16 Jørgen Stenersen 28-12-2009 13:28
Takk for mange av innleggende som er svært opplysende, og som sammen med Willoch i dagens Dagsavis endelig ser ut til å nærme sakens kjerne. Men kan noen svare meg på følgende.

Hvorfor vil ikke/tør ikke de omkringliggende landene hjelpe Palestinerne mer i å gjenerobre sitt land - eventuelt forlange en endring i Israels konstitusjon slik at flyktningene kan komme tilbake. Jødene har hatt et stort moralsk overtak på vesten, men nok er nok.

Hvorfor kan ikke norske regjeringer (dette gjelder ikke bare dagens, da jeg formoder at også høyreregjeringe r har rettferdigehtss ans) komme med en sterk unnskyldning til det palestinske folk.

I hvor stor grad har den galskapen vi observerer blant muslimene sitt utspring eller begrunnelse i denne konflikten?

Hvorfor skal også Egypt stenge grensen til Gaza?

Les Ben Gurions bok. Dette er en ærlig beskrivelse av hvordan jødene skulle få sitt nasjonale hjem, hvor slemme og skrekkelige "araberne" var og hvilke vriompeiser de vestlige stormaktene var. For å forstå den nazistiske imperialismen må man vel lese Mein Kampf, og for å forstå den sionistiske bevegelse må man lese "Israel".
#17 Haakon 28-12-2009 16:04
Nils Skramstad :
Israel og USA har flere ganger sagt de er klare til å forhandle.
Men - forhandlingsled erne til palestinerne har ikke noe mandat. Palestinerne klarer ikke enes om Israel skal utslettes eller om man skal akseptere en to-statsløsning.
Og da er det vanskelig å forhandle når den ene parten ikke vet hva han vil.

Siri, Kristin og John.
Så dere linken min over ? Den fra Dagbladet som viser at Hamas angriper sivile Isrealitter under våpenhvile nå ?

Jeg ser at ingen av dere er opptatt av palestinernes fremtid, men av å kjefte på Israel.
Palestinerne må samle seg for så å kunne forhandle ( evt forsøke å utslette Israel om Hamassiden vinner ).
Men - de kan ikke fortsette uten mål og mening!
#18 Jørgen Stenersen 28-12-2009 20:06
Rart det er så stor uenighet ennå.

Debatten i Dagsnytt 18 i dag forklarte meg det meste, men les som sagt Ben Gurion - den store kriger og statsbygger hvordan han SELV forklarer hvordan han erobret landet. Jeg begriper ikke hvorfor min foreldregeneras jon kunne godta denne historien og den propagandaen. Jeg var svært ung i 1948 og "muhammedanerne vær fæle og drev med flerkoneri og jødene var snille" og bør personlig være unskylt. Men voksne og dyktige burde kunne ha sett hvordan det hele ville utvikle seg. Vel det er lett å være etterpåklok.

Nå får vi hjelpe palestinerne så godt vi kan.
#19 Haakon bør beskyttes mot seg selv. 28-12-2009 21:39
Det er forunderlig at en person som Haakon vil delta i en offentlig debatt med bakgrunn i hans manglende kunnskaper om de faktiske forhold i MidtØsten. Slike personer burde beskyttes mot sin egen uvitenhet.
#20 Haakon 28-12-2009 21:54
Det er mulig jeg har mangldende kunnskaper. Jeg tror det er mange som ikke kan alt om konflikten.

Det jeg etterlyser er ikke kunnskap om hva som har hendt til nå. Det er ikke der løsningen for fred ligger. Løsningen for mer krig ligger i å se hva som har hendt.

Utgangspunktet mitt er at Gilbert vil ha en politisk løsning, ikke en stridsløsning.
Da spør jeg spørsmål. Og jeg får ikke svar. Og siden jeg spør innrømmer jeg at jeg ikke har svar. Når dere ikke svarer men kaller meg uvitende forteller det heller mer om dere.

Spørsmålet mitt er :
www.dagbladet.no/.../9550265

Hva skal Israel gjøre ? Ta imot rakkettene ?
Bare akseptere at Hamas angriper i en våpenhvile ? Eller svare på angrepene ?

Dere som er så mye mer intelligente enn meg kan sikkert forklare såpass enkle ting til meg.

Videre har jeg forklart over hvordan internasjonal krigslov er. Hvordan man plikter å bruke uniform i strid. Hvordan man er ansvarlig for sivile tap om man angriper fra sivile områder osv.

Jeg er ikke dere superintelligen te en gang kommentere dette? Respekterer dere slik lovgivning ? Eller står dere over den ?
#21 agnar mikalsen 31-12-2009 11:35
Hva med å fokusere på de 100 tusener av mennesker i norge som blir undertrykt og mishandlet av den norske stat!
Hva med å vende blikket innover et lite øyeblikk enn å være verdensmester ute.
#22 Ivar J 31-12-2009 12:21
Agnar Mikkelsen: det må vel være mulig BÅDE å vise internasjonal solidaritet og samtidig ha fokus på situasjonen i vårt land?

You have no rights to post comments