Internasjonal politikk

Ny rapport angriper det norske selvbildet

Ny rapport angriper det norske selvbildetDen britiske historikeren Mark Curtis mener Norge har mistet sin etiske nisje. I en ny rapport dokumenterer han hvordan vi tjener milliarder på virksomhet som undergraver og står i direkte motsetning til innsatsen for klima, fattigdomsbekjempelse og fred. - Blant norske myndigheter og vanlige nordmenn synes det å være en utbredt oppfatning at Norge er et lite men innflytelsesrikt land som ofte setter internasjonale standarder for etisk adferd og som gjør mye godt i verden. Stemmer dette bildet, og hvor etisk er egentlig Norges utenriks- og utviklingspolitikk i praksis, sammenlignet med andre land og med statens erklærte politikk, spør Mark Curtis i rapporten ”Doublethink: The two faces of Norway’s foreign and development policy” som ble lagt frem på Nobels fredssenter i går.

Klart Curtis har rett i mye av sin kritikk. Her trengs det en bred og kritisk opinion og mobilisering, som kan gi støtte til de mange av oss som her ønsker en dreining av Norges politikk.

Les mer og selve rapporten
Les også hans artikkel ”Norway’s dirty little secrets”
Les debattartikkel i Dagsavisen
Les Mark Curtis sine egne nettsider


Kommentarer   

#1 øyvind Michelsen 08-01-2010 11:44
Dette har jeg visst i flere år. Norge er verken best på kvalitet, miljø eller velferd. Begrunnelse:
Oljeprodusenten er ikke best på miljø, kvaliteten svikter (NAV, rusomsorg mfl.) og kvaliteten i skole, jernbane mfl. svikter. Selv om jeg er medlem av en av regjeringsparti ene sier jeg dette høyt fordi politisk servilitet ikke fører landet fremover! Den som sier om seg selv at han er best kan ikke forbedre seg. Vi må slutte med Gro H B s slagord:
Det er typisk norsk å være god. Det burde heller ha hett: Det er typisk norsk å (feilaktig) tro at man er best!
Norge har et betydelig forbedringspote nsiale på en rekke områder!!
#2 Ellen Ronæss 08-01-2010 16:22
Har nettopp lest Jens Chr Hauge-boken fra i fjor: Tungtvannsalget til Israel og undergraving av USAs og Natos kontrollregime mot atombomber, eksportlisens-o mgåelse o.s.v. - joda vi har lenge vært et hovmodig land der makta og pengene rår. Innad er det janteloven som holder oss 'på plass'.
#3 Per Persson, Friends Fair Trade 08-01-2010 18:04
Er helt enig med kommentarene over. I tillegg er det her til lands mye dobbeltmoral når det gjelder fattigdomsreduk sjon. Norge vil gjerne fremstå som best i klassen når det gjelder miljø og utvikling i fattige land, men er en desidert versting når det gjelder handelshindring er i form av skyhøye og særnorske tollmurer, avgifter og gebyrer på import, også når det gjelder varer som ikke konkurrerer med norsk landbruk.
Og, den britiske regjeringen, ved Minister for Internasjonal Utvikling Gareth Thomas, har nylig annonsert at den vil firedoble støtten til rettferdig og etisk handel i Storbritannia, noe som betyr at den statlige støtten i løpet av de neste fire årene vil bli på hele 18 millioner pund, dvs godt over 180 millioner norske kroner. Hva gjør Norge som beklageligvis er en sinke på området rettferdig handel?
#4 Andrew P. Kroglund, Styreleder i ForUM for Miljø og Utvikling 08-01-2010 20:44
Interessante kommentarer, som viser at vårt seminar har relevans. Det forblir, etter mitt skjønn, en oppgave både for frivillig sektor, enkeltindivid og politiske aktive borgere å sørge for et informert politisk press for å minske avstanden mellom retorikk og praksis i norsk utenrikspolitik k. Samtidig synes jeg det må være en oppgave for oss alle å være ambisiøse på Norges rolle i verden - det er ingen grunn til at ikke vi skal legge listen høyt. ForUM vil følge opp seminaret med nye møter, med større fokus på delområder for å kunne gå i dybden.
#5 Bjørn Hansen 08-01-2010 20:51
Nu er det slik at Israel skulle levere tilbake tungtvannet. Hvilket de ikke gjorde. De skulle bruke det til fredelige formål, men anvente det til bomber. Mark Curtis burde heller skrive en rapport om sitt eget hjemland. Der kan virisikere at hele samfunnet ryker forde pengestrømmen sentraliseres mer og mer, og at de gir tilflukt til pengene fra ledere i korrupte regimer i det tidligere samveldet. Vi har en jobb å gjøre! Jeg gidder ikke ta inn over meg dobbeltmoralist er som Mark Curtis.
#6 Gunhild Ørstavik 10-01-2010 13:08
Flott at du fulgte opp debatten! BHs reaksjon over er som når noen utenfor familien kritiserer mora di.Da smeller vi tilbake. Til hans orientering har Marks prosjekt i stor grad dreid seg om britisk etterretning og økonomiske interesser i en global verden.
Hvis det er slik at statsborgerskap fratar oss retten til et kritisk blikk på forhold utenfor eget land blir det taust i den internasjonale debatten.
#7 Even Tømte 10-01-2010 13:44
Da bør også Norge holde kjeft overfor en del andre land, som vi nå tillater oss å mene ting om.

You have no rights to post comments