Internasjonal politikk

Oslo kommunes internasjonale strategi: Bekjempe fattigdom og sikre sosial rettferdighet

Oslo kommunes internasjonale strategi: Bekjempe fattigdom og sikre sosial rettferdighetSkal en tro FN-målingen "Human Development Report" er Norge verdens beste land å bo i.  Som innbyggere i hovedstaden i det land i verden hvor innbyggerne materielt sett har det aller best kan ikke Oslo bystyre vedta en internasjonal strategi som bare fokuserer på hvordan internasjonale beslutninger kan bidra til at vi får det ennå bedre. Vår egen velstandsøkning må avbalanseres i forhold til en større internasjonal hovedmålsetting.

Når bystyret derfor snart skal behandle strategien ønsker jeg derfor å foreslå en målsetting om at "Oslo kommune gjennom sitt internasjonale arbeid skal støtte opp under den nasjonale utviklingspolitikkens mål om å bekjempe fattigdom og sikre sosial rettferdighet og medvirke til en utvikling som ivaretar menneskerettigheter, fremmer mellomfolkelig solidaritet, demokrati og bærekraftig utvikling."

Les Byrådets forslag
Les mine utkast til endringsforslag under (markert med fet skrift under hovedmål/hvert delmål), og kom gjerne med kommentarer og innspill.



Strategi for Oslo kommunes internasjonale arbeid. Byrådsak 143/2009

Merknader og forslag fra SV
 

Komiteens medlem fra SV viser til at Norge er et av verdens rikeste land og gjennom mange år på rad har FN-målinger (UNDP – Human Development Report) vist at Norge er verdens beste land å bo i.  

Når bystyret nå drøfter Oslo kommunes internasjonale strategi er det umulig  å lukke øynene for at halvparten av verdens befolkning lever i fattigdom.  Vi kan heller ikke snu ryggen til det faktum at en stor del av våre medmennesker opplever fornedring og krenkelse av menneskerettigheter og menneskeverd.  

Dette er bakgrunnen for at dette medlem bl.a. foreslår et tillegg til Byrådets forslag til hovedmål for kommunens internasjonale arbeid. Som innbyggere i hovedstaden i det land i verden hvor innbyggerne materielt sett har det aller best kan vi ikke bare fokusere på hvordan internasjonale beslutninger kan bidra til at vi får det ennå bedre. Vår egen velstandsøkning må avbalanseres i forhold til en større internasjonal hovedmålsetting.

Komiteens medlem fra SV ønsker derfor at Oslo kommune gjennom sitt internasjonale arbeid skal støtte opp under den nasjonale utviklingspolitikkens mål om å bekjempe fattigdom og sikre sosial rettferdighet og medvirke til en utvikling som ivaretar menneskerettigheter, fremmer mellomfolkelig solidaritet, demokrati og bærekraftig utvikling.

Konkrete forslag fra SV (endringer i fet skrift) 

Hovedmål:

Oslo kommune skal gjennom sitt internasjonale arbeid støtte opp under den nasjonale utviklingspolitikkens mål om å bekjempe fattigdom og sikre sosial rettferdighet og medvirke til en utvikling som ivaretar menneskerettigheter, fremmer mellomfolkelig solidaritet, demokrati og bærekraftig utvikling.

Oslo kommunes internasjonale arbeid skal være målrettet. Det skal bidra til å bedre tilbudet til byens befolkning og gjøre byen attraktiv for besøkende og for næringslivet. Gjennom internasjonalt arbeid skal Oslo kommune profilere og fremme Oslos interesser som storby og hovedstad.

Delmål 1: Læring – Oslo og åpen og lærende by

Oslo kommune skal delta i internasjonalt samarbeid for å dele erfaring og for å få ny kunnskap og inspirasjon i arbeidet med å videreutvikle tjenestetilbudet til byens innbyggere

Delmål 2: Målrettet medvirkning – Oslo en innflytelsesrik by

Oslo kommune skal delta internasjonalt for å medvirke til at beslutninger og initiativ på overnasjonalt nivå som ikke blir fattet i tråd med Oslo kommunes interesser alene, men basert på et mål om internasjonal bærekraftig utvikling og internasjonal solidaritet.

Delmål 3: Bærekraftig vekst – Oslo en by i utvikling

Oslo skal være blant de mest innovative og konkurransedyktige byene i Europa. Oslo kommune skal bidra til at Oslo som hovedstad hevder seg i konkurranse med andre europeiske storbyer.

Delmål 4: Profilering  - Oslo en attraktiv hovedstad

Oslo kommune skal bidra til at Oslos internasjonale posisjon og konkurransevne styrkes gjennom internasjonal profilering.

Delmål  5: Inkludering – Oslo en by  for mangfold og livsutfoldelse

Oslo kommune skal være en åpen og inkluderende hovedstad med rom for mangfold og livsutfoldelse. Gjennom holdningsskapende og målrettet arbeid skal en sikre mangfold og bekjempe rasisme, fordommer og diskriminering.

Delmål 6: Fred- fredsbyen Oslo

Oslo kommune skal utnytte den rollen som vertsby for Nobels Fredspris har gitt Oslo til å bli en aktiv aktør som kan etablere oss som verdens fredshovedstad.